Connect with us

Uncategorized

MMF: Kosovska ekonomija pretrpela pad od 6% u 2020. godini, potrebne dve godine da se vrati na tačku pre pandemije

Avatar

Published

on

Piše: Kastriot Berisha, Behar Mustafa

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog i nije lektorisan)

Iako su kosovske vlasti pohvaljene zbog brze reakcije na ublažavanje uticaja pandemije, Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenjuje da je kosovska privreda teško pogođena COVID-19, i očekuje se da ostavi „rane” dugo vremena.

Kosovski privredni pad dostigao je 6 procenata BDP-a 2020. godine, a produbljen je deficit u fiskalnom sektoru.

Dalje, predviđa se neizvesna perspektiva kao rezultat razvoja virusa, vakcinacije, ali i političkih pitanja. MMF predviđa da su potrebne dve godine da se Kosovo vrati na nivo pre pandemije.

MMF je pohvalio Kosovo na brzoj reakciji, koja je pomogla da se ublaži uticaj pandemije na zdravlje, socijalni uticaj i privredu.

Između ostalog, MMF preporučuje poboljšanja u ciljanoj realizaciji socio-ekonomskih transfera, dok je sa druge strane tražio pokretanje poreskih prihoda i Poreske uprave Kosova kao i preispitivanje načina potrošnje poreskih sredstava.

Dalje, prema MMF-u važno je ograničiti povišicu plata u javnom sektoru.

„Ukazali su na značaj ograničavanja povišice zarada u javnom sektoru i procenu održivosti aktuelnog penzijskog sistema, pre uvođenja bilo kakvih promena”, stoji u izveštaju MMF-a.

Međunarodni monetarni fond pozdravlja napore na poboljšanju upravljanja i modernizaciji javne uprave. Takođe, pozdravlja i nameru lokalnih vlasti za posebnu reviziju mera protiv pandemije virusa KOVID-19.

Dalje, podstiče jačanje upravljanja i nadzora u javnim preduzećima. I povećanje javnih investicija i subvencija.

Kosovska privreda pretrpela pad od 6% 2020. godine

Međunarodni monetarni fond (MMF) u svom izveštaju dalje kaže da je Kosovu COVID-19 zadao težak udarac. Prema ovoj međunarodnoj finansijskoj instituciji, kosovska privreda pala je na -6 procenata. Ovo je rezultat strogih mera unutrašnje kontrole i međunarodnih ograničenja putovanja.

Prema MMF-u, Kosovo je okarakterisao fiskalni deficit od 7.7 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP), usled naglog pada prihoda i sprovođenja mera za ublažavanje i oporavak od 4.2 procenta BDP-a.

Procenjuje se da je veliki pad u prilivu poseta iz dijaspore i turizma uticao da se deficit tekućeg računa poveća na 7.5 procenata BDP-a.

Rečeno je da su rezerve spoljnog finansiranja opale, ali su i dalje ostale adekvatne zbog kupovine omogućene brzim finansiranjem MMF-a.

Inače, u bankarskom sektoru, MMF procenjuje da su banke u velikoj meri nadmašile recenziju i da imaju visok nivo likvidnosti.

MMF predviđa da će se privredni rast ove godine vratiti na 4.5 odsto.

„Predviđa se povraćaj ekonomske aktivnosti sa 4.5 procenata u 2021. godini, na osnovu kontinuiranih fiskalnih podsticaja i predviđenim postepenim opuštanjem mera kontrole”, navodi se u izveštaju.

Neizvesna perspektiva

MMF predviđa neizvesnu perspektivu Kosova. Prema ovoj instituciji, to zavisi od razvoja pandemije, brzine vakcinacije i političkih dešavanja na Kosovu.

Očekuje se da će pandemija dugo vremena biti „rana“, dok se predviđa da će se nakon dve godine Kosovo vratiti na nivo pre pandemije.

„Iako se predviđa da će se nominalni BDP vratiti na nivo pre krize do 2022. godine, on će ostati ispod trenda pre krize duži vremenski period. Snažnija primena strukturnih reformi može ublažiti ove dugoročne efekte.” predviđa MMF.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno