Connect with us

Članci

Albin Kurti – Shpresa e re apo zhgënjim i ri?

Sanja Sovrlić

Published

on

ENGLISH SRPSKI

Pas muajve të numërimit të votave, aferës “helm” dhe negociatave të tensionuara të koalicionit midis dy partive që fituan numrin më të madh të votave, Kosova ka marrë një kryeministër të ri – liderin e Partisë Vetëvendosje, Albin Kurti.

Kryeministri i ri i Kosovës perceptohet ndryshe nga publiku serb dhe ai shqiptar. Ndërsa publiku serb e konsideron atë si një udhëheqës radikal, fushata e të cilit bazohet në deklarata nacionaliste dhe populiste dhe armiqësi ndaj Serbisë, publiku shqiptar shpreson se ai mund ta bëjë jetën më të mirë dhe se ” ai do të mbrojë interesat e tyre në Kosovë ” gjatë dialogu ndërmjet Serbisë dhe Kosovës.

Pas viteve të kaluara në kundërshtim, fillon ngritja e Kurtit në pushtet. Kjo është arsyeja pse ka njerëz që nuk janë të sigurt nëse ai do të sjellë ndryshime të rëndësishme në shoqërinë kosovare, apo se ai vetëm do të vazhdojë ligjërimin e liderëve politikë para tij.

Ka shumë krahasime midis Albin Kurtit dhe presidentit serb Aleksandar Vucic. Përkatësisht, disa njerëz besojnë se Kurti dhe Vuçiç do të bëjnë një kthesë politike dhe se do të ndryshojnë veprimet e tyre politike pas ardhjes në pushtet.

Ҫështja është nëse ai do t’i përmbushë pritjet e votuesve të saj apo jo. Në ditët e para pas zgjedhjeve, intelektualët shqiptarë në Kosovë mund të zhgënjehen kur bëhet fjalë për vendosmërinë e tij për të luftuar për atë që ai ka premtuar.

Kjo shihet kryesisht në faktin se Agim Veliu, nënkryetari i Lidhjes Demokratike të Kosovës është bërë Ministër i Brendshëm dhe ai njihet për afera korruptive. Ai ka premtimet e  për të luftuar korrupsionin dhe është i njollosur nga ky fakt.

Sidoqoftë, testet e para që ai duhej të kalonte kishin të bënin me komunitetin serb në Kosovë. Anëtarët e Partisë Vetëvendosje vazhduan të përsërisin në publik se ata kurrë nuk do të ulen në një tryezë me përfaqësuesit e Zyrës për Kosovë dhe Metohi. Por menjëherë pas zgjedhjeve, në publik u shfaq një fotografi e përfaqësuesit të Partisë Vetëvendosje të Kurtit, Xhelal Sveçla dhe drejtorit të Zyrës për Kosovë dhe Metohi, Marko Đurić.

Kjo fotografi doli u shfaq shpejt në mediat sociale. Në rrethana normale, nuk do të ishte e çuditshme që dy politikanë të flisnin, por perceptimi publik i fotos ishte negativ, pikërisht për shkak të deklaratave të mëparshme të Kurtit.

Sfida e dytë ishte e lidhur me deklaratën e tij për ministrat e komunitetit serb në Kosovë. Pas zgjedhjeve, Albin Kurti deklaroi se nuk e dëshiron listën serbe në qeveri dhe njoftoi se do të negociojë me anëtarët e partive të tjera nga komuniteti serb.

Nga ana tjetër, është një detyrim kushtetues që njëri nga ministrat e komunitetit serb duhet të jetë nga partia që ka numrin më të madh të votave në mesin e serbëve. Në seancën e Kuvendit të Kosovës, kur u miratua qeveria e re, Kurti shpalli emrat e dy ministrave nga Lista Serbe. Mbeti e paqartë nëse ai vendim ishte një gjest i vullnetit të mirë dhe fillimi i bashkëpunimit të tij me Listën Serbe, apo rezultat i presionit nga bashkësia ndërkombëtare.

Në seancën e lartpërmendur të Kuvendit të Kosovës, kur deputetët votuan për përbërjen e Qeverisë së re, ishte e mundur të konkludohej se mandati i Kurtit nuk do të ishte aspak i lehtë. Opozita tregoi se nuk do të kursente Kurtin dhe menjëherë e goditi aty ku e lëndoi më së shumti dhe e trajtoi atë për “atdhetarizmin” e tij. Ndër të tjera, Kurti u kritikua për faktin se ai ka marrë flamurin shqiptar, sesa flamurin e Kosovës në zyrën e tij.

Përveç dyshimeve për aftësinë personale të Kurtit në drejtimin e qeverisë së re, ekzistojnë pengesa objektive me të cilat mund të përballet ai ditët e para të mandatit të tij. Fakti që Hashim Thaçi është ende president i Kosovës, mund ta bëjë qeverisjen e Kurtit shumë më të vështirë. Kjo vlen edhe për mundësinë e vazhdimit të dialogut me Beogradin. Nga ky këndvështrim, është e vështirë të imagjinohet që Kurti dhe Thaçi formojnë delegacionin e Kosovës së bashku. Sidoqoftë, ne nuk mund të themi se nuk mund të ndodhë kurrë, veçanërisht duke mbajtur parasysh fuqitë e mrekullueshme të bashkësisë ndërkombëtare dhe faktin që, në Kosovë, e pamundura mund të bëhet e mundur.

Fakti që ekziston një numër i madh i anëtarëve të Partisë Demokratike të Kosovës dhe Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës që punojnë në institucionet e Kosovës është gjithashtu një pengesë në “Kryeministrinë” e Albin Kurtit, dhe çështjet me të cilat do të përballen në të ardhmen periudha janë taksat për mallrat nga Serbia dhe presionet për heqjen e tyre, dialogu në Bruksel, si dhe çështja e Gjykatës Speciale për krime të dyshuara të luftës së UҪK-së.

(Jo)stabiliteti i koalicionit mes Lidhjes Demokratike të Kosovës dhe Partisë Vetëvendosje është gjithashtu një çështje që është diskutuar gjerësisht në publik. Ekzistojnë mendime që tregojnë nevojën e të dy palëve për të mbajtur këtë qeveri deri në fund të mandatit të saj. Për Partinë Vetëvendosje të Albin Kurtit, është një mundësi e mirë për të provuar veten e saj. Për Isa Mustafën është dëshira e tij për t’i dhënë fund karrierës së tij si president i Kosovës.

Këto pengesa mund ta bëjnë punën e qeverisë të vështirë, por falë tyre, Albin Kurti mund të bëjë justifikime për dështimin në përmbushjen e pritjeve të elektoratit të saj.

Megjithë gabimet e tij, sipas shumë shqiptarëve dhe serbëve, megjithëse serbët nuk e pranojnë atë në publik, Kurtit duhet t’i jepet ende një shans. Do të shohim nëse ai do ta dëshmojë veten e tij.

Nëse ”me mëngjes shihet dita e mirë ”, mund të thuhet se lëvizjet e para të Albin Kurtit nuk plotësuan pritjet e mëdha të votuesve.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno