Akcija KP za suzbijanje kriminala, kontrolisano nasilje u cilju razgraničenja ili političko potkusurivanje?

0
823
views
Specijalne jedinice na Severu Kosova, foto: Birn
Specijalne jedinice na Severu Kosova, foto: Birn

Dvadest osmog maja, nešto nakon šest časova ujutru, stanovnike Severne Mitrovice probudila je sirena za vazdušnu opasnost. Ispostavilo se da specijalne jedinice Kosovske policije sprovode akciju hapšenja u sve četiri opštine na Severu Kosova. Policija je saopštila da je akcija sprovedena zbog slučaja korupcije, zloupotrebe službenog položaja, organizovanog kriminala, krijumčarenja, a posle višemesečne istrage. Uhapšeno je 19 policijskih službenika – 11 Srba, 4 Albanca i 4 Bošnjaka.

Osim sirenama, specijalnim jedinicima, zbunjujućim medijskim izveštajima iz Beograda i ratnim naslovima tabloida, građani su bili iznenađeni i onim što se događalo u Zubinom Potoku.

Iz ove opštine stigli su snimci i fotografije kolona blindiranih vozila specijalnih jedinica KP-a, njenih pripadnika pod punom opremom, sa dugim cevima, bačenog suzavca, šok bombi, barikada građana, pucnjave, oštećenih automobila, kamiona, ali i povređenih građana, pripadnika policije, člana osoblja UNMIK-a.

Nakon svega, polemika u javnosti da li se radi o prekomernoj upotrebi sile ili legitimnoj akciji policije protiv korupcije i organizovanog krminala, kako tvrde iz Prištine, a sve dok stižu nove informacije o još povređenih na srpskoj strani i svedočenja o brutalnosti policije. Deja vu.

Burni dani su za Srbima na Kosovu i pred njima, sudeći po medijskim izveštajima. U Prištini pre gotovo dve nedelje poslanici su odlučivali o skupštinskim tačkama o “genocidu”, a u sali se našla i fotografija eksplicitnog sadržaja, odnosno navodnog zlostavljanja, za koju se potom ispostavilo da je bila lažna. U Beogradu – jučerašnje hapšenje najavio je sam predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, još 17. maja. A dan pred jučerašnju akciju govorio je i omogućem napadu Albanaca na Sever pred poslanicima u Skupštini Srbije: “Treći put večeras, ne bude li kompromisnog rešenja, samo čekajte napad Albanaca na Srbe”. Potom je zbog jučerašnje akcije podigao borbenu gotovost Vojske Srbije, a uz poruku da će Albanci “opet pokušati”. Na Severu Kosova – održani su izbori za gradonačelnike opština u kosovskom sistemu, potom su se najave o hapšenjima obestinile. Glavni akteri, iako ne svojevoljno, u svemu bili su obični građani.

Kako se osećaju oni koje su juče probudile sirene za vazdušnu opasnost? Kakav je njihov utisak posle svega?

Politički skandal za sakupljanje poena

“Ne mogu da se otrgnem utisku da sam počeo da sumnjam u sve šta se dešava, pa i u ovaj scenario. Nekoliko puta ROSU policija upada na sever i teroriše srpske građane, koristi oružje, preti i tuče Srbe,” kaže T.M.

On ističe da je policija akciju mogla da sprovede profesionalnije, na način da se izbegne javnost, odnosno da se optuženi za organizovani kriminal, među kojima su i sami policajci, budu pozvani u Prištinu ili južnu Mitrovicu i tamo budu lišeni slobode.

Međutim, od cele situacije je, kaže, napravljen “veliki politički skandal”, kako bi “neko, pre svega u Prištini, sakupio političke poene”.

“Takođe, imam osećaj kao da se pokušava izazvati ‘kontrolisani scenario’, koji je pominjao Sava Janjić još pre više od 12 meseci, a koji može biti okidač za razgraničenje na Ibru,” dodaje naš sagovornik.

Podsećajući na ranije akcije ROSU i incidente, on navodi da se ovakvi događaji “učestalo ponavljaju” unazad preko godinu dana, što, po njemu, koincidira sa vremenom predstavljanja ideje razgraničenja.

“ROSU upada na Sever, prave se tenzije na terenu, ljudi se povređuju i zastrašuju. Smatram da je ovo plod dogovora nekih političkih ili druge vrste moćnika iz Beograda i Prištine, kako bi se situacija na terenu predstavila na taj način da je razgraničenje jedina moguća opcija da se Srbi spasu albanske torture,” dodaje.

Naš sagovornik ostavlja prostora i da nije u pravu. Ukoliko je, dodaje, jučerašnja akcija, ipak, jednostrana, onda:

“Mogu reći da je reakcija predsednika Vučića ponovo bila razočaravajuća. Sazivanje sednice o bezbednosti, vojska u stanju pripravnosti, sve je to već viđeno. I na kraju je uvek ona tresla se gora, rodio se miš. Kako je predsednik Vučić već najavio, napad i hapšenje policajaca se očekivalo. Pitanje je onda, zašto on i država Srbija nisu učinili ništa da svoje građane zaštite?”

U komentaru na deklaraciju koja je 16. maja usvojena u kosovskoj skupštini kaže da je to dokument koji će “ostati prazno slovo na papiru, ako bilo koja strana želi da nastavi dijalog”.

“Ukoliko ne, očekujem da će i Srbija vratiti nekim kontramerama, a na taj način, ponovo, Srbi i Albanci bi bili bliži razgraničenju. Takav model rešavanja pitanja Kosova je katastrofalan i nema uporišta u tome da se štite srpski građani, već isključivo teritorija i resursi,” zaključuje.

Građani sredstvo za postizanje tenzija, situacija korišćena za dobijanje političkih poena

“Jučerašnja dešavanja me nisu iznenadila. Svako ko je pratio ono što mediji pišu i izveštavaju ovih dana mogao je da primeti da će ovako nešto i da se dogodi. Čini se da je sve unapred i pažljivo planirano,” ocenjuje M.J.

Ona ističe da je “činjenica da se narod koristi kao sredstvo za podizanje tenzija”, a da se cela situacija koristi za dobijanje dodatnih političkih poena.

“To ukazuje da se ne biraju sredstva radi očuvanja ‘fotelja’. Mada, u eri kada je populizam zarazan poput virusa gripa, predstava koju gledamo nije ništa neobično ili iznenađujuće,” dodaje.

Jedino čemu se, kaže, nada jeste to da građani neće da budu iskorišćeni u te svrhe.

“Ali to je nešto što ne zavisi samo od moje želje, već i od moralnih vrednosti naših političkih predstavnika. U tom smislu, volela bih da se obe strane pozovu na odgovornost.”

Ona zaključuje da je zato “korišćenje golorukog naroda” ili “žena koje su navodno silovane u svrhu postizanja političkih ciljeva neprihvatljivo i nerazumno”.

Ko garantuje život Srbima na Kosovu?

“Kada podvučemo crtu, narod trpi posledice političkih potkusuravanja i ‘nečije’ tendencije da bude u Srbiji istorijski značajna ličnost koja je rešila famozni’, ‘kosovski čvor’. Pitanje koje ostaje otvoreno posle svih sirena, oštrih osuda, hapšenja, metaka i diplomatskih mera je – ko garantuje život Srbima na Kosovu? Kao i enigma o zaštiti srpskog naroda na Kosovu od strane srpske vojske bez vojne intervencije, o politici Srbije prema Kosovu ‘praviti se blesav'” kaže O.T.

Ona zato navodi da je posle svih “‘incidenata’, pritisaka, režiranih prdstava, diskriminacije i drugih oblika manipulacije i presije” na Srbe na Kosovu, ali samo na one, kako je ocenila, “prosečne, koji nisu obezbeđeni članskom, avionskom ili nekom drugom kartom, a koja na ovim prostorima obezbeđuje bar nekakvu budućnost”, logično pitanje koje se nameće – kakav život prosečni Srbin na Kosovu može da očekuje?

Ispaštaju nedužni građani

I za našu sagovornicu D.S. jučerašnji događaj “nije ništa novo”. Ona kaže da “smo već viđali ‘upade’ ROSU”, što se, smatra, nije dešavalo dok nije potpisan prvi Briselski sporazum.

“Uglavnom, još jedna u nizu izrežiranih i dogovorenih predstava između Beograda i Prištine. Kao i sa vozom, uostalom. To Prištini daje opravdanje pred Albancima da pokaže koliko je ‘jaka’ i diže sebi rejting. S druge strane, Beograd stalno ponavlja ‘mantru’ da neće dozvoliti da iko dira Srbe, a onda podignu ‘borbenu gotovost’ time što prošetaju vojsku po centralnoj Srbiji i vrati u kasarne,” ističe.

“Žalosno je što u svoj toj igri nedužan narod ispašta i sa jedne i sa druge strane,” zaključuju naša sagovornica.

“Lakrdija”

D.M. ocenjuje da je jučerašnji događaj zloupotreba građana i to u, kako je naveo, “odbrani službenika” kosovskih institucija u Prištini i “jedan u nizu lakrdija i cirkuskih predstava za javnost”.

“Od kič vozne kompozicije, preko prisiljavanja građana na izlazak na separatističke izbore i ubistava opozicionih kandidata, do podrške formiranju tzv. vojske Kosova, iza čijih se sadržaja, nekada neuspelo smešnih, drugi put, pak ponižavajućih ili tragičnih kriju bolne posledice i tragični gubici po srpski narod i državu,” dodaje.

“Ove farse u režiji kriminalnog trougla – Beograda, Prištine i Zapada – slabe pozicije Srbije, a jačaju ingerencije ilegalnih struktura u Prištini. Zato se veleizdaja stalno oblači u raznobojne haljine, kamuflira i šminka, kako bi narod svario otrovne zalogaje bez pritužbi na poslužitelje iz Srpske liste, bez žalbe na šefa kuhinje Đurića i vlasnika restorana Vučića.”

Sva imena sagovornika poznata redakciji.

Pročitajte još:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here