Đurićeve najave se nisu obistinile: U Kosovskoj Mitrovici manje beba 2015-te u odnosu na 2014-tu godinu

0
467
views

Broj rođenih beba u porodilištu u Kosovskoj Mitrovici je u 2015-oj godini bio za 130 do 180 manji u odnosu na prethodnu godinu a ne 100 više kako je najavljivao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, pokazuju izveštaji medija iz tog perioda.

Poslednjih dana je na društvenim mrežama aktuelan snimak u kome direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić govori o natalitetu u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu. Snimak je neemitovani deo intervjua u emisiji Slobodno srpski a postao je aktuelan zbog lapsusa koji se desio tokom emisije.

„Vi danas imate situaciju da su opštine sa najvećim natalitetom u Srba upravo ovde na Kosovu i Metohiji. Pogledajte samo koliko se beba rodi u Gračanici“, rekao je Đurić u emisiji koja je snimana 28. juna 2015. godine.

Autor i voditelj Budimir Ničić je ovu izjavu prekinuo rečima: „Rađalo se, više nije tako gospodine Đuriću…ovde živim i u pravu sam“.

Gospodin Đurić je nastavio o, po njegovim rečima, povećanom natalitetu u Kosovskoj Mitrovici.

„Ove godine će se u Kosovskoj Mitrovici roditi, mislim, sto beba više nego prošle godine“, rekao je Đurić.

„Odakle vi to znate?“, bila je intervencija voditelja Ničića koji je ovo pitanje postavio kroz smeh. „Pa bio sam tamo“, odgovorio je kratko Đurić, ne pozivajući se na izvore koji bi mogli biti relevantni za temu.

Zbog lapspusa koji je napravljen tokom emisije ovaj video je dobio humoristički ton ali izazvao i brojne komentare na društvenim mrežama. Novinar je pokušao da nastavi emisiju bez obzira na komičnu situaciju u kojoj su se našli i on i gost postavljajući sledeće pitanje „Zna li Srbija kuda ide kada je u pitanju Kosovo?“.

Nakon toga je usledio smeh prisutnih u studiju koji su bili iza kamera a zatim i Đurića i Ničića. Mnogi su smeh shvatili kao ismevanje kosovskog pitanja i sudbine onih koji na Kosovu žive, te uputili brojne kritike i novinaru i gostu emisije.

S obzirom da je reč o snimku koji nije bio deo emisije autor se ogradio od njegovog objavljivanja kako bi odbranio svoj profesionalni kredibilitet.

„Tokom snimanja, sagovornik je napravio lapsus koji je izazvao neformalnu reakciju osobija i drugih gostiju u studiju, posle čega je dogovoreno da se taj deo izbaci u montaži. Međutim, na redakciji nepoznat način, sporni deo emisije se ipak nedavno pojavio na youtube kanalu i društvenim mrežama. Redakcija i njen autor Budimir Ničić ovim putem saopštavaju da ne stoje iza objave ovog snimka na youtube kanalu, koji bi na neki način mogao da ugrozi ugled i kredibilitet gospodina Đurića“, deo je saopštenja koje je objavljeno na sajtu emisije Slobodno srpski.

I sam direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju se oglasio povodom ovog snimka objavom na društvenoj mreži Twiter uz tvrdnju da je njegov tim objavio pomenuti snimak.

„Drago mi je da je danas postao viralan ovaj neemitovani deo intervjua, sniman u Čaglavici, u ponoć, na Vidovdan 2015-te, koji smo postavili na mreže, pa da i ja ovde dam doprinos. Ni posle tri godine nije mi manje smešan ovaj lapsus. Samo da nas bude više. Pozdrav hejterima.“ – napisao je Đurić na twiteru.

Istog dana Ničić je govorio za N1 pokušavajući da objasni suštinu snimka koja mnogima nije bila jasna jer su se na internetu pojavljivali različiti delovi istog kao i tumačenja koja nisu bila u vezi sa onim što se u studiju zaista dešavalo.

“Apsolutno nije bilo nikakvog ismevanja bilo čega, jednostavno, gospodin Đurić je napravio lapsus oko beba, što možda nije ni toliko čudno, jer smo emisiju snimali u jedan sat posle ponoći. Onda su prvo počeli da se smeju ljudi koji su bili ovde u studiju, pa onda i mi, što je sasvim normalna reakcija”, kazao je Ničić.

Iako se tokom snimka od pre više od 3 godine gospodin Đurić nije pozvao na relevantan izvor kao što su mitrovačka bolnica ili privatne klinike, koji mogu imati podatke o trudnicama, činjenica je da je najavio rađanje oko 100 beba više u odnosu na prethodnu, 2014-tu godinu. Međutim, izveštaji medija iz tog perioda ovakve podatke demantuju.

„Samo u prošloj godini ovde je rodjeno 800 beba i u Novu godinu zakoračilo se sa puno optimizma jer je do sada rodjeno 9 mališana“, piše u izveštaju TV Most iz 11. januara 2015. godine pozivajući se na izvore iz bolnice u Kosovskoj Mitrovici.

Prema pisanju medija je 2015-te godine u istom kliničko bolničkom centru je rođeno 620 beba što je 180 manje u odnosu na prethodnu godinu odnosno 130 sudeći po izveštaju drugog medija a na osnovu izjave nadležnih da se nije rađalo preko 750 beba.

“Uglavnom je u tom nekom domenu od 600 do 750 beba, ali je manje nego prošle godine. Ranijih godina smo imali do 750 , ali preko nismo imali, ove godine je nesto manje, verovatno zato što Gračanica radi, jer smo prošle godine imali više pacijentkinja iz Gračanice”, rekao je ginekolog Zoran Jakšić. Njegova izjava je preneta na sajtu RTK2 tokom 2015. godine.

Kada je u pitanju celo Kosovo, odnosno srpske sredine, prema pisanju medija, tokom 2014-te godine je rođeno 1000 beba dok je naredne, 2015-te godine taj broj za 110 bio manji.

Prema pisanju Radio televizije Srbije, u tekstu koji je objavljen januara 2018. godine, tokom prethodne godine (2017) u Kosovskoj Mitrovici je rođeno 560 beba.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here