CIG: Đurić i Švecla na okruglom stolu, drugi u nizu događaja

0
160
views

Foto: CIG

“Šta Dželal Švecla traži na sastanku sa Đurićem u Tirani?” – naslov je koji je osvanuo u kosovskim medijima uz fotografiju Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića i člana predsedništva Pokreta Samoopredeljenja, Dželala Švecle. Vest, u kojoj se navodi da razlog ovog sastanak nije poznat, kao i fotografija, dok se na Kosovu vode pregovori o postizbornim koalicijama, izazvale su niz reakcija na društvenim mrežama i u javnosti. Savet za inkluzivno upravljanje (CIG), međunarodna nevladina organizacija sa sedištem u SAD, potvrdila je da se radi o dvodnevnom događaju u Tirani za predstavnike političkih partija sa Balkana, koji organizuje upravo CIG.

“Diskusije su fokusirane na izazove sa kojima se region susreće na putu evropskih integracija i uloge političkih partija u implementaciji reformi i promociji regionalne saradnje,” stoji u saopštenju iz CIG-a.

U saopštenju su dostavljena i imena ostalih učesnika ovog okruglog stola, te su se osim Đurića i Švecle na listi našli i član predsedništva Demokratskog saveza Kosova, Arban Abraši, Nataša Gaćeša, međunarodni sekretar Socijalističke partije Srbije, Ardian Đini (zamenik predsednika Alijansa za budućnost Kosova), Aleksandra Jerkov, potpredsednica Demokratska stranke, Belind Kelici, predsednik Omladinskog foruma i član predsedništva Demokratske stranke Albanije, Damjan Manchevski, član Glavnog odbora Socijaldemokratske unije Makedonije, Damir Mašić, član predsedništva Socijaldemokratske partije (Bosna i Hercegovina), Dušan Petrović, član predsedništva Saveza samostalnih socijaldemokrata (Bosna i Hercegovina), Haris Plakalo, član Stranke demokratske akcije i generalni sekretar, Evropskog pokreta, Teuta Vodo, međunarodni sekretar Socijalističke partija Albanije, Ivan Vujović, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke Crne Gore.

Glavni donator CIG-a je Savezno ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske. Projekat je podržan od strane Saveznog ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Da se radi o regionalnom događaju u organizaciji CIG-a, prethodno je za KoSSev potvrdila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju:

“Đurić tokom boravka u Tirani, na marginama konferencije, obavlja brojne sastanke sa predstavnicima političkih partija iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i sa Кosova i Metohije, učesnicima ovog regionalnog skupa, među kojima su i predstavnici vladajućih i opozicionih stranaka iz Republike Srbije.”

Ovo je drugi okrugli sto u nizu, u okviru projekta koji sprovodi CIG. Prvi je održan u Skoplju od 19. do 20. oktobra. Izveštaj sa ovog skupa pogledajte OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here