Big bend Mitrovica – muzika kao univerzalni jezik

Film “Big bend” autorke Sanje Sovrlić govori o velikom džez orkestru koji je postojao u Mitrovici tokom osamdesetih godina. Šta je spojilo predsednika komiteta, studente, profesore, Srbe, Albance, Turke, Bošnjake? Kako su profesionalne i nacionalne razlike ostale u senci njihovih muzičkih instrumenata i dirigentske palice prvog među jednakima – Pere Rakića? Da li su mitrovački muzičari bili glavne face u gradu a i šire? Na koji način se politika, kojom se nisu bavili, umešala u njihov život, rasturila Big bend i Jugoslaviju? Ovo su neka od pitanja na koja autor filma pokušava da da odgovor kroz naraciju, zanimljive anegdote glavnih aktera i korišćenje arhivskih snimaka.

Poslednji nastup benda je bio na međunarodnom džez festivalu u Mitrovici 1989. godine. Stigle su i devedesete godine a sa njima su probe muzičara postajale ređe, sve dok nisu utihnuli tromboni, saksofoni, gitare i počele da odjekuju eksplozije. Mali rudarski grad, umesto ponosa, postaje simbol podele na sever i jug, na Srbe i Albance, na dobre i loše momke. Kako su se Gazi, Pera, Isko, Ergin, Neško snašli u tom kolektivnom ludilu, nastavili da komuniciraju notama koje su im univerzalni jezik i iznad svega – ostali ljudi?

Film je urađen u okviru projekta “Stvarni ljudi stvarna rešenja” koji su realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine i BIRN Kosovo a koji je finansirala Evropska unija. U okviru projekta je urađen i članak “Kosovska Mitrovica – muzika kao univerzalni jezik uprkos podelama”.

Film je dostupan i na albanskom i engleskom jeziku.

albanski: https://vimeo.com/227722408

engleski: https://vimeo.com/227710023

Leave a Reply

Your email address will not be published.