Milan Ivanović i Marko Jakšić: Zapaljivi govori u dve kolone

0
835
views
Marko Jakšić i Milan Ivanović, Foto: Media centar

Četvrtak (7. mart) je bio dan za proteste u Kosovskoj Mitrovici. Tokom dana je održan skup Srpske liste, dok su u večernjim satima ulicama grada šetali učesnici protesta 1 od 5 miliona. Tokom ovih skupova su se, svojim govorima, najviše isticali nekadašnji politički saborci i kolege lekari Milan Ivanović i Marko Jakšić.

Među onima koji su pratili i jedan i drugi protest se mogla čuti pošalica: „sve je isto samo njega nema“. Ovim se aludiralo na prisustvo političara koji su bili aktivni tokom ranih 2000-tih godina. Zapaljivi govori, uz omalovažavanje neistomišljenika, povezuju ova dva političara iako su nastupali na različitim skupovima.

„Vazali, sateliti, klimoglavci, seizi, poltroni, špijuni, plaćenici, izdajnici, veleizdajnici. Zato što hoće da oslabe ovu Srbiju. I da stvore uslove da ova Srbija, onda, prihvati otimanje Kosova i Metohije a sutradan i Sandžaka i Vojvodine.“

Ovako je direktor Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica govorio o političkim neistomišljenicima i večernjim protestima 1 od 5 miliona, osvrćući se pre svega na one u Beogradu. On je bio govornik na protestu Srpske liste koji je održan u podne na trgu cara Lazara u Kosovskoj Mitrovici.

Njegov nekadašnji politički saradnik Marko Jakšić je, sa istog mesta, u večernjim satima, predvodio protestnu kolonu 1 od 5 miliona. On se u svom govoru u najvećoj meri obraćao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, šaljući poruke protiv razgraničenja kao konačnog rešenja u pregovorima Beograda i Prištine.

„Ono što Turci nisu mogli u srednjem veku da urade i da odrede, nego je Kolašin imao autonomiju, danas je, kroz razgraničenje… Aleksandar Vučić ga je podelio na srpski i ‘šiptarski’ deo“, rekao je Jakšić.

Tokom njihovih govora se moglo zapaziti da imaju različite poglede na rešavanje pitanja Kosova, što i objašnjava činjenicu da su danas pripadnici različitih političkih opcija.

Dok Ivanović dočekuje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, tokom njegovih poseta Kosovu, Jakšić je nedavno bio jedan od domaćina lideru Saveza za Srbiju Draganu Đilasu.

„Bio je ovaj Đilas prekjuče u Leposaviću, pa je otišao i do Novog Pazara. I vidimo da Sulejman Ugljanin odmah učestvuje u protestima. A moto mu je – genocid nad Bošnjacima i separatizam, odvajanje od Srbije. Takvo je to okruženje i takvi su oni“, rekao je Ivanović o toj poseti.

Optuživanje političkih neistomišljenika za stvaranje Velike Albanije im je bio zajednički imenitelj. Dok Ivanović kaže da predsednik Vučić vodi ispravnu politiku koja Srbe štiti od ovakvog scenarija, Jakšić tvrdi da politika Predsednika Srbije vodi ka stvaranju Velike Albanije.

„Predsedniče, ovo što, odavde, sa ovog mesta, moramo da ti kažemo – da nemaš pravo da razgraničavaš Kosovo. Kosovo je celo naše, sve tapije govore da su naše i nećemo ti dozvoliti, ni po kakvu cenu, da ga otuđiš, predaš i napraviš Veliku Albaniju“, poručio je Jakšić

Pominjanje crkvenih velikodostojnika, u različitim kontekstima, je još jedna dodirna tačka u govorima dva političara sa Kosova.

„I poslanica Vladike Teodosija kaže, uskršnja, da onaj ko izda Kosovo – prokleto mu sve bilo“, rekao je Jakšić.

Njegov kolega Ivanović je mišljenja da pitanje Kosova treba rešiti što pre, jer se, kako kaže, stanje pogoršava.

„Zato smešno zvuče pojedini koji kažu – hoćemo zamrznut konflikt. Čujem i onog žutog Igumana iz Dečana koji je prvi doveo…doveo je i Tačija, i Čekua – mimo blagoslova vladike Artemija“, rekao je Ivanović.

„I on sad priča o zamrznutom konfliktu. A doći ćemo, onda, do nezavisnog Kosova, u potpunosti, ako to prihvatimo – i do velike Albanije“, dodao je Ivanović.

I Jakšić i Ivanović su imali slične poglede na kosovske institucije, nazivajući ih institucijama represije i samoproglašene Republike Kosovo.

„Bili smo pre neki dan i kod predsednika, i postavili smo pitanje napuštanja kosovskih institucija. I naravno, sve nijanse ćemo dogovoriti u roku od dva meseca. Kao institucije represije“, kaže Milan Ivanović.

„Predsedniče, koliko puta više napuštaju te institucije? Kažeš da ćeš da odeš da pitaš svetske lidere… Da, navodno, kineskog predsednika pitaš, da li će, recimo, Stevan Vulović da podnese ostavku“, poručio je Marko Jakšić.

Ivanović je rekao da će biti postavljeno i pitanje, kako kaže, političkih progona Srba na Kosovu.

„Politički progon Milana Radoičića. Naravno, pokušavaju da one ljude, za koje misle da imaju uticaj, da mogu da organizuju odbranu – da ih odstrane i da zaplaše narod“, rekao je Ivanović.

Jakšić je u svom obraćanju tvrdio da je tokom vladavine predsednika Vučića uvedeno nasilje i strahovlada podsećajući na ubistva koja su se desila u Kosovskoj Mitrovici.

„Ti si govorio da to nisu etnički motivisana ubistva. Ako znaš da nisu Albanci, onda znaš da su Srbi, dužan si da nam kažeš koji Srbi predsedniče“, poručio je Jakšić.

„Kada je ubijen Oliver Ivanović obećao si građanima Srbije da ćeš za 15  dana da pronađeš ubicu. Prošlo je više od 15 meseci, nema ni ubice, ni osumnjičenih“, dodao je.

Jedna od njegovih zapaljivih izjava se odnosila na oslikani voz koji je krenuo ali ne i stigao na Kosovo januara 2017. godine.

„Nisi, možda, trebao da kreneš, tim vozom, na Kosovo, ali ako si već krenuo, morao si da dođeš do Kosovske Mitrovice po svaku cenu“, rekao je Jakšić.

Milan Ivanović i Marko Jakšić su se politički profilisali nakon rata 1999. godine.

Ivanović je bio predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova dok je Jakšić bio jedan od ključnih ljudi koji su donosili odluke u ime Srba sa Kosova a bio je i deo srpskog pregovaračkog tima u Beču.

Milan Ivanović je danas direktor Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica i podržavalac Srpske napredne stranke, dok je Marko Jakšić, penzionisani lekar i lider opozicionog pokreta „Otadžbina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here