Godina dvostruke istrage bez odgovora na pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića

Pripremile: Ana Marija Ivković, Sanja Sovrlić

Godina dana od ubistva Olivera Ivanovića protekla je u političko-medijskim spekulacijama o mogućim počiniocima, nalogodavcima i motivima. Porodica, prijatelji, partijski saborci i građani Kosovske Mitrovice danas obeležavaju datum kada je Ivanović pred stranačkim prostorijama usmrćen sa šest hitaca, s leđa, bez saznanja ko ih je ispalio, naredio, ili organizovao ovo ubistvo. Svoje  nezadoljstvo zbog izostanka rezultata istrage građani Srbije će izraziti na protestu u Beogradu sa početkom u 18 časova.

Formalno su kosovske institucije nadležne za istražni postupak, drugu istragu vodi Beograd, te je bilo očekivano da se sa dve istrage brže dođe do počinioca. Ipak, dogodilo se to da se ni posle godinu dana nije došlo do ubica i nalogodavaca. Beograd i Priština su češće razmenjivali zapaljive izjave i optužbe, prebacujući loptu u susedno dvorište, uz tvrdnje da se ubice nalaze u Beogradu, odnosno na “albanskoj strani”, nego što je to bio slučaj sa informacijama.

Jedan od ključnih trenutaka za istragu dogodio se krajem novembra 2018., kada su pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije priveli četiri osobe među kojima i dva policajca. Akcija je imala za cilj i privođenje potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, koga policajci, te večeri, nisu pronašli u zgradi u Kosovskoj Mitrovici u kojoj inače stanuje.

I ovo je dovelo do ponovnih verbalnih razmirica između Beograda i Prištine. Prištinske vlasti tvrde da se umešani u ubistvo nalaze u Beogradu, a od srpskih zvaničnika stižu poruke da ova hapšenja predstavljaju vid zastrašivanja lokalnih Srba i da je cilj policije bilo ubistvo Milana Radoičića.

U prvih par meseci optimistične procene o pronalasku izvršioca

Kontradiktorne tvrdnje, neispunjena obećanja – ostali su zabeleženi u medijima počevši od dana ubistva – 16. januara 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na dan ubistva, organizovao vanrednu konferenciju za medije na kojoj je izrazio određene insinuacije o mogućim motivima, bez navođenja preciznih informacija.

„Od trenutka hapšenja Olivera Ivanovića, zatim paljenja automobila, sve je bilo, nažalost, u opticaju. Često sam ga pitao šta ćeš više u Mitrovici…šta ćeš više u Mitrovici…“ ovako je na dan ubistva reagovao ministar trgovine i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić, opisavši jednom rečenicom sve ono što je prethodilo 16. januaru 2018.

„Kome bi odgovaralo (ubistvo Ivanovića) na Kosovu, kome bi odgovaralo u međunarodnoj zajednici, kome na Kosovu ne bi odgovaralo, kome bi odgovaralo u Beogradu, kome u Beogradu ne bi odgovaralo. Ja mislim da je svima sve jasno”, rekao je predsednik Aleksandar Vučić ističući da je, ukoliko je to učinio neko ko ima srpsko poreklo, naneo veliku štetu Srbiji.

“A ukoliko nije, onda će nam sve tek biti jasno”, dodao je srpski predsednik.

“Pronaći ćemo ubice. Ubicu ili ubice,” kazao je, takođe, Vučić, ističući da će poteškoće srpskim organima predstavljati činjenica da se ubistvo dogodilo na teritoriji na kojoj Srbija nema, kako je rekao, efektivnu kontrolu.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je zapretio prekidom dijaloga u Briselu ukoliko prištinske vlasti ne pronađu ubice Olivera Ivanovića: „Kakav dijalog dok ne dobijemo odgovore na pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića? Nema.“

“Nek’ pokažu da nisu, da ne stoje političke strukture sa te druge strane, iza toga, tako što će prezentovati i dokazati ko je ubica, nek’ dovedu ubicu,” dodao je.

Samo dan nakon ove Đurićeve izjave, iz Evropske unije saopšteno je da su Beograd i Priština dogovorili nastavak dijaloga.

„Obavestili smo Brisel da smo spremni za nastavak dijaloga,“ kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju,Marko Đurić, 13. februara, na sastanku sa šefom Misije OEBS na Kosovu, Janom Bratuom.

A marta 2018-te, Predsednik Srbije najavio je i konkretan napredak u istrazi koju vodi Srbija, rekavši da će se srpske službe po ovom pitanju oglasiti za dve nedelje.

“Ne mislim da će se mnogi iznenaditi. Iznenadiće se oni koji su znali krivca unapred,” kazao je Vučić.

Međutim, ove najave nikada nisu dobile epilog.

Šta više, premijerka Srbije je istog meseca kada su službe, prema najavama srpskog predsednika trebalo da se oglase, odnosno 24. aprila – saopštila da nema pomaka u istrazi ubistva Olivera Ivanovića.

Obećanja o napretku u istrazi i brzim rezultatima su stizala i iz Prištine, kao i pretpostavke o mogućim motivima.

„Mogu postojati razni motivi, politički i kriminalni, ali nisu etnički,” rako je kosovski premijer Ramuš Haradinaj pet dana nakon Ivanovićevog ubistva, iako još uvek nisu bili poznati bilo kakvi detalji o napretku istrage.

Međutim, slične argumente su imali i pojedini političari i aktivisti, podsećajući na Ivanovićeve poslednje intervjue u kojima je govorio da je u Kosovskoj Mitrovici došlo vreme da se “Srbi boje Srba”.

Kosovski i srpski zvaničnici različito o tome gde vode tragovi

“Svi tragovi i želim da budem nedvosmisleno jasan, svi tragovi vezano za ubistvo Olivera Ivanovića, kojima u ovom trenutku raspolažu naši državni organi, vode na južnu, albansku stranu.” (Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, 19.12.2018.)

“Na osnovu informacija kojima raspolažem, iako su vlasti podeljene, istraga je u veoma važnoj fazi. Glavni osumnjičeni se nalaze u Beogradu, a preostaje da radimo i sa međunarodnim akterima da Beograd bude kooperativan, kako se ne  bi pretvorio u utočište za osumnjičene za ubistvo Olivera Ivanovića.” (Kosovski predsednik Hašim Tači, 27.12.2018.)

“Možda odgovor i nije na Kosovu, ali ja ne mogu sada da preciznije kažem gde jeste. Ponekad baš tu gde mislimo možda i nije, i zbog toga ja ne žurim da dam nikakav predlog za bilo šta.” (Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj,  03.01.2019)

Uveravanja da će ubrzo biti konkretnih rezultata istrage izneo je i kososovski predsednik, Hašim Tači, petnaest dana nakon što se dogodilo ubistvo.

„Ubice se nalaze u Beogradu i Beograd treba da doprinese u njihovom privođenju pravdi,“ rekao je Tači jula 2018, uz ponovo izraženi optimizam da će pravosudne institucije Kosova izaći sa opipljivim rezultatima.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, sa druge strane, nije ovako eksplicitno upirao prstom u Beograd.

“Teško je dati ceo odgovor, pošto stvari jesu povezane. Možda odgovor i nije na Kosovu, ali ja ne mogu sada da preciznije kažem gde jeste,” rekao je Haradinaj početkom januara ove godine.

Konkretnjii rezultati istrage ni danas nisu poznati javnosti. U međuvremenu su uhapšena četiri lica. Među privedenima su dva policajca Kosovske policijske službe (KP), Dragiša Marković i Nedeljko Spasojević.

Marković je već bio privođen u okviru istrage o ubistvu Olivera Ivanovića pod sumnjom da je uzeo čauru sa mesta zločina, ali je ubrzo pušten. Osim njih, u akciji Kosovske policije, su uhapšeni su i Aleksandar Ćurčić i Marko Rošić. Prema informacijama iz medija, te večeri je planirano i hapšenje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Milan Radoičić za Prištinu osumnjičeni za učešće u ubistvu, za Beograd čuvar Srbije na Kosovu i borac za svoj narod

Upravo je Milan Radoičić nakon ubistva Olivera Ivanovića u javnosti sve češće pominjan kao neko ko je značajna ličnost na Severu Kosova, uz brojne optužbe da je neformalni centar moći. Milan Radoičić do juna 2018., kada je izabran za potrepdsednika Srpske liste, nije imao nikakvu javnu funkciju.

Prištinske vlasti tragaju za Radoičićem zbog, kako su naveli, umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića. U Beogradu tvrde da je Kosovska policija imala nameru da ga likvidira, kao i da on nema veze sa ovim krivičnim delom. Podršku je imao od najviših srpskih zvaničnika – Predsednik Srbije ga je svrstao u jednog od “čuvara Srbije” na Kosovu, a Direktor Kancelarije za KiM je ocenio da se Radoičić “bori za svoj narod na KiM”. Podršku je imao i od svojih kolega iz Srpske liste i pristalica ove stranke koji su nosili majice sa njegovim likom i porukom „Svi smo Milan“.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, takođe je govorio o Radoičiću, a u kontekstu toga da ima značajan uticaj na severu Kosova. “Neki sa Severa, koji je bitan za sve i ja pričam i sa njim,” kazao je.

Sa druge strane, istraživački novinari iz Beograda Radoičića opisuju kao kontraverznog biznismena sa Kosova koji se sumnjiči za brojne zloupotrebe, zajedno sa svojim kumom Zvonkom Veselinovićem, sa kojim je više puta bio optuživan u različitim sudskim procesima, ali i oslobađan optužbi.

“On (Milan Radoičić, prim. aut.) je prihvatio i prošao poligrafsko ispitivanje” rekao je takođe predsednik Srbije Aleksandar Vučić novembra 2018., nekoliko dana nakon akcije Kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici.

„Neću da pričam o drugim stvarima. Ne samo da ga nije ubio, nego nije učestvovao ni u logistici, pomaganju, ni bilo čemu drugom“, dodao je.

„Poligrafsko testiranje nije sudski dokaz, ali poligrafsko testiranje je nešto što vam nedvosmisleno govori da li je neko kriv za nešto, ili nije. I Milan Radoičić je prošao poligraf. Dakle, on nije kriv, nije odgovoran za ubistvo Olivera Ivanovića, za pripremu i za sve drugo“, bile su reči još jednog pravnika i zvaničnika Vlade Srbije – direktora Kancelarije za Kosovo i Matohiju, Marka Đurića.

Ranije je predsenik Srbije tvrdio i da su Oliver Ivanović i Radoičić bili u sukobima, kako je rekao, nekad političke prirode, a nekad ne.

„Kao otkrili su Ameriku – postojao je sukob između njega i gospodina Radoičića. Da, je l’ to neka tajna nekome? Ali, sad se postavlja pitanje…Taj čovek je znao, pri čemu ne odbacujem mogućnost da je učestvovao u tome, ali to je na nadležnim organima da dokažu…A taj čovek je znao da će svi da upere prstom u njega”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem februara prošle godine.

Porodica Ivanović: Prava istina tek na kraju postupka

Posle obe tvrdnje srpskog predsednika, usledila je reakcija porodice Ivanović.

Brat ubijenog Olivera Ivanovića, Miroslav Ivanović, kazao je da nema saznanja o umešanosti Radoičića u ubistvo, ali tvrdi da se Radoičićevo ime „previše pominje“ u kontekstu svega onoga što se dešavalo pre samog ubistva. Komentarisao je i izjavu srpskog predsednika o Radoičićevom poligrafskom ispitivanju.

Srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal, po čijem je nalogu saslušan Radoičić, odbilo je da novinarima KRIK-a dostavi zapisnik o saslušanju, navodeći da je policija na dokument stavila oznaku tajnosti.

„Ali neko meni govori o apsolutnoj uverenosti u čoveka nad kojim je izvršeno testiranje poligrafom i u njegovu nevinost pre bilo kakvog postpuka. Ja sam naučen da se prava istina saznaje tek na kraju postupka“, tvrdio je Miroslav Ivanović, inače dugogodišnji sudija, koji taj posao i danas obavlja u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

On tvrdi da poligrafsko ispitivanje ne bi uzeo kao dokaz, dodavši:

„U analima pravosuđa nije zapisano da je bilo ko na poligrafu testirao čoveka da bi time dokazivao krivicu, ili ne. Nije korišćeno ni da bi poslužilo kao bilo kakav usmerujući dokaz. To ne postoji.“

Miroslav Ivanović bio je iznenađen i izjavom srpskog predsednika o navodnom sukobu Radoičića i Olivera Ivanovića.  dan kasnije da je iznanenađen ovom predsednikovom izjavom.

“Ne vidim u kakvoj vezi, pa još i u sukobu mogu da budu dva čoveka iz dva krajnje različita miljea, koja nemaju nikakvih dodirnih tačaka. Ne verujem ni da su se sreli“, tvrdio je Miroslav Ivanović.

“Zapamtite to”

Sam Oliver Ivanović je Radoičićevo ime spomenuo u intervjuu sa novinarom BIRN-a, ali je audio zapis objavljen tek nakon njegovog ubistva, jer je u trenutku intervjuisanja tražio da taj deo razgovora ne bude objavljen.

“Predsednik je pomenuo Milana Radoičića što mene zabrinjava iskreno rečeno, strašno me zabrinjava da on uzima njega kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu,” kazao je tada.

Iako je novinara zamolio da ne objavljuje izjave o Radoičiću i neformalnim centrima moći, rekao mu je da upamti njegovo ime.

“Ne, ne, ne, neka ostane tu, zapamtite to, to ćete imati ime tu”, rekao je tada Oliver Ivanović.

Od kosovskog Gandija do “samozvanog” lidera

Šta je prethodilo ubistvu Olivera Ivanovića? Saopštenja, predizborni spot, izjave, paljenje automobila. Oliver Ivanović je prošao kroz svojevrstan medijski linč. Ipak, pre ubistva, u više navrata, upozoravao je na nebezbednost na Severu, “strah Srba od ekstremnih Srba”, mogućnost eskalacije nasilja, te i javno govorio o odnosu zvaničnog Beograda i Srpske liste prema političkim neistomišljenicima na Kosovu.

Krajem jula 2017. njegovom koalicionom partneru, dr Dragiši Miloviću, zapaljen je automobil, a potom i samom Oliveru Ivanoviću.

I posle ovih nerasvetljenih incidenata, upozorio je na moguću eskalaciju nasilja i moguće žrtve: “Šta može da bude u oktobru, ako je sada ovako nešto? Ako u julu imamo ovakav incident, u oktobru će biti ubistava.”

„Jer ono što je za mene jako važno, ja upozoravam na to, da je situacija napeta, da se ne igraju politikom. U Beogradu se to ne vidi. Na žalost, kod nas je sve na ivici noža i samo je pitanje momenta kad će neko da potegne oružje i da se na taj način ovo završi tragično,“ bila je poruka Olivera Ivanovića 29. septembra 2017.

„Meni su uradili sve što su mogli do sada, samo još nisu pucali na mene“, rekao je Oliver Ivanović u razgovoru za N1 novembra 2017.

U predizbornoj kampanji za kosovske lokalne izbore na kojima je učestvovao sa svojom GI SDP bio je protagonista predizbornog spota Srpske liste, česta adresa za saopštenja ove najveće stranke kosovskih Srba, a Ivanovića i njegovu politiku je tada komentarisao i Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

“Da li želimo da nas vode ljudi kojima je više stalo do svog automobila nego do života sugrađanina? Nepošteni ljudi koji su izgubili naše poverenje? Ljudi kojima podršku Prištine? 22. oktobra ti biraš, napravi pametan izbor!” – jedna je od poruka iz predizbornog spota Srpske liste, na kojem je Ivanović u jednom delu prikazan ispred albanske zastave. Spot je emitovan na lojalnoj televiziji Most, kao i televiziji Pink i to u okviru “Nacionalnog dnevnika”.

“Takvi ljudi, očigledni razbijači srpskog jedinstva, podržavaju Olivera Ivanovića,” bila je poruka Đurića.

“Pokazalo se da je politika Olivera Ivanovića na KiM politika Demokratske stranke, a znamo vrlo dobro da politika DS-a Srbima na KiM, zaista, gotovo ništa dobro, ili malo šta dobro, ja smatram, ništa nije donela,” takođe je poručio.

“Vreme samozvanih lidera koji su ovaj narod vodili bez ijednog glasa podrške, je napokon prošlost…Svestan toga, stalno perfidno i potuljeno podriva srpsko jedinstvo i relativizuje ovako veliki uspeh Srpske liste i drzave Srbije, ali i uz podrsku svojih mentora pokusava da se nametne za ucesce u vlasti, donosenju odluka u nase ime, iako nema nikakav politicki legitimitet medju Srbima na KiM” – bila je poruka Gorana Rakića gradonačelnika Severne Mitrovice.

“Oliver Ivanović je poklonio delove Kosovske Mitrovice ekstremnim Albancima dogovorom o tzv. Zoni poverenja, a sebi od toga prihodovao poslovne objekte u najstrožijem centru grada i stanove u Beogradu,” takođe je naveo.

“Od ‘dokazanih kadrova’ Oliver Ivanović nudi i portira, zapisničara, osobu koja je osumnjičena za proneveru novca, kao i čoveka čiji je rođeni brat, kako se govori po Kosovskoj Mitrovici, osumnjičen za jučerašnje ubistvo u našem gradu, a koji je juče bio na sastanku sa Oliverom Ivanovićem i Aleksandrom Šapićem. To su ljudi sa kojima Oliver želi da upravlja strateški važnim gradom za Srbe na Kosovu i Metohiji” – poručeno je iz Srpske liste.

Ove poruke bile su potpuno suprotne onima koje je Oliver Ivanović dobio u javnosti od državnog vrha i članova Srpske liste tokom njegovog trogodišnjeg pritvora i samog sudskog procesa zbog navodnog ratnog zločina.

Poruke tokom Ivanovićevog pritvora

Među najglasnijima u porukama podrške bio je upravo Marko Đurić čije izjave prenosimo u nastavku:

“Kriv je zato što nije pristao da njegov grad bude etnički očišćen, što nije pristao da mržnja i međusobni obračuni budu jedini jezik na KiM i da je bio kao ostali političari na KiM verovatno bi bio i podržan i oprane biografije i ne bi ga danas niko maltretirao.”

“Svi koji dobro poznaju situaciju na Kosovu i Metohiji, u Kosovskoj Mitrovici u prethodnih 15 godina, dobro znaju da je Ivanović, što se tiče njegove politike, bezmalo kosovski Gandi i da nikada ni delima, ni rečima, nije zagovarao ili sprovodio nasilnu politiku.”

“On je jedan od nas, a ono što se desilo Oliveru Ivanoviću može da se desi bilo kom Srbinu na Kosovu i Metohiji. Zato moramo biti složni u borbi da se ta nepravda ispravi.”

“SDP je politička organizacija koja je na KiM prepoznata i cenjena od velikog broja građana i mi ćemo u ovom periodu intezivno sarađivati na ostvarivanju ciljeva državne politike i zajedno se boriti za slobodu Olivera Ivanovića.”

Na jednom od protesta podrške Oliveru Ivanoviću, tokom njegovog pritvora, bio je i gradonačlenik Severne Mitrovice i sada šef Srpske liste, Goran Rakić, koji je tada poručio:

“Opravdano smatramo samo zato što su Srbi. I stoga pozivam sudsko veće da što pre donese ispravnu odluku i da okrivljene odmah pusti na slobodu ili u najmanjem slučaju da ih pusti da se brane sa slobode.”

U Srpskoj listi su danas i Ivanovićevi nekadašnji politički saborci. Oni su, kao članovi SDP-a, imali snažne poruke podrške za svog nekadašnjeg lidera.

“Oliver Ivanović je dao značajan doprinos povratku srpskog univerziteta i njegovom opstanku na prostoru Severnog Kosova”; “Oliver Ivanović me je naučio kako se pobeđuje”; “Mladi samo sa Oliverom Ivanovićem na čelu u Kosovskoj Mitrovici imaju budućnost” – naveli su u predizbornom spotu.

Tabloidi o ubistvu

Ubistvo su osim zvanične istrage Beograda i Prištine, rasvetljavali i pojedini beogradski i prištinski mediji i tabloidi. Ovi mediji su takođe iznosili i, kako su tvrdili, podatke iz istrage. Poslednji slučaj iznošenja podataka iz istrage, što je potvrdio i kosovski tužilac Sulj Hodža, je od pre četiri dana kada je Srpski telegraf objavio fotografije sa nadzornih kamera neposredno nakon ubistva Ivanovića. Do fotografija su došli, kako tvrde, preko jedne strane ambsade.

U nastavku pogledajte fotografije medijskih napisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.