Connect with us

Aktuelno

Fudbalski trener Marko Milunović za CBS iz Finske: Nema policijskog časa, građani disciplinovani

Avatar

Published

on

Marko Milunović poreklom je iz Leposavića. Sugrađani ga poznaju kao fudbalskog trenera ali i novinara televizije RTK2 na srpskom jeziku, a od 2017. godine živi u Finskoj i radi kao fudbalski trener u klubu AC Kajani. U razgovoru za CBS otkrio nam je kako izgleda kada fudbalski trener „radi od kuće“, na koji način se ova zemlja bori sa korona virusom i možemo li nešto naučiti iz njihovog iskustva.

U ovoj zemlji na krajnjem severu Evrope, žarište pandemije bio je glavni grad Helsinki. Prema Markovim rečima odlukom vlade, taj deo zemlje je izolovan, kako bi se sprečilo širenje zaraze i u ostaklim delovima zemlje, a prema njegovom mišljenju, te mere su dale rezultate, te do sada u Finskoj ima oko 4000 zaraženih osoba.

Za razliku od situacije na Kosovu, u Finskoj nema zabrane kretanja, a vrtići su otvoreni za decu čiji roditelji rade, dok je na roditeljima odluka da li će ih poslati u vrtić ili ne.

„Ono što fascinira je njihova disciplina, i distanca koju održavaju bilo u marketima, bilo na ulici“, kaže Marko u video razgovoru za CBS.

Stopiran je međugradski prevoz, ali Milunović smatra da „značajnu ulogu igra svest građana Finske da se nešto dešava i da oni moraju da odigraju svoju ulogu, i za sada su u tome dobri“.

Ističe da nije imao prilike da primeti neka veća okupljanja građana, što je ranije kako kaže, bio slučaj.

„Ja nisam zaista video neka veća okupljanja, ni mladih, ni starijih ljudi što je pre korona virusa bio slučaj, gde ste svakog dana mogli da vidite da se okuplhjaju, roštiljaju, igraju odbojku, ili dok je bilo snega skijaju… sada toga nema, i to je ono nešto što me čini srećnim, i, da kažem, mirnim“.

Smatra da je na Kosovu situacija oko ograničenja slobode kretanja zbunjujuća, te da je video na društvenim mrežama da se građani ipak okupljaju, roštiljaju, druže. Njegova poruka je:

„Mogli bismo da se sada uzdržimo od toga“.

Kako izgleda kada fudbalski trener radi od kuće? Pola dnevne sobe liči na dečiju igraonicu, pola na improvizovanu kancelariju – kaže.

„Pokušavam da radim neke treninge, pripremam za nastavak sezone jer se nadam da će sve to uskoro krenuti. Što se tiče mog posla, konkretno, mi imamo obavezu da jednom nedeljno igračima pošaljemo program na osnovu koga oni rade, treniraju. Moj posao je da im pošaljem i da na neki način pratim njihove aktivnosti. Oni nama šalju izveštaj šta su uradili, koliko itd…“

Za sada svaki igrač može individualno da trenira, nikako u grupi, a kako Milunović navodi, prema nekim najavama već od sledeće nedelje bi mogli da dobiju grupni pristup fudbalskom terenu, (grupe od 4,6,7 igrača plus treneri i stručni štab.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno