Connect with us

Aktuelno

Građani očekuju miran izborni dan na Severu Kosova

Avatar

Published

on

Pripremile: Sanja Sovrlić, Ana Marija Ivković

U četiri opštine na Severu Kosova danas se održavaju lokalni kosovski izbori. Pravo glasa ima 57.983 građana. Moći će da glasaju na 87 biračkih mesta. Ovo su prvi kosovski lokalni izbori na Severu na kojima učestvuje samo jedna srpska stranka – Srpska lista. Ovu stranku podržava zvaničan Beograd. U sve četiri opštine na Severu Kosova – Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok – nadmeću se tri političke partije – Srpska lista, Demokratska partija Kosova (PDK) i Samoopredeljenje (VV).

Izbori na Severu raspisani su pošto su 28. novembra 2018. gradonačelnici u sve četiri opštine dali ostavke na svoje funkcije. Kao razloge naveli su takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i “upad” specijalne jedinice Kosovske policije ROSU koje su izvele, kako su navele kosovske pravosudne institucije, akcije hapšenja osumnjičenih za umeštnost u ubistvo Olivera Ivanovića. Iz Srpske liste tvrdili su da se radi o pokušaju ubistva potpredsednika njihove stranke Milana Radoičića.

Gradonačelnici koji su podneli ostavke – Goran Rakić, Vučina Janković, Zoran Todić su na današnjim izborima kandidati Srpske liste za gradonačelnike, osim u opštini Zubin Potok, gde je umesto Stevana Vulovića kandidat njegov brat Srđan Vulović.

Pitali smo građane u Kosovskoj Mitrovici šta očekuju od današnjeg izbornog dana, odnosno da li će proteći mirno, s obzirom na komentar srpskog predsednika, Aleksandra Vučića, da očekuju da izbori neće proteći mirno, najavljujući za sutra i hapšenje srpskih policajaca na Severu i još 15 osoba. Pitali smo ih takođe da li će izaći danas da glasaju i da li očekuju da će doći do promena nakon izbora.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno