Connect with us

Istraživanja

Koje kategorije će ostvariti korist od paketa hitnih mera Vlade Kosova?

Avatar

Published

on

Ilustracija: Kallxo

Piše: Egzon Dahsilja (Egzon Dahsyla); tekst je preveden sa albanskog

Ministarstvo finansija i transfera predložilo je paket hitnih mera, što je prvi korak odgovora na ekonomske probleme privrednih subjekata i privatnog sektora.

Očekuje se da će ukupan iznos ovog hitnog paketa iznositi oko 170 miliona evra, dok Vlada namerava da pokrije ovaj iznos zajmovima.

Po navodima Ministarstvu finansija, pregovara se o finansiranju Svetske banke do 70 miliona evra, MMF-u je podnet zahtev za zajam iz brzog finansijskog instrumenta u iznosu od 52 miliona evra. Takođe, zatražen je zajam od 35 miliona evra i od Evropske razvojne banke.

Zvaničan zahtev za podršku poslat je nemačkom Ministarstvu za razvoj i saradnju.

Vlada takođe teži domaćem finansiranju zaduživanjem, a jedina opcija je Fond za penzijsku štednju.

Ali koje će kategorije ostvariti koristi od ovog paketa hitnih mera?

Socijalne šeme

Po navodima ministarstva, prvi fokus mera iz ovog paketa su korisnici šema socijalne pomoći.

U martu je preko 98.000 građana bilo uključeno u ovu šemu, primajući dodatnu mesečnu pomoć. To će biti biti slučaj tokom naredna dva meseca, čime će vrednost intervencije dostići 7.6 miliona evra.

Korisnicima socijalnih šema koji primaju manje od 100 evra mesečno, u naredna tri meseca, biće isplaćeno dodatnih 30 evra.

U ovu grupu spadaju korisnici osnovne penzijske šeme, penzije za osobe sa invaliditetom i korisnici porodičnih penzija.

Privatna preduzeća poput kafića, malih i srednjih preduzeća

Privatna preduzeća koja su prekinula, ili ograničila svoju privrednu delatnost tokom vladinih mera protiv COVID-19 biće korisnici paketa hitnih mera.

Odlukom Vlade i Centralne banke, poreske obaveze i obaveze prema bankarskom sistemu već su odložene na određeno vreme.

Po navodima ministarstva finansija, Vlada je odlučila da pomogne kompanijama obuhvaćenim merama sa tri intervencije: pokrivanje izdataka na ime zarada, minimalnom zaradom od 170 evra u naredna dva meseca, do najviše 41 miliona evra; subvencija za zakup, do maksimalno mogućih 50% za mala i srednja preduzeća, u naredna dva meseca sa ukupno 12 miliona evra; radnicima u privatnom sektoru pogođenim merama uplaćivaće se penzijski doprinosi u naredna dva meseca, u ukupnom iznosu od 8 miliona evra.

Takođe, kompanije koje su zabeležile privremeni pad redovnih prihoda kao rezultat ograničenja, kao i javna komunalna preduzeća, ili preduzeća u privatnom vlasništvu koja pružaju osnovne usluge, mogu tražiti likvidnost od Vlade u onoj meri koja je neophodna za  redovno obavljanje delatnosti.

Prema saopštenju ministarstva, mnogi od njih su dužni da ih vrate državi nakon stabilizacije situacije, najkasnije do kraja decembra 2020. godine.

Medicinsko osoblje, policija i vatrogasci

Bez ikakve sumnje, na prvoj liniji fronta u nastojanjima da se stavi pod kontrolu širenje COVID-19 i poštovanje vladinih mera, bili su medicinsko osoblje, policija i vatrogasci.

Po navodima ministarstva, vlada će ovim kategorijama javnih službenika dodeliti dodatni bonus, u fiksnom iznosu od 300 evra, za svaki od naredna dva meseca.

Za ovu namenu izdvojiće se 15 miliona evra.

U saopštenju Ministarstva finansija ne pominje se koje će kategorije ovih sektora dobiti bonus ili to da li će u dodeli bonusa biti izuzetaka.

Marketi, pekare i apoteke

Uprkos činjenici da vladine mere nisu bile potpune i uključivale markete, pekare i apoteke, vlada je predvidela bonuse i za radnike u ovim sektorima.

Za ovu namenu izdvojeno je 3 miliona evra, u vidu dodatne isplate za radnike u naredna dva meseca, u iznosu od po 100 evra mesečno.

Vlada je visoko ocenila funkcionisanje ovih sektora, imajući u vidu da su radili redovno, obezbeđujući snabdevanje domaćinstava prehrambenim i zdravstvenim proizvodima.

Proizvodne kompanije

Vlada je takođe predvidela pomoć za one kompanije koje su zadržale radnu snagu tokom ove krize i koje počinju da proizvode nove proizvode, ili povećavaju izvoz.

Međutim, u ovoj situaciji mogu da postoje i preduzeća koje ne mogu da izbegnu otpuštanje jednog broja radnika.

Kako se navodi u saopštenju, za one zaposlene koji ostanu bez posla u ovom periodu, vlada se obavezala da će im u naredna tri meseca plaćati mesečnu pomoć u iznosu od 130 evra. Maksimalni iznos koji će biti dodeljen iznosiće 4 miliona evra.

Takođe je predviđeno pružanje pomoći mikro kompanijama i samozaposlenima. U tu svrhu, vlada će osmisliti paket kojim kompanije mogu obezbediti finansijsku likvidnost na period od najviše 24 meseca i maksimalni iznos od 10.000 evra.

Sa druge strane, očekuje se izdvajanje dodatnih 10 miliona evra za podršku izvoznicima, koji će ostvariti koristi u smislu povećanja obima izvoza.

Opštine

Opštine i lokalne vlasti takođe će ostvariti koristi od vladinog paketa mera za vanredne situacije.

Prema saopštenju Ministarstva finansija, u slučaju daljeg produžetka ograničenja slobode kretanja i eventualnog povećanja ograničenja, opštinama će biti potrebna finansijska podrška.

Zato će vlada obezbediti dodatna sredstva za najpogođenije opštine, a u iznosu od 10 miliona evra.

Manjinske zajednice

 Vlada Kosova je, kroz paket hitnih mera, predvidela pomoć i za manjinske zajednice.

U tu svrhu je predviđen iznos od 2 miliona evra za inicijative i projekte koji imaju za cilj da poboljšaju uslove manjinskih zajednica, koje su najviše pogođene pandemijom.

Poljoprivreda

Pandemija COVID-19 takođe je ukazala na potrebu za povećanjem poljoprivredne proizvodnje.

Da bi podstakla izgradnju kapaciteta, vlada je planirala da poveća budžet za grantove i subvencije Ministarstva poljoprivrede, za 5 miliona evra.

Sport i kultura

Vlada je takođe predvidela malu pomoć i u sektoru kulture i sporta. Do sada preduzete mere imale su značajan uticaj na ove delatnosti.

S tim u vezi, Vlada Kosova je planirala da poveća budžet Ministarstva kulture, omladine i sporta za 5 miliona evra. Ovaj iznos će se koristiti za dodatne subvencije sportskih i kulturnih udruženja.

U odgovoru za KALLXO.com, portparol Vlade Kosova, Prparim Krieziu (Përparim Kryeziu), rekao je da se 30. marta očekuje da se ovaj paket hitnih mera pošalje vladi na predlog.  Sa druge strane, naveo je da se ne zna tačan datum kada bi mogla da počne njihova priemena.

„Ne može se još uvek dati tačan datum kada se mogu realizovati, jer su i dalje samo u fazi predloga, ali za mere koje važe dva meseca, kao što su zarada od 170 evra za privatni sektor, računaju se za mart i april, s tim da ne možemo da damo konkretan datum kada će biti uplaćene“, rekao je Krieziu u pisanom odgovoru.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno