Connect with us

Istraživanja

Bratanac Hašima Tačija i sin Agima Veljiu zajedno u biznisu osiguranja

Avatar

Published

on

Piše: Valjon Fana (Valon Fana); tekst je preveden sa albanskog

Istraživanje koje je realizovao Kallxo.com otkriva da su Kuštrim Tači (Kushtrim Thaçi) i Naser Veljiu (Naser Veliu) članovi Upravnog odbora osiguravajućeg društva „Kosova e re”.

Prvi, Kuštrim, sin je Ganija Tačija (Gani Thaçi), brata kosovskog predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaçi). Naser Veljiu sin je aktuelnog ministra unutrašnjih poslova i potpredsednika LDK-a, Agima Veljiua. Osiguravajuće društvo „Kosova e re” u vlasništvu je kompanije „Fitorja Sh.P.K”.

Prema važećem zakonodavstvu, Zakonu o osiguranju, članove odbora kompanija odobrava Centralna banka Kosova. Ovo je odgovor CBK-a koji je Kallxo.com primio u pisanoj formi.

„Na osnovu člana 27, stav 1 Zakona br. 05/L-045 o osiguranju, Odbor direktora osiguravača sastoji se od neparnog broja članova, ne manje od pet (5) članova sa pravom glasa, koje imenuje i razrešava Generalna skupština akcionara, na period od četiri (4) godine, uz mogućnost ponovnog izbora“, kaže se u odgovoru portparola CBK-a.

Predlozi za članove odbora u osiguravajućim društvima nisu uređeni zakonodavstvom na Kosovu.

Po navodima CBK-a, CBK je bratanca Hašima Tačija, Kuštrima Tačija, 2. marta 2016. godine imenovao u Odbor direktora osiguravajućeg društva „Kosova e re“, sin Agima Veljiua, Naser Veljiu, imenovan u ovaj odbor 5. maja 2017.

Da je Kuštrim Tači član porodice Hašima Tačija, potvrdio je direktor kompanije „Kosova e re“. Faton Hasani u razgovoru za Kallxo.com rekao je da su obojica stručni u tom polju.

„Da, da. Naravno da da, normalno, znam da je deo predsednikove familije. Da, da (Naser je sin Agima Veliu). Oni su članovi odbora još pre nego što je kompanija ‘Fitorja’ došla u osiguravajuće društvo ‘Kosova e re’, u vreme kada je njen vlasnik bila turska kompanija. Ovo su funkcije koje odobrava centralna banka. Kuštrim je po struci stručnjak za osiguranje, a Naser ekonomista“, rekao je Hasani.

Kallxo.com je takođe kontaktirao ministra unutrašnjih poslova i potpredsednika LDK-a, Agima Veljiua, kako bi dobio komentar o tome kada je njegov sin imenovan u odbor „Kosova e re“. Ali on nije želeo da odgovori.

Njegov sin Naser je priznao da je deo Upravnog odbora, ali nije hteo da prokomentariše bliskost sa bratancem Hašima Tačija.

Rekao je i da je ponosan što je sin Agima Veljiua, drugog ključnog čoveka u LDK-u.

„Zašto si me nazvao Valjone, postavi pitanje, brate, smorio si me, pričaj. Verujem da vam je direktor kompanije dao odgovor. Otišao sam i zatekao ih tamo u suštini. Ne znam ni zašto me zovete za ovo. Da jesam (sin Agima Veljiua) i ponosan sam što sam sin ministra unutrašnjih poslova, ‘ajde doviđenja”, rekao je on, prekidajući vezu.

Telefonski poziv prekinuo je i Kuštrim Tači. Nije mu se svidelo ni kada je upitan o njegovoj bliskosti sa predsednikom Kosova.

„Da! Da, nađite ih vi, već koliko sam (u Odboru). Novi, da. Nedavno, oko godinu dana koliko se sećam. Odavno sam u Odboru, vidi ti… Nemoj da me za***, zdravo”, izjavio je Kuštrim Tači, prekidajući telefonski poziv.

Agim Veljiu je trenutno ministar unutrašnjih poslova, a Aljbin Kutri ga je smenio jer je branio ideju kosovskog predsednika Hašima Tačija da proglasi vanredno stanje. Veljiuova smena bila je povod za krah koalicije Samoopredeljenje-Demokratski savez Kosova.

Inače, Gani Tači je nekoliko godina bio na visokim funkcijama u Kosovskom birou osiguravača, 2012. godine je izabran za direktora Kosovskog biroa osiguravača da bi podneo ostavku sa ove funkcije samo nekoliko meseci kasnije, iz ličnih razloga.

U vreme kada je Gani Tači izabran za direktora, predsednik Odbora Biroa osiguravača bio je Rahim Pacoli.

Kao direktor, Tači je primao zaradu od oko 4.000 evra. Nakon toga je postavljen na mesto zamenika direktora Biroa za šta je plaćan oko 3.500 evra.

Kosovski biro osiguravača osnovan je septembra 2011. godine i uključuje sva licencirana osiguravajuća društva. Dakle, KBO nije javna institucija i ne finansira se iz državnog budžeta, već od osiguravajućih društava u njegovom članstvu.

U vreme kada je Gani Tači bio na funkciji zamenika direktora, “Život na Kosovu” (Jeta në Kosovë) izveštavao je o ugovoru datom kompaniji bliskoj sa Tačijevim članovima porodice. Tači je sem ličnog dohotka, primao i bonuse u iznosu do 10.000 evra.

Oktobra 2018. godine, Gani Tači, brat kosovskog predsednika Hašima Tačija shima umešan je u fizički okršaj u Kosovskom birou osiguravača. Nakon razgovora, predsednikov brat je pušten na slobodu po redovnom postupku. Gani Tači je otišao prevremeno u penziju, sredinom 2019. godine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno