“Dok se političari igraju rata papirima deca ispaštaju”

FOTO: Igor Dašić

Igor Dašić, stanovnik opštine Zvečan, se nedavno obratio javnosti otvorenim pismom kojim je želeo da ukaže na probleme u takmičenjima lokalnih klubova. U kratkom razgovoru za Crno beli svet Dašić je objasnio šta ga je podstaklo da napiše otvoreno pismo kao i kako planira da nastavi da se zalaže za promene u ovom polju.

CBS: Šta Vas je podstaklo da napišete otvoreno pismo i pokrenete inicijativu? Da li je u pitanju neki konkretan događaj?

Igor Dašić: Iskreno, dugo vremena sam čekao da neko od institucija reaguje i reši ovaj problem. Kap koja je prelila čašu je kada nije dozvoljen prelazak kadetima iz Novog Pazara. Tu pričamo o deci od dvanaest godina kojoj je direktno zabranjeno da se bave sportom. Zamislite klinca u tim godinama koji vredno trenira pet dana u nedelji, čeka utakmicu u svom gradu i ispred svojih drugara, rodbine, komšija i odjednom pola sata pre početka saznaje da utakmice neće ni biti jer je neko naprasno zabranio prelazak granice deci iz protivničke ekipe.

CBS: Na koga se tačno odnosi ova inicijativa. Šta želite time da postignete?

Igor Dašić: Pokušavam da, zajedno sa medijima, podignem svest o ovom problemu. Moje obraćanje je upućeno kompletnoj javnosti. Apelujem na svakog roditelja, građanina, predstavnika vlasti sa bilo koje strane, ambasadora, umetnika, novinara ili nastavnika da reaguje i ukaže na bitnost ovog problema. Dok se političari igraju rata papirima, naša deca su ta koja ispaštaju. Ovom zabranom od strane Prištine se direktno krše osnovna ljudska prava, a jednako bitno što se kod te dece se razvija bes i netrpeljivost. Ovo je direktno protivno ideji o miru i suživotu koju sve strane pokušavaju da pokažu kao glavni cilj.

CBS: Svesni smo da se politizacija sporta dešava sa obe strane (Beograda i Prištine). Da li mislite da bi svoj deci, bez obzira na etničku ili nacionalnu pripadnost, trebalo omogućiti da se bave sportom bez obzira na dres koji nose?

Igor Dašić: Ovo više nije politizacija. To je i glavni problem. Ovde ne pričamo o Zvezdi, Partizanu ili Sigal Prištini i Peći, ne pričamo o profesionalnom sportu. Ovo su deca našeg grada koja su upravo u toj velikoj igri zaboravljena i ostavljena da trpe posledice te visoke političke igrice. Sportu i kulturi ne treba pasoš! To je univerzalno dobro i možda i jedina stvar danas koja uči decu pravim vrednostima.

CBS: Vaše pismo je bio i poziv roditeljima da, na neki način, izvrše pritisak kojim bi deca mogla normalno da se takmiče bez političkih prepreka?

Igor Dašić: Moje pismo je poziv roditeljima da se zauzmu za svoju decu. Niko neće, niti bi trebalo da misli o njihovoj deci više nego oni sami. Ovde je poenta da se prst ne upire ni na jednu stranu kao krivca. Ono što želimo je rešenje i sloboda za sport i kulturu naših mališana. Nadam se da će se ovo i desiti u najkraćem roku.

CBS: Da li očekujete da dobijete podršku za ovu inicijativu?

Igor Dašić: Podrška postoji ali u zatvorenoj formi. Ljudi ovde su zaboravili da je njihov život njihova stvar i da je potrebno reći glasno šta je problem. Ako te boli to što svoje dete gledaš besno i tužno zbog nečega, nemaš izgovor pred sobom da ne reaguješ. Mimo podrške postoje i određeni pritisci da se ukloni i umanji vrednost ove inicijative. Ali o tome ću pričati samo ukoliko se nastave i spreče rešavanje ovog problema.

CBS: Za sada ste napisali otvoreno pismo, šta je sledeći korak?

Igor Dašić: Sledeći korak je poziv predstavnicima međunarodne zajednice da utiču na Beograd i Prištinu da reše problem zabrane odigravanja sportskih utakmica. Rešenje je uredba koja se vrlo lako donosi jer ovde ne pričamo o profesionalnom sportu već o deci i amaterima kojima je jedina plata i dobit ljubav prema sportu koji igraju.

CBS: Da li očekujete promene na ovom polju i šta mislite da bi moglo rešiti ove probleme?

Igor Dašić: Naravno da ih iskreno očekujem. Svako sa iole obraza će podržati ovo jer niko ne bi trebalo našu decu da brani više nego mi sami. Ja se iskreno nadam da će se uskoro doneti ta uredba jer sam spreman i lično da zatražim prijem i razgovor u svakoj instituciji sa sve tri strane. Gubimo deci detinjstvo između tri vatre, a najlicemernije je što svi mi to vidimo a na to ćutimo.

Pustite decu da budu deca!

Leave a Reply

Your email address will not be published.