Connect with us

Aktuelno

Mnogo babica kilavo dete – Pa kako i da ne padne Kurtijeva vlada

Milica Radovanovic

Published

on

Usred pandemije korona virusa, kasno u ponoć, posle samo pedesetak dana na vlasti, pala je kosovska vlada kad joj vreme nije. Kad se vratimo na početak ove priče i to kako je ova vlada uopšte formirana, čudnije bi bilo da je posle svega toliko i trajala.

U nastavku je kalendar dešavanja od pada Haradinajeve pa do pada Kurtijeve vlade, u nepunih osam meseci.

Napomena: Datumi, likovi i događaji su istiniti, dok citati nisu stvarni, već onakvi kakvim ih je doživela naša Milica Radovanović. Na vama je da odlučite šta je spisateljica želela da kaže.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane

19. JUL 2019: Stiže poziv iz Haga, Ramuš Haradinaj sa suzama u očima daje ostavku. 

26. AVGUST 2019: Povuci potegni, drž’, ne daj, raspušten šesti saziv kosovske skupštine, Tači raspisuje izbore.

6. OKTOBAR 2019: Najbolji izbori od kad se organizuju izbori na Kosovu. Dva meseca se čekalo na konačne rezultate, skoro svi glasovi išli na ponovno prebrojavanje, medijska afera trovanja službenika Centralne izborne komisije glasovima iz Srbije, rezultati iz skrivene laboratorije do danas nisu stigli. Prebrojavanje ovih glasova u stilu Černobilj, da bi na kraju bili odbačeni… Ali, to je posebna priča. 

Krajnji ishod – očekivano neočekivano Pokret Samoopredeljenje (LVV) pobednik izbora, LDK ih sledi. 

 „Branićemo naše Kosovo, bez obzira na cenu, borićemo se na plažama, borićemo se na desantnim zonama, borićemo se na poljima i na ulicama, borićemo se u brdima, nikada se nećemo predati – protiv kriminala i korupcije. Večeras slavimo, a sutra pravimo koaliciju sa LDK – lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti u pobedničkom govoru.

7. OKTOBAR 2019: „Ustav kaže da mogu da imam Srbina u vladi koji nije iz Srpske liste“, Kurti.

6. NOVEMBAR 2019: „Ispravka, nisam ja to lepo razumeo, ipak ne mogu da imam Srbina u vladi koji nije iz Srpske liste“, takođe Kurti.  

Preuranjena euforija, predbračni ugovor, pa tek onda pred matičara

7. NOVEMBAR 2019: LVV i LDK usaglasili predlog vlade, koalicioni sporazum ovog meseca.

Koalicija sa LDK čim se potvrde rezultati. Potvrđeni rezultati. Sporazum u ponedeljak. Bez dogovora o sporazumu. EU misija i ambasade pozivaju da se formira vlada. Sporazum januara. Zainteresovana javnost kupila kokice i nada se hepiendu.

26.  DECEMBAR 2019: Konstitutivna sednica kosovske skupštine. Iznenađenje, za predsedavajućeg izabran Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja.

„Koliko se ja sećam, dogovorili smo se da to bude Vjosa Osmani iz naše partije. Ne znam da li možemo da budemo zajedno posle ovoga“, – Isa Mustafa, predsednik LDK. #I’m_with_her

27. DECEMBAR 2019: „Mogao bih da pozovem Kurtija da mu uručim mandat za sastav nove vlade, pa da na miru odem na zimovanje, kad već on ne može“ – kosovski predsednik Hašim Tači.  

Tači zove Kurtija dva puta u toku istog dana da mu uruči mandat za sastav nove kosovske vlade. Kurti kaže – nisam u gradu. Tači ne odustaje: „A šta kažeš na jedan brzi doručak, recimo 31. decembra? Ti dođeš, potpišemo, fotografišemo se, i onda svako na proslavu svojim putem?“

„Za tebe sam i dalje zauzet. Ali, da ne bude da sam na kraj srca, predlažem da se vidimo na Badnji dan, ovaj pravoslavni, 6. januara, kad god tebi odgovara? Naravno, ako ne slaviš. P.S. Srećna Nova godina“, tvoj Kurti. 

2020: Imamo osećaj da će ovo biti najbolja godina do sada 

Delegacija LDK na brifovanju kod specijalnog izaslanika presednika SAD za pregovore Srbije i Kosova, Ričarda Grenela u Berlinu.

„Momci, znate šta mi treba – takse kaput“, Grenel.

6. JANUAR:  Počinju snegovi, zime i praznici, evo već je Božić, a tebe još nema…. čuje se iz tranzistora u Tačijevoj ovalnoj sobi nakon desetominutnog neuspešnog sastanka sa Kurtijem.

 „E, ovako više ne može. Aljbine, imaš 48 časova da daš ime mandatara“, u potpisu tvoj predsednik.

Kurti: „Seen“.

Serija neuspešnih sastanka lidera LDK i Samoopredeljenja, Mustafe i Kurtija, još uvek ništa od vlade. Predlozi i kontrapredlozi. Ambasadori i strani zvaničnici: “imamo dečka koji obećava”. Trče po kancelarijama da vide u čemu je problem, šteta da im sve padne u vodu.

17. JANUAR: Tači opet preti Kurtiju. „E sad je dosta, ili daj ime mandatara ili ću, ili ću…. ja sâm da te imenujem za mandatara buduće kosovske vlade“.

20.  JANUAR: Kurti i zvanično mandatar, počinje odbrojavanje, u roku od 15 dana Kurti mora da predloži sastav nove vlade kosovskoj skupštini.

Kurti-Mustafa: Neuspešan sastanak, i još jedan, i još jedan, i još jedan, i još jedan…..

„Što pre formirati novu vladu, što pre formirati novu… što pre formirati… što pre.. što pre…što pre..“ – međunarodni zvaničnici, ambasadori zemalja Kvinte i EU u kulminaciji ekstaze postizbornih očekivanja na Kosovu. 

2. FEBRUAR: U pet do 12 potpisan i potvrđen sporazum o koaliciji LVV i LDK.

3. FEBRUAR: Izglasana nova kosovska vlada, Kurti premijer, Osmani predsednica skupštine. Čestitke iz celog sveta pristižu novom koalicionom paru – nova era je pred nama.

Strani zvaničnici: “Imamo novog lidera u regionu”. Zainteresovana javnost baca kokice i aplaudira.

Sad lepo da ukinete takse

4. FEBRUAR:  „Super vest, baš mi je drago zbog vas. Nego, znate šta vam je činiti, očekujemo da će takse biti odmah ukinute. Srdačno“, Ričard Grenel.

I onda je tih nekih nedelju dana bilo lepo.

Međutim, Grenelu đavo ne da mira, opet tvituje „Fundamentalno pravilo ekonomskog razvoja Kosova – ili radi kako ti se kaže, ili nema američkih investicija“ #da_se_razumemo.

A onda su Kurtiju počela da stižu i pisma.

„Pozdrav, srećno na novom radnom mestu! Prijateljski savet: ne bi bilo loše da ukineš takse. Sve najbolje“,  američki državni sekretar Majk Pompeo.

14. FEBRUAR: „Srećan Dan zaljubljenih. Voulez vous ukinuti takse jednom više konačno“, srdačno Président de la République française, Emanuel Makron. 

26. FEBRUAR: EKSKLUZIVNO: “Ako ovaj naš ne ukine takse do petka crno nam se piše”, prištinski mediji. Izvor: Tetka koja radi u američkoj administraciji u Vašingtonu.

27. FEBRUAR: „Dobro, dobro, kad ste već zapeli… ukidamo takse 15. marta, ali samo na sirovine, pa ako se Srbija bude lepo ponašala, možda ih skroz ukinemo, u suprotnom uvodimo reciprocitet“, premijer Kurti.

“OK. Mada sam rekao da ukineš potpuno. Nemoj da bude da nisam upozorio. Poyyy!”, Grenel.

„Te trikove prodaj nekom drugom, dok srpska Plazma bezuslovno ne uđe na teritoriju naše južne pokrajine, ne zanimaš me“, predsednik svekolike Srbije, Aleksandar Vučić. #budućnost_u_koju_verujem

„Poslušaj naše američke saveznike, ili nemoj…“, predsednik Kosova, Hašim Tači. #thank_you_USA

Dečko koji obećava… samo obećava

1. MART: „Mislim da takse treba skroz ukinuti, pričaću sa Kurtijem“, koalicioni partner, predsednik LDK, Isa Mustafa.

2. MART: Kurti shvatio da je vreme da on počne da piše pisma. 

„Za Trampa: Pozdrav, ekselencijo, samo da Vas obavestim, ja počeo polako da ukidam takse kako smo se dogovorili. Kako Melanija? Kako deca? Za zdravlje da vas ne pitam, Vaš Aljbin.“

3. MART: „Imate jedan propušten poziv iz Amerike – Kurtijev telefon“. Tetka iz američke administracije otkrila da se Kurti prvo nije javio na poziv koji se ne odbija. Nešto kasnije ipak je razgovarao sa Grenelom i savetnikom Donalda Trampa za bezbednost, Robertom Obrajenom.

Prema tetkinom kazivanju, Obrajen je rekao: „Aljbine, da si ukinuo te takse kad ti kažem, u suprotnom nema više para za Kosovo” na šta je Kurti odgovorio: „Gospodine Obrajen, to ne može“.

6. MART: Tetka javlja: „Prve sankcije danas, mislim da će ova agencija američke vlade Millennium Challenge Corporation (MCC) da obustavi svoje programe na Kosovu“.

7. MART: „Zvao me Ričard (Grenel) pre neki dan, kaže, boga mi, da je ovo sa sankcijama ozbiljno. Nije šala“, Isa Mustafa

9. MART:  „Neimenovana tetka iz američke administracije zvanično upravo javlja da su nam SAD blokirale planiranih 200 miliona preko one korporacije. Sudnji dan se približi“, mediji.

10. MART: „Imam jednu strava ideju – a šta kažete na to da povučemo svoje trupe sa Kosova ako već neće da ukine takse? #samo_kažem“ – Dejvid Perdu, američki senator na Tviteru, a gde bi drugo.

Trump Jr. dodaje #tako_je, vratite momke kući.

10. MART:  Aljbin još uvek ne veruje da će Amerika da uvede bilo kakve sankcije Kosovu.

Kadri Veselji i Hašim Tači u neverici: “Naši odnosi sa Amerikom nikad gori”.

Da se zna ko je glavni, lako ćemo za koronu

11. MART: Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju zbog korona virusa. Kosovska vlada usvojila mere zaštite, između ostalog, obustavljen rad škola, još uvek nema registrovanih slučajeva na Kosovu

Skupštinska sednica o odnosima sa SAD. LDK zahteva potpuno i bezuslovno ukidanje taksi. Kurti naljutio Ameriku.

„Vučić i Hašim hoće da ruše moju vladu, sve vreme se tajno sastaju, čak su i podelu dogovorili.“ #shmrc_shmrc – premijer Kurti.

13. MART: Prva dva slučaja zaraženih korona virusom na Kosovu

„Evo i ovde zvanično, obustavljamo naše programe dok Kosovo ne reši pitanje takse. Kako radili, tako vam SAD pomogle!“, Millennium Challenge Corporation (MCC).

„Nemam ništa novo da prijavim, takse ostaju dok se ne usaglasimo sa LDK“, Kurti.

15. MART: Proglašena vanredna situacija u javnom zdravstvu, broj zaraženih korona virusom na Kosovu – 9.

„Žao mi je, ali ipak danas neću ukinuti taksu kako sam prethodno najavio“, Aljbin.

„Delimično ukidanje takse – nikada. Kraj rasprave”, Isa Mustafa.

17. MART: Broj zaraženih korona virusom na Kosovu – 19. Tri opštine izolovane, apeli vladi zbog nestašice medicinskog materijala i osoblja.

„Održah večeras sastanak sa Savetom za nacionalnu bezbednost i mislim da treba da uvedemo vanredno stanje. Situacija u vezi sa korona virusom je kritična. Dok bude trajalo vanredno stanje, ovaj savet preuzima izvršnu vlast, a njime ću da rukovodim, pa naravno, JA”, Hašim Tači. 

„Premijer i šef redovne izvršne vlasti smatra da je ova mera ekstremna i nepotrebna, dakle, ne podržava ideju”, neko iz Samoopredeljenja.

Zadnja šansa da se spase brak

18. MART:  20 osoba zaraženo virusom.

„Ja potpisah uredbu o proglašenju vanrednog stanja, sad vi u skupštini treba to da usvojite“, El prezidente, Hašim Tači.

„Predsedniče, mislim da je to vrhunska ideja“,  Agim Veljiu (LDK), ministar unutrašnjih poslova, glavom i bradom.

„Evo i nas. U slučaju da ste zaboravili, mada nema šanse, ali ‘ajde da ponovimo: Mislimo da je stvarno više vreme da ukinete takse, hrabro i odmah. Prijatno popodne”, Ambasada SAD u Prištini.

„Pozdrav svima, neću dugo. Smenih danas ministra unutrašnjih poslova, Agima Veljiua jer je širio paniku u vezi sa korona virusom i izjašnjavao se protiv mog stava o proglašenju vanrednog stanja. Vaš Aljbin.“ #takse_ignore

„E, sad si stvarno preterao! Krećemo sa pripremama za izglasavanje nepoverenja vladi. Aj što si smenio Veljiua, ali zar od drugih to da čujem. Poništi odluku i spasi naš brak”, Isa Mustafa.

19. MART: “Hola señor Kurti, ne mislite li da je vreme da preduzmete hrabar prvi korak i odmah ukinete takse? Mislim da bi to bilo baš lepo, radujem se vašem odgovoru”, #no_pressure_samo_pričamo – visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj.

Kurti: “Seen”.

20. MART: 24 osobe zaražene korona virusom.

„Daću ti još jednu šansu, ukini danas takse, poništi odluku o razrešenju Veljiua i izvini nam se, tvoj Isa Mustafa.”

„Koristim ovu priliku da vas zvanično obavestim da smo malo ukinuli takse. Aprila ćemo malo više, #reciprocitet_se_podrazumeva”, Aljbin premijer.

Neimenovana tetka iz američke administracije: „Šta ovom čoveku nije jasno, je l’ treba da mu se crta?”

21. MART: 30 osoba zaraženo korona virusom.

LDK: „Mi podneli predlog za održavanje sednice sa izglasavanje nepoverenja vladi“, #a_vi_kako_ste.

22. MART: Prva žrtva korona virusa na Kosovu, 33 osobe zaražene.

Kurtija opet podsećaju da pročita ustav

23. MART:  Kosovska vlada uvela policijski čas zbog pandemije korona virusa, 61 lice zaraženo.

Mustafa: “Ova odluka je neustavna.“ Kurti: „Doneo sam odluku.“ Tači: „Ovo po Ustavu samo ja mogu da uradim, vidimo se na sudu, i to Ustavnom.“ 

24. MART: Broj zaraženih korona virusom na Kosovu – 63.

 „Dosta je bilo! Sutra glasamo o nepoverenju Kurtijevoj vladi“, LDK.

24. MART: „Da li ste, bre, vi normalni? U sred pandemije korona virusa, vi našli da se igrate pada vlade. Ne budalite, nego se preispitajte, ili ovo glasanje odložite za neka bolja vremena“, ambasadori Francuske, Nemačke, EU takoreći.

„Drago mi je da vidim da će se ova sednica o izglasavanju nepoverenja održati sutra. #rule_of_law”, ambasador SAD u Prištini.

Grenel retvituje.

25. MART: 71 osoba zaražena korona virusom na Kosovu.

Posle pedesetak dana na vlasti, kosovska vlada je pala. Osamdeset dva poslanika su izglasala nepoverenje Kurtijevoj vladi. #navukli_neiskusnog_Kurtija

Kako je jednom kosovski političar Miljaim Zeka to sročio: „Meni Amerikanci da kažu da ne spavam sa svojom ženom tri dana, ja neću da spavam tri meseca“.

P.S. “Nadamo se da niste zaboravili, takse se i dalje moraju ukinuti u potpunosti. #samo_vas_posmatramo #za_vaše_dobro #avioni_kamioni_železnice  #no_pressure”, vaši Grenel, Kosnet, Palmer.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno