Kandidat za gradonačelnika Gračanice Aleksandar Čolić: Neću se baviti politikom već menadžerstvom

FOTO: Kallxo, BIRN

Ako postanem gradonačelnik Gračanice neću se baviti politikom već menadžerstvom, glavna je poruka kandidata Građanske inicijative “Novi početak” za gradonačelnika Gračanice Aleksandra Čolića. U trci za gradonačelnika učestvuje i Srđan Popović ispred Srpske liste koji je odbio da učestvuje u emisiji u vezi sa izborima.

KOJA SU VAŠA TRI PRIORITETA ZA NAREDNE ČETIRI GODINE UKOLIKO POSTANETE GRADONAČENIK GRAČANICE?

Odmah da se ograničim, ja ako postanem predsednik opštine Gračanica, odnosno gradonačelnik, ja se neću baviti politikom ni stranačkim, zato sam se i kandidovao hoću to da izbacim iz naroda. Nego baviti se menadžerstvom. Što se tiče prioriteta, ovoj opštini treba mnogo. Zapostavljena su sela u ovoj opštini i ono što bi bio početni program, to moram da naglasim, to su programi i projekti za decu i omladinu koje konkretno neću otkrivati. Ali i poljoprivreda i agroekonomija i mikroekonomije sve što je na ovom terenu u mogućnosti da se izvede, fabrike, sa raznim programima i projektima koji bi bili inovativnii inostrana ulaganja.

ŠTA BISTE URADILI U OPŠTINI GRAČANICA KADA JE U PITANJU SNABDEVANJE VODOM?

Snabdevanje vodom je problem svih ovde. Moralo bi svašta da se uradi. Trebala bi i fabrika za prečišćavanje vode, što je sada hit u Evropskoj uniji i svugde u svetu. To se trenutno radi i u gradu Zrenjaninu. Mnogo šta. Ovde mora da se dovede infrastruktura sva. Ali za to postoje rešenja, javno-privatna partnerstva, to je model koji se primenjuje svugde u svetu, mislim da bi ga primenili i ovde.

KOJE JE VAŠE OBEĆANJE KADA SU U PITANJU JAVNA RASVETA, PUTNA INSFRASTUKTURA I TROTOARI?

Ono što je potrebno sadaje održavanje. Sve ostalo bi bili programi i projekti koji su urađeni do sada, tu je samo potrebno održavanje i zamena. A ne samo da kad dođu izbori da se asfaltira  i da se otkrivaju mane ove opštine. I to je veoma žalosno. Ono što smeta, i ne sam meni, neko celom narodu jeste ta politika. Ta razdvojenost u narodu i to uterivanje straha. Prvo što bih uradio, mimo tih programa, je da svi budemo slobodni, zajedno, da budemo svi naši i da izbegnemo političku podeljenost, porodične podeljenosti i da budemo slobodni.  Jednostavno slobodni. TuPored svega toga gde se mi toga gde se mi nalazimo, trebamo biti svesni svojih pozicija. Lako je Severu, oni imaju poziciju Srbije. Mi smo ovde kao u getu, ali opet sa Albancima i sa Romima živimo mnogo dobro. Da kažem da nemamo problema. Ali imamo problema među sobom, između nas zbog političke podeljenosti. Prvi zadatak koji bi mi bio je to.

KADA JE U PITANJU PROBLEM DIVLJIH DEPONIJA I ODLAGANJA OTPADA ŠTA BISTE U TOM SMISLU PREDUZELI?

Svaka vlast koja je bila prethodna, pričala je o tim programima. To je ipak na državnom nivou. Ipak na državnom nivou neko treba da reši tu deponiju. Onda rešaati na lokalnom nivou. Naravno da je tu reciklaža najbitnija stvar koja bi mogla. To je neka vrsta mikroekonomije ali treba doći na to mesto i davati neko rešenje. Ne davati lažnu nadu.

DA LI BISTE PREDUZELI NEŠTO PO PITANJU IZGRADNJE OBILAZNICE OKO GRAČANICE?

Što setoga tiče, tu se već radi obilaznica, oko tog auto-puta. Zaobilaznica je potrebna zbog gustine saobraćaja kroz Gračanicu. To je na državnom nivou. Ja mislim da je to do 2021. godine da se završi. U projektu da se završi zaobilaznice, svuda, ne samo u Gračanici. Gračanici to ide u prilog zbog same gustine ali ne ide u prilog jer smo onda sklonjeni sa strane. Već smo isključeni iz svih… ali i to nam odgovara.

DA LI BISTE URADILI NEŠTO I ŠTA KONKRETNO PO PITANJU TRANSPARENTNIJEG RADA LOKALNE SAMOUPRAVE I PRIBLIŽAVANJA OPŠTINE GRAĐANIMA?

Da. Ono što je prva stavka, kada bih postao gradonačelnik opštine Gračanice, jeste otvaranje Kancelarije za građane, za prost pristup gradonačelniku. I za pohvale, i za kritike, i za sugestije razne. To je ono što je falilo ovoj opštini, što gradonačelniku nije mogao da priđe niko. Moja bi bila obaveza da u nedelju, u deset dana, jedan vikend odvojim za razgovor sa njima. Da li u službenim prostorijama ili na otvorenom. To je ono što je meni njabitnije. Zato što mi je bitna ta lokalna samouprava. Da približim optini sve te ptojekte, ideje, sugestije i da delimo zajedno. Na neki način mi ne možemo svakome izaći u susret, to je nemoguće, to još niko u svetu nije uspeo, ali smo tu, uvek dostupni i sa građanima. A ne da se zatvorimo kao sadašnja opština, kao sadašnji gradonačelnik. Ono što je potrebo, tačno je, je više kulturnog ponašanja prema građanima. Niko nije isti, ima nas raznih ali ipak treba imati razumevanja za sve.

HVALA VAM PUNO NA INTERVJUU!

_______________________________________________________________________________

Intervjui sa kandidatima za gradonačelnike u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu su originalno urađeni u video formatu i ralizovali su ih BIRN Kosovo i Internews Kosova. Intervjue je vodila urednica onlajn portala Crno beli svet (CBS) Sanja Sovrlić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.