Vodovod za Sever završen na Vidovdan, voda u “punom kapacitetu” 5 meseci kasnije

0
254
views

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

  • Regionalni vodovod na Severu Kosova koštao je, umesto 10,5 miliona evra, preko 16;
  • Projekat regionalnog vodovoda je, u vreme kada je započet – 2013 – bio najskuplji projekat u prethodnih 15 godina;
  • Izgradnja je – umesto prvobitno planiranih 18 meseci – trajala gotovo punih šest godina;
  • Vodovod je zvanično pušten u rad 28. juna, ali je u punom kapacitetu počeo da isporučuje vodu, u probnoj isporuci, pet meseci kasnije;
  • Vodovod je završen 28. juna, tvrdili su zvaničnici, ali je septembra najavljena izgradnja dva dodatna rezervora u Kosovskoj Mitrovici;
  • Najavljena je izgradnja sekundarne vodovodne mreže, za koju nije poznato kada će početi.

Građani severnog dela Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka dobili su 25. novembra probnu isporuku vode “u punom kapacitetu” iz novoizgrađenog Regionalnog vodovoda Zvanično je počela“tehnička proba rada vodovoda u punom kapacitetu”.

Glavna fabrika za prečišćavanje vode je u Gazivodama, od nje ide sistem cevi do Кosovske Mitrovice, dužine od 25 kilometara; u sistemu je buster stanica u selu Jagnjenica; izgrađen je bazen od 100 kubnih metara; probijen tunel u dužini od 920 metara sa ulaznim građevinama. U okviru vodovoda je i kompenzaciona komora koja reguliše pritisak; upravljanje i kontrola sistema su automatizovani, a ceo sistem pokriven je video nadzorom. Voda koja se obrađuje u postrojenju kako bi bila spremna za piće, uzima se iz jezera Gazivode, sa 70 metara dubine – detalji su koje su preneli lokalni mediji, javljajući da se počelo sa isporukom vode.

Međutim, uz fascinirajuće tehničke informacije o dugo očekivanom i izgrađenom vodovodu, i onaj je da isporuka vode u punom kapacitetu počela tek pet meseci od otvaranja vodovoda.

Javnosti do danas nije saopšteno zašto se to nije dogodilo. Ni redakcija CBS-a nije uspela da dobije ovaj odgovor, kao ni na niz drugih, a koji se tiču regionalnog vodovoda.

Кredit za izgradnju vodovoda podigle su opštine na severu još 2011. godine.

Saobraćajni institut CIP iz Beograda radio je projektnu dokumentaciju. Projekat je obuhvatao čitav niz objekata i delova vodovoda, dok je minimalni kapacitet regionalnog vodovodnog sistema, prema ovom projektu – 140l/s, a maksimalni oko 250l/s.

Ugovor o realizaciji projekta izgradnje vodovoda potpisan je u Zubinom Potoku tek 19. jula 2013, u prisustvu tadašnjeg direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Aleksandra Vulina, da bi kamen temeljac za vodovoda položio septembra 2013.

Konzorcijum preduzeća koja su angažovana na izgradnji vodovoda pored Dinamik trejda i PGP Kolašina, čine firme MPP Jedinstvo AD Sevojno i RDS Grupa iz Bora. Ovim firmama i pre nego što su počeli da rade, preneo je Insajder, isplaćen je avans od 40 odsto – odnosno 4,2 miliona evra.

Mediji su tada preneli da će, iako to projekat nije predlagao, kapacitet budućeg vodovoda da bude 300 litara u sekundi, te da se to smatra dovoljnim za narednih 50 godina, kao i to da će vodovod koštati 10,5 miliona evra, a da je predviđeno trajanje radova – 18 meseci.

Ne samo što radovi nisu završeni u predviđenom roku, već je i cena vodovoda porasla za preko 50 odsto.

Godine 2015. završen je deo koji se odnosi na građevinske radove u vezi sa fabrikom za prečišćavanje vode, kao i deo kompleksnog tunela za sprovođenje vodotoka kroz planinske predele na putu vodovoda ka krajnjim korisnicima.

Tada je jedan od izvođača radova iz Jedinstva potvrdio da postoje “administrativne prepreke” koje otežavaju izvođenje radova, kao i da se radovi izvode po projektu CIP-a i da ima “određenih izmena” koje su izvršene u dogovoru sa investitorom i nadzornim organom.


Projekat regionalnog vodovoda je, u vreme kada je započet – 2013 bio, prema istraživanju Insajdera, najskuplji projekat u prethodnih 15 godina. Za ovaj posao tri opštine na Severu Кosova podigle su kredit, a da isplata kredita bude garantovana budžetom Srbije odobrila je vlada Mirka Cvetkovića 2012. godine. Ugovor o gradnji potpisan je u vreme vlade Ivice Dačića. Iako se regionalni vodovod vodi kao projekat opština na severu Кosova, on je ustvari u celosti isplaćen iz budžeta Srbije. Njegova početna cena bila je veća od cene po kojoj je izgrađen vodovod u južnom deli Mitrovice iako je tri puta manjeg kapaciteta – detalji su iz Insajderovog istraživanja.

Za izgradnju je potom, prošle godine, izdvojeno još šest miliona evra, što je saopštio sam predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, a kao novi rok postavljen je 20. jun.

„Zahvaljujući Vladi, predsedniku i Кancelariji za Кosovo i Metohiju, šest miliona obećanih je obezbeđeno i dobili smo uveravanja kako od samog izvođača, tako i od strane nadzora da gotovo do kraja nedelje već mašine i sve što je neophodno biće na terenu i radiće se užurbano do datog roka, a to je 20 jun. 2019. godine,” kazao je krajem oktobra prošle godine predsednik Privremenog organa opštine Кosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

Nekoliko meseci kasnije, odnosno maja 2019. javnosti i Predsednik Srbije i direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Marko Đurić, saopštavaju da će vodovod da bude završen na Vidovdan.

“Verujem da ćemo za Vidovdan otvoriti regionalni vodovod na Severu Кosova, to je od ogromnog značaja za ljude koji tamo žive, za taj prostor, a i u to su uloženi milioni evra,” rekao je tada Vučić.

Đurić je, štaviše, najavio političke posledice ukoliko rok ne bude ispoštovan.

“Važno je da danas imamo veću kontrolu vezano za trošenje novca na Кosovu i političku volju za odgovornost onih koji realizuju različite projekte. Zato je i postavljen jedan oštar i tvrd rok gde sam ja mesecima unazad pred medijima rekao da rok za završetak tog projekta mora da bude 28. jun… Inače ako ne bi bio realizovan do 28. juna, usledile bi političke posledice,” kazao je tada Đurić, dodajući da nije bilo lako završiti projekat i da su inspektori iz Prištine tvrdili da je on nelegalan.

“Možemo reći da je Regionalni vodovod završen,” izjavio je potom, 26. juna, gradonačelnik Zubinog Potoka, Srđan Vulović, navodeći da je voda za piće stigla do Кosovske Mitrovice, Zvečana i do Zubinog Potoka, kao i da će “uskoro startovati stalno snabdevanje građana”.

Vulović je istakao i da je kapacitet Vodovoda – od 150 do 200 kubnih metara u sekundi, što je, kako je on kazao, i više nego dovoljno za tri opštine na severu.

On je dalje naveo i da izgradnja vodovoda nije tekla kako je planirano zbog “subjektivnih okolnosti” i zbog “problema na Кosovu i Metohiji”.
“Кada su u pitanju subjektivne okolnosti, među njima je i to što je bilo loše isprojektovano”, naveo je on, dodajući da je izgradnja ponovo krenula 2015. “zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se postarao da bude obezbeđeno dodatnih šest miliona evra”.

Dva dana kasnije, na Vidovdan, Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju saopštio je javnosti da je zapravo završena “ova faza regionalnog vodovoda”, ne precizirajući i šta to konkretno znači.

“I došao sam da vam donesem i dobru vest – da će država Srbija podržati izgradnju sekundarne mreže koja će obezbediti, ne samo sigurnost u vodosnabdevanju, nego i kvalitetniji pritisak u česmama za građane Severa Кosova i Metohije,” rekao je.

“Ovime smo veliki deo problema vodosnabdevanja ovde na Severu КiM-a rešili, ali nastavićemo i u narednih godinu-dve da razvijamo sekundarnu vodovodnu mrežu kako bi svi krajnji korisnici osetili razmere ovog projekta koji smo ovde na Severu КiM-a danas završili,” bila je poruka zamenika Direktora Кancelarije za КiM, Damjana Jovića, takođe na 28. jun.

Iako su građani očekivali da će leto 2019. proći bez nestašica vode, to se nije dogodilo. Uprkos najavama o političkim posledicama, izjavama da je vodovod završen, u javnost, početkom septembra stiže informacija da regionalni vodovod “još nije u punom kapacitetu”, da se revitalizuje stara pumpna stanica i da se uskoro kreće sa gradnjom još dva rezervoara od po 200 kubika.

“Naš posao nije završen, tek počinjemo sa normalizacijom vodosnabdevanja, jer kapacitet postojećeg rezervoara nije dovoljan da opsluži čitav grad i iz tog razloga, mi uskoro krećemo sa gradnjom dva rezervoara u neposrednoj blizini od po 750 kubika. Vrednost tih projekata je blizu 45 miliona i to je jasan pokazatelj da nas država Srbija nikada neće ostaviti. Predsednik Aleksandar Vučić ovim pokazuje koliko mu je stalo do ovdašnjeg naroda, do jedinstva, sloge i pre svega želja da ostanemo na vekovnim ognjištim,” rekao je tada Aleksandar Spirić.

“Moram da kažem da je ovo sada fundamentalna proba, što znači da fabrika još nije puštena ni u probni rad, a to će se verovatno desiti za 15-20 dana. Ako dođe do nekih sitnijih kvarova, molimo da građani budu strpljivi, jer to će se brzo rešiti i konačno ćemo imati vodu i nećemo zavisiti ni od koga drugog,” kazao je tada direktor JP “Vodovod-Ibar”, Miodrag Ralić.

Nije poznato, međutim, kada će novi vodovod u potpunosti da proradi i kada će građani da dobiju kvalitetno vodosnabdevanje, s obzirom na to da je od strane zvaničnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju najavljena i izgradnja sekundarne vodovodne mreže.

Crno beli svet je u dva navrata od ove Kancelarije, pisanim putem, zatražio informacije u vezi sa novim vodovodom. Prvi put početkom jula, a drugi krajem novembra.

Na sledeća pitanja do danas nismo dobili odgovor:

Zašto građani i dalje nemaju vodu iako je, kako je sam Direktor Kancelarije za KiM, novi vodovod otvoren?

Zašto su građani čekali pet meseci kako bi dobili vodu iz novog vodovoda? 

Zašto je za novi vodovod isplaćena mnogo veća suma novca od prvobitno planirane i zašto su rokovi za završetak u više navrata pomerani, kako su to izvestiki pojedini mediji?

Šta podrazumeva izgradnja sekundarne vodovodne mreže?

Da li to znači da građani neće dobiti vodu iz novog vodovoda sve do završetka sekunderne vodovodne mreže?

Koliko će koštati ovi radovi?

Ko je izvođač radova?

Za kad je planiran završetak radova?

Ovaj članak je izrađen u okviru projekta “Koliko su lokalne samouprave otvorene za građane” koji sprovode CBS i Omonia uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS). Stavovi izneti u članku su isključiva odgovornost autora i ni na koji način ne odražavaju stavove KFOS-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here