Connect with us

Aktuelno

CPT: Netačne tvrdnje i neprofesionalno izveštavanje o našem radu

Avatar

Published

on

Nevladina organizacija Centar za mir i toleranciju iz Prištine zatražila je od Gazeta Metro i RTK da objave demant na tekst “Gračanica finansira NVO koja prikuplja podatke protiv OVK”, kao i javno izvinjenje. Ova NVO zatražila je i da se isprave, kako su istakli, netačne tvrdnje i informacije u vezi sa radom i aktivnostima njihove organizacije.

Tekst je inicijalno objavljen na albanskom jeziku, na portalu Gazeta Metro, 4. decembra, a zatim istog dana i na portalu kanala Radio televizije Kosova na srpskom jeziku (RTK2).

“Zvaničnik SPS-a (partija Ivice Dačića), Zoran Anđelković, ranije je pozvao Srbe sa Kosova i iz Srbije da masovno svedoče protiv OVK. Pozvan u emisiju ‘Novo Jutro’ izjavio je: ‘Pozivam sve porodice, rudare iz Belačevca, njihove prijatelje i porodicu da napišu izjavu. Ako ne žele da je daju agencijama za sprovođenje zakona, neka je predaju Centru za mir i toleranciju (srpska NVO na Kosovu), a mi ćemo naći način da je pošaljemo Specijalnom tužilaštvu. Neka predaju izjave ili našim organima ili Centru za mir i toleranciju i mi ćemo se pozabaviti njima'” – stoji u tekstu objavljenom na portalu RTK2.

U tekstu Gazete Metro se navodi i da je opština Gračanica “podelila sredstva za projekte NVO, a među korisnicima je i srpska organizacija „Centar za mir i toleranciju“ koju je pomenuo Zoran Anđelkovie, a koja je dobila preko 20.000 evra”.

Dalje se navodi i da je koordinator projekta ove organizacije Stefan Filipović “politički analitičar u ruskom propagandnom mediju „Sputnjik“, i veliki obožavalac ratnog zločinca Ratka Mladića”.

“Na svom Fejsbuk profilu Filipović je objavio fotografiju ratnog zločinca Ratka Mladića sa natpisom „Generale, da li se nekoga bojiš? Samo Boga, više nikoga” – stoji u tekstu, uz fotografiju naznačenu u tekstu.

U istom tekstu iznosi se i tvrdnja da je Stefan Filipović “deo proruskog srpskog foruma, poznatog kao ‘Srpski politički forum’, sa sedištem u Beogradu”, te da se “putem ovog foruma on sastaje sa Rusima kojima je zabranjen ulazak na Kosovo, poput osumnjičenog za špijunažu Sergeja Belousa”.

Ni u jednom delu teksta sagovornici nisu niti Anđelković, niti Filipović, niti bilo ko od predstavnika ovih organizacija.

Tekst je objavljen bez ikakve prethodne provere informacija u registru nevladinih organizacija, istraživačkog rada, kao i primene principa prava druge strane da pruži odgovor, dok našu organizaciju direktno dovodi u vezu sa navodnim aktivnostima prikupljanja dokaza protiv OVK, ističu iz CPT-a u svom saopštenju.

Iz CPT-a dalje ističu i da je portal Gazeta Metro “bez prethodne provere informacija povezao organizaciju koju vodi g-din Anđelković sa sedištem u Beogradu, ulica Kneza Višeslava 72, sa organizacijom Centar za mir i toleranciju Priština, registrovanom na Kosovu u skladu sa kosovskim zakonom, čiji osnivači, članovi Upravnog odbora, članovi Skupštine, kao i ovlašćeno lice imaju prebivalište na teritoriji Kosova, a samo sedište organizacije nalazi seu Gračanici, u ulici Miloša Obilića b.b.”

“Iz prethodnog se jasno može izvesti zaključak da su pomenuti Centar za mir i toleranciju iz Beograda i Centar za mir i toleranciju iz Prištine, u potpunosti dva različita pravna lica registrovana u dva različita pravna sistema. Neznanje, neinfomisanost i neprofesionalnost dovodi u zabludu javnost sa opasnom tedencijom narušavanja ugleda osamnaestogodišnjeg rada civilne organizacije iz nevećinske zajednice.”

“Takođe je član organizacije Stefan Filipović neargumentovano naveden kao ‘analitičar u ruskom propagandnom mediju Sputnjik’, što je apsolutno netačna informacija. Naime, g-din Filipović je bio samo jedan od sagovornika tog medija. U istom članku je povređena privatnost člana organizacije Stefana Filipovića zbog tendencioznog tumačenja njegovih privatnih stavova na društvenim mrežama, čime je prekršen, između ostalog, i Kodeks za štampu Saveta za štampu Kosova” – zaključuju.

Ova NVO dodaje i da nije prvi put da se Centar za mir i toleranciju iz Prištine našao na udaru “neistinitog, neobjektivnog i neprofesionalnog izveštavanja”, navodeći da je odlukom Saveta za štampu Kosova po njihovoj žalbi protiv dnevnog lista ‘Zëri’ , Ref:24.09.2012\138-2012, i utvrđeno neistinito i tendenciozno izveštavanje u tom slučaju.

Istovremeno podsećaju da je u oktobru 2020. godine RTK objavila tekst sa navodima da NVO Aktiv “aktivno i svesno falsifikuje informacije o navodnoj koordinaciji i saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA)”. Na šta je reagovala i ova organizacija.

CP podseća i da je RTK 2017. godine na “identičan način targetirao i poznatog novinara sa Kosova B.N.”, nakon čega je usledila i zvanična reakcija Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije. 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno