Connect with us

Istraživanja

Koje sirovine će se uvoziti iz Srbije nakon ukidanja carine od 100%

Avatar

Published

on

Tekst je preveden sa albanskog i nije lektorisan.

Nakon najave premijera Albina Kurtija da će od 15. marta biti suspendovana carina od 100% za sirovine koje dolaze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, očekuje se da Kosovo uveze sirovine za prehrambenu i građevinsku industriju bez dodatnih carina.

Predstavnici Privredne komore Kosova i Kluba kosovskih proizvođača izrazili su podršku ukidanju carine.

U međuvremenu, Kosovska Carina je saopštila da je oko 64 miliona evra sirovina uvezeno iz Srbije ili oko 14% uvoza.

Prethodna vlada je u novembru 2018. uvela 100 procentnu carinu za uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine, dok je Kurtijeva vlada najavila ukidanje carine za sirovine od 15. marta, a ako Srbija zaustavi kampanju protiv Kosova, on je rekao da će za 90 dana biti ukinuta carina za svu robu.

Prema podacima Carine, Kosovo iz Srbije uvozi sirovine za prehrambenu i građevinsku industriju.

U međuvremenu, predsednik Privredne komore Kosova, Berat Rukiqi, u izjavi za list Život na Kosovu, je rekao da će sirovine poput pšenice, metala i medicinskog gasa početi da se uvoze iz Srbije zbog manjih troškova.

“Postoji veliki broj sirovina koje smo uvozili iz Srbije, normalno da sada postoji orijentacija i na druga tržišta. Međutim, Kosovo nema sirovine i iste treba da uvozi. Razlog zašto smo uvozili deo sirovina iz Srbije su bili troškovi. Na primer, u slučaju staklenih boca ili staklene ambalaže, preko 90% uvoza je bilo iz Srbije, a tokom čitavog vremena postojanja carine, deo proizvođača je bio primoran da uvozi i plaća carinu jer nije imalo druge alternative za snabdevanje. Postoje neki proizvodi koji su se u stvarnosti uvozili iz Srbije kao sirovine i nastaviće da se uvoze“, rekao je Rukiqi.

“Pšenica, metal i medicinski gas su neki od tih proizvoda koji u velikoj meri imaju nižu cenu u Srbiji, svakako da su u vreme carine uvoženi iz drugih zemalja, dok sada, svakako zbog troškova možemo očekivati da će deo proizvoda opet početi da se uvozi iz Srbije “, rekao je on.

Rukiqi je dodao da će se lokalni proizvođači prilagoditi ovoj situaciji, uprkos činjenici da su tokom ovog perioda imali više koristi.

Takođe je izjavio da je kod građana podignuta svest o potrošnji domaćih proizvoda i da su prema njemu stanovnici Kosova “raskinuli” vezu sa srpskim proizvodima.

“Element svesti je važan u ovom slučaju, ali postoji i opšte preusmerenje potrošača koji su raskinuli ovu vezu sa srpskim proizvodima i sada se normalno snabdevaju drugim proizvodima”, rekao je predsednik PKK.

Dok su u Klubu kosovskih proizvođača izjavili da podržavaju ovaj stav i da se nadaju da će ova mera rezultirati uklanjanjem svih trgovinskih barijera, kako tarifnih tako i netarifnih.

„Mi kao Klub stojimo iza svake odluke koja će zaštiti i unaprediti državne interese Kosova. Sve odluke moraju se doneti u bliskoj saradnji sa SAD i EU“, stoji u njihovom saopštenju za medije.

“Takođe, nadamo se da će ova mera rezultirati uklanjanjem svih trgovinskih barijera, kako tarifnih tako i netarifnih, kao i konačno stvoriti prilika za uspostavljanje odnosa slobodne trgovine sa Srbijom, koja je zasnovana na uzajamnim principima”, dalje se navodi.

Reakcije na Kurtijev stav

SAD su nedavno povećale pritisak na Kurtijevu vladu da ukine 100 procentnu carinu, obećavajući da i Srbija treba da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja.

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trumpa, Richard Grenell, je rekao da najava premijera Albina Kurtija o postepenom ukidanju stopostotne carine na srpsku i bosansku robu nije dovoljna za američku administraciju.

U svom postu na Tvitteru, Grenell je rekao da ne podržava polumere premijera Kurtija.

“Ne podržavamo polumere premijera Kurtija. Naš stav je sasvim jasan: carinu treba u potpunosti ukinuti. G. Kurti pravi ozbiljnu grešku – i to je danas jasno stavljeno do znanja predsedniku Thaçiju u Beloj kući“, napisao je Richard Grenell.

Tokom svoje posete Kosovu u januaru, Grenell je zatražio od nove vlade u formiranju da odmah ukloni carine, bez reciprociteta.

U međuvremenu, 11. februara je napisao da treba ukinuti carine kako bi investicije na Kosovu mogle da funkcionišu.

Za razliku od SAD, Evropska unija je pozdravila Kurtijevu odluku.

„Pozdravljamo ovu najavu kao prvi korak i očekujemo da vidimo više detalja. “Ovaj korak može imati pozitivan efekat na povratak regionalne trgovine i može da pruži mogućnosti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji olakšava Evropska unije” stoji u reakciji, dodajući da Srbija i Kosovo trebaju da stvore olakšavajuću sredinu za povratak dijaloga u korist obe strane.

Dok je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, juče rekao da je najava o delimičnom ukidanju carina nova prevara Albina Kurtija i da je američki izaslanik Ričard Grenel apsolutno u pravu govoreći da SAD ne podržavaju “polumere” kosovskog premijera, prenosi Tanjug.rs.

Dok je predsednik Kosova, Hashim Thaçi, tražio ukidanje carine što je pre moguće.

Thaçi je rekao da su tvrdoglavost, nedostatak radnji i mudrih odluka produbili izolaciju Kosova i naneli štetu odnosima sa SAD.

“Ostavljanje carina na snazi predstavlja ozbiljnu prepreku i onemogućava stratešku saradnju i nove snažne američke investicije na Kosovu. Stoga, potreba da se hitno donesu ispravne odluke je zahtev i glavna poruka sa sastanka sa sekretarom Pompejom i savetnikom za nacionalnu bezbednost, O’Brienom”, napisao je Thaçi.

Povodom Kurtijeve odluke se je u petak sastalo i predsedništvo Skupštine.

Predsednica Skupštine Kosova, Vjosa Osmani, je posle sastanka predsedništva izjavila da će u ponedeljak, 2. marta, biti održana vanredna sednica koju je zatražila opozicija po pitanju carine.

Inače, Vlada Republike Kosovo je 9. novembra 2018. donela oduku o uvođenju mere od 10 procenata na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, isključujući međunarodne brendove.

Međutim, ova carina nije ostala na tome i upravo jedan dan nakon neuspeha Kosova da se učlani u organizaciji INTERPOL, 21. novembra prošle godine, ova carina je povećana na 100 posto.

Međutim, kasnije je carina od 100% uvedena i za međunarodne brendove.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno