Dezinformacije da je korona virus “američko oružje”

U okviru svog programa za borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti, koje na Balkanu vrlo brzo prelaze granice i brzo osvanjuju u medijima druge države i ponekad i na drugom jeziku, „Meta.mk“ redovno prenosi šta je aktuelno kod srodnih servisa za proveru činjenica i borbu protiv dezinformacija u regionu, odnosno od Hrvatske na severu, do Grčke na jugu.

Hrvatski servis za proveru činjenica i borbu protiv dezinformacija Faktograf.hr raskrinkava jednu dezinformaciju koja je dugo prisutna na socijalnim mrežama – da je novi korona virus COVID-19 biološko oružje SAD protiv Kine i Italije. Neposredan povod je objava ovakvih tvrđenja na Fejsbuk-stranici hrvatske političke stranke “Promijenimo Hrvatsku“.

Ali, po poslednjim podacima, u SAD je identifikovano više od 3.600 zaraženih, a zaraza je izazvala i pad berze u Njujorku, pa takvo tvrđenje je krajnje nelogično, piše Faktograf.hr.

Takođe u mnogim naučnim elaboracijama, uključujući i pisma znatnog boja naučnika u uglednom magazinu “Lanset”, jasno se odbacuje ovakva špekulaciju, piše servis.

Bosanski servis za borbu protiv dezinformacija “Raskrinkavanje.ba“, pak, zauzeo se sa opovrgavanjem lažne vesti da je Milorad Dodik, srpski član predsedništva BiH zaražen virusom COVID-19.

Dezinformacija se pojavila na portalu “Krvavi Balkan”, koji nema impresum, a ista nije objavljena ni na jednom drugom portalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.