Kultura i umetnost u zapećku iako su univerzalni jezik

Umetnost ne poznaje drugi jezik, osim jezika umetnosti, to je najuniverzalniji jezik na svetu i nije nešto što se odnosi samo na Kosovo, već na ceo svet smatra Nora Prekazi Hoti direktorke muzeja u Južnoj Mitrovici.

Bojim se da, ukoliko ostanemo začaureni u svojim nekim tradicionalnim vrednostima, u večitoj borbi za očuvanje identiteta, kako se to kaže – nećemo moći da nađemo zajedničke tačke kaže Ivan Vučković, rukovodioc sektora za odnose sa javnošću u Centru za kulturu „Sava Dečanac“, u Leposaviću.

„Na Kosovu nije baš lako biti umetnik, niti živeti od umetnosti,“ veruje Prekazi-Hoti i ističe da ona na umetnost gleda kao na „nešto fundamentalno“.

„Umetnost je ono što sam ja, a deo koji ja radim u umetnosti je oslobođenje ili bolje rečeno sloboda. Nije lako, kao nigde na svetu, ali verujem da je kada je osoba povezana sa onim što radi i voli, onda nema drugog puta,“ ističe.

Sličnog stava je i Vučković:

„Baviti se kulturom u ovom vremenu i na ovom prostoru zaista je teško, a posebno iz razloga što je kultura negde u zapećku interesovanja onih koji odlučuju. Dakle, ne samo njih, već i građana.“

„Tako su slabo posećeni kulturni događaji, da ja svakog napamet znam ko dolazi, jer dođe tako malo, da prosto mislim da je kultura shodno načinu života, političkoj situaciji i mnogim drugim problemimavkoje imamo  – negde skrajnuta i prosto nema velikog interesovanja,“ dodaje.

Govoreći o mogućnostima međuetničke saradnje, direktorka muzeja u južnom delu grada navodi:

„Za mene je bilo pitanje da uklonimo barijere koje smo imali. Danas uživam dobru činjenicu da i preko muzeja, ali i drugih aktivnosti, mi imamo saradnju. Dakle, saradnja je počela sa bošnjačkom zajednicom, zatim sa romskom, turskom, ali od nedavno je počela i sa zajednicom na severu, koja je većinski tamo, dakle srpskom zajednicom.“

Ne tako optimistički stav iznosi Vučković:

„Treba još mnogo vode Ibrom da protekne da se kultura obnovi. Kulturu otvara politika, kulturu otvaraju dobrosusedski odnosi, univerzalne vrednosti i moderne kreativne stvari koje bi se desile.“

Ipak, dodaje:

„Raduje me činjenica da postoje mladi ljudi koji kroz različite festivale i vidove kreativnosti ipak uspostavljaju neki kontakt pa ne mora da to bude kroz institucije. To će se jednog dana, posle toga desiti.“

Razgovor sa Norom Prekazi-Hoti i Ivanom Vučkovićem vođen je u okviru projektra „ArtCult“ koji sprovodi Alternativna u partnerstvu sa CBS i Gračanica online a podržava UNMIK.

Leave a Reply

Your email address will not be published.