Bliži se kampanja za kosovske lokalne izbore na Severu Kosova. Srpska lista na ovim izborima nema političkih oponenata iz redova srpske zajednice. U nastavku je kratak podsetnik rečnika najveće stranke kosovskih Srba tokom ranijih kampanja – za parlamentarne i lokalne izbore.

Samo ova stranka ima podršku zvaničnog Beograda: “Jedino srpska lista na KiM je Srbija, jer Srbija je Srpska lista”.


(Video je montiran od materijala dostupnog na Internetu iz perioda predizborne kampanje za kosovske lokalne izbore koji su održani oktobra 2017.)

“Mi nismo obične ptice, mi nismo čavke, mi smo sokolovi. Srpski sokolovi. I znamo koje je jaje mućak!” Rečenica podseća na deo pesme kosovskog ciklusa. Loše karakterne osobine, izdaja oličeni u čavkama i mućku koji naizgled deluje kao da nije pokvareno jaje, a hrabrost, herojstvo oličeni u srpskim sokolovima.

Iako citat potiče sa Kosova, nije deo najuspelijeg ostvaranja srpske narodne epike. Ova mudrost, ova punoća izraza, ovo bogatstvo epiteta javnosti su predočeni tokom predizborne kampanje Srpske liste 2017. za kosovske parlamentarne izbore.

Ali, čavka i “jaje-mućak” nisu jedini termini kojima su predstavnici Srpske liste nazivali svoje političke neistomišljenike.

Tako su nasuprot srpskim sokolovima – “takozvani Srbi”, “izrodi”, “odmetnici srpskog roda”, “otpadnici srpskog roda”, “mešetari”, “politički profiteri”, “oni koji imaju srpska imena i prezimena i spremni su da prodaju”, ali i “trguju i izdaju”, “klinovi”, “klinčići”, “trnovi”, “predstavnici Albanaca”.

Osim toga, svi koji nisu “pod barjakom Srpske liste”, ili iznose stav drugačiji od vladajuće stranke u Beogradu su – “albanske liste” koje “finansira Priština”, čiji su mentori “strane ambasade”, “obaveštajne službe”, “neke liste koje ‘rade’ na srpskom jedinstvu i koje su na neki način kontrolisane od strane Prištine”. Među njima su 2017. bili – “kukavni Jablanović”, “kriminalni klan otac i sin Jablanović”, “Jeremić Vuk Branković”…

Srpska lista osim nadimcima za političke neistomišljenike, političku borbu oplemenila je i obećanjima, iza kojih stoje, kako su naveli, “i kao ljudi i kao politički predstavnici u Prištini”:

“Jedino je srpska lista garant da se neće formirati takozvana Vojska Kosova”; “Jedino srpska lista može da čuva i srpsku Trepču i srpski Valač i srpsko Gazivode i sve manastire širom KIM-a koje neko hoće da džamija”; “Jedino je Srpska lista voljna i sposobna da uđe u politički klinč sa protivnicima Zajednice srpskih opština i da se za nju izbori”.

Vojska Kosova je u međuvremenu formirana. Kosovska vlada usvojila je zakon kojim postaje većinski vlasnik Trepče. Zajednica srpskih opština do danas nije formirana.

Niz epiteta za političke oponente ova lista nastavila je tokom predizborne kamapanje za lokalne izbore koji su održani iste godine, a samo nekoliko meseci nakon parlamentarnih.

Detalji izborne kampanje dospeli su i u izveštaj Stejt departmenta i Evropske posmatračke misije. Ova misija je ukazala na nasilne incidente, među kojima je i paljenje automobila pokojnom Oliveru Ivanoviću, te Dragiši Miloviću. U oba izveštaja se pominju i zastrašivanja, uz navode da su meta bili politički subjekti i glasači koji nisu bili deo Srpske liste.

“Toga dana (dan održavanja lokalnih izbora 2017, prim. aut.) moramo sprečiti pokušaje koji dolaze iz krugova onih Milovića, Ivanovića, Jablanovića, kojima je lični interes iznad svega” – bila je jedna od poruka iz Srpske liste.

Predizborna kampanja dostigla je svoj vrhunac spotom o Oliveru Ivanoviću za koji do danas u javnosti nije poznato ko su njegovi idejni tvorci.

Na rečima se nije štedelo ni u saopštenjima Srpske liste o njegovom slanju u “političku prošlost”, “patološkoj samozaljubljenosti”, tvrdnjama da “opanjkava svoju državu”, “prosi džeparac i podršku”, “perfidno i potunjeno podriva srpsko jedinstvo”, dok ga “vozaju agenti ŠIK-a”.

Na predizbornim skupovima javno je prozivan za navodnu moguću umešanost u ubistvo koje se dogodilo tokom kampanje. U svemu su učestvovali i najviši srpski zvaničnici.

“Veliki je pritisak spoljni pojedinih zapadnih ambasada da se rasturi Srpska lista i da se rasturi srpski uticaj na Kosovu i Metohiji… Oni to rade preko pojedinih Srba, zajedno sa Albancima, zato što oni ne žele da Srbi imaju tu ključnu akciju, tu zlatnu akciju, ni u vladi, nego da im to otežaju oduzimanjem lokalnih samouprava” – poručio je oktobra 2017, pred lokalne izbore na Kosovu, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Dve godine kasnije, Srpska lista na Severu Kosova nema političke oponente iz redova sopstvene zajednice, bar ne u predstojećoj kampanji za izbore koji se održavaju 19. maja.

Ko su onda neistomišljenici na koje bi trebalo da se usmeri kampanja? To bi, sudeći po izjavama iz državnog vrha, mogli da budu srpski mediji na Kosovu, koji “razaraju” i “uništavaju ugled” Srpske liste.

Za detalje o rušiocima srpskog jedinstva javnost je ostala uskraćena.

Ko zapravo razara ugled srpskih sokolova?

Pročitajte još:
Predsedniče Vučiću izvinite za Kosovo
“Predsednik Vučić nacrtao mete medijima na Kosovu”
Oliver Ivanovic ukazivao na bezbednost a onda i sam postao žrtva
Godina dvostruke istrage bez odgovora na pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića
Sedam meseci nakon ubistva Ivanovića: Neistomišljenicima se opet crtaju mete
Da li ste nešto naučili nakon ubistva Olivera Ivanovica, i zašto niste? (VIDEO)
Zar nam nije rekao?

Leave a Reply

Your email address will not be published.