Connect with us

Aktuelno

Kultura i umetnost na Kosovu danas

Published

on

U kakvom su stanju kultura i umetnost posle dvadeset godina od oružanog sukoba na Kosovu? Šta je kultura i koliko nam je važna? Kakva je i kolika saradnja umetnika iz različitih zajednica? Neka su od pitanja na koja su odgovarali slikarka Miljana Dunđerin koja rukovidi Privatnim kulturnim centrom “Akvarijus” u severnom delu Kosovske Mitrovice i Ljuljzim Hoti iz nevladine organizacije “7Arte” iz južnog dela grada.

“Na posleratnom području teško je da kultura na neki način bude na prvom mestu, kao i zalaganje za nju, jednostavno sve ostalo je bitnije od kulture. To je ustvari najveći problem – nismo rešili druga pitanja koja su mnogo bitnija od same pojave kulture, umetnosti, kulturnih vrednosti,” ocenjuje Miljana Dunđerin.

“Za početak, kao prvi primer prakse kulturnog miljea i razvoja, trebalo bi da se pozabavimo izgledom naših gradova, sela, i svih ostalih mesta koja se nalaze u našoj okolini, da izgledaju iole normalno, da ne budu toliko prljavi,” dodaje.

“Srpski, ili albanski, umetnost govori sama za sebe. Stoga je ona važan alat koji ljude čini komunikativnim i daje im mogućnost da stupaju u međusobni kontakt. Ali, mogu da kažem da su Mitrovica i građani Mitrovice žrtve političkih dešavanja, tako da kultura prolazi kroz veoma teške situacije, koje joj onemogućavaju da ispuni svoju ulogu,” navodi Ljuljzim Hoti.

“Umetnost pomiruje umetnike, ali se umetnici nikada nisu ni svađali. Umetnici inače sarađuju, jer da bi bio umetnik, moraš biti širok. A ako kažemo connecting people, hajde da povežemo ljude iz svakodnevnog života, na primer, ljude koji žive na selu iz jedne zajednice, sa ljudima iz druge zajednice. Da bi se tako nešto ostvarilo, potrebna je ozbiljna strategija, to su ozbiljni državni mehanizmi i iza toga mora jednostavno država da stoji,” zaključuje Dunđerin.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Kultura na Kosovu | Galerija Aquarius

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno