Connect with us

Aktuelno

MTS kupio dva najveća kablovska operatora na severu, RTV Mir isključena iz sistema

Milica Radovanovic

Published

on

Nakon što je na samom početku 2020. godine TV Mir iz Leposavića isključena iz sistema najveće kablovske mreže na Severu Kosova – VGN iz Kosovske Mitrovice, usledilo je isključenje i iz kablovske mreže provajdera iz Leposavića – Impuls, a od nedavno ostali su i bez internet konekcije.

Ova televizija praktično je onemogućena da emituje svoj program. Ukoliko se rešenje ubrzo ne pronađe, RTV Mir može izgubiti svoje oglašivače što u krajnjoj liniji može dovesti do otpuštanja devetoro zaposlenih radnika i gašenja televizije.

Kablovske provajdere VGN i Impuls, krajem prošle godine kupila je „ćerka firma“ Telekoma Srbije – firma MTS d.o.o, osnovana kao rezultat Briselskog sporazuma o telekomunikacijama.

Trećeg januara TV Mir je nestala iz VGN kablovskog sistema i do danas je nema u programu. Osmog januara isključena je i iz kablovske mreže Impuls u Leposaviću da bi, tri dana kasnije, bila vraćena, s tim da se ova televizija nalazila u programu od 9 ujutru do 5 časova posle podne, što je praktično značilo da su bili uskraćeni za emitovanje u glavnom – večernjem terminu. Do definitivnog isključenja došlo je početkom februara kada je prekinuta konekcija optičkim kablom, koji fizički povezuje TV Mir i Impuls , tvrdi vlasnik TV Mir, Nenad Radosavljević.

„Ljudi pitaju šta je sa televizijom, zašto ne radi i žale što nemaju načina da gledaju informativnu emisiju i emisiju o selu, koja se gledala na mnogim kontinentima, a ne u okruženju. Zaista je mnogo teško dati odgovor i objasniti zašto jedna televizija na Severu Kosova, veoma mala, sa malim brojem radnika nema pravo da radi i zašto je ugašena. Apsolutno nemam odgovor na to pitanje i vrlo mi je teško kada kažem ‘nadamo se da će to sve biti rešeno u što skorijem periodu’, poručuje novinarka TV Mir, Vesna Vukašinović.

Ukoliko televizija ne bude bila vraćena u kablovski sistem, gašenje se čini kao neminovnost.

„TV Mir je sad praktično nevidljiva. Ključno područje za one koji žele da se reklamiraju je Severna Mitrovica, koja je politički aktuelna, i oglašivači traže da je televizija tamo vidljiva. Ukoliko nas uskrate za tu lokaciju onda nastaje problem sa oglašivačima koji će početi da otkazuju ugovore. Prestaće interesovanje za plaćanje reklamnog prostora i marketinga što će dovesti do toga da televizija neće imati prihoda da isplaćuje plate, da održava tehniku i moraće da se ugasi“, objašnjava Radosavljević.

Devetoro radnika zaposleno je u ovoj televiziji. „Mnogima će zavisiti porodice od eventualnog gašenja televizije, jer mnogi smo u kreditima, nismo verovali da nešto ovakvo može da se desi u 21. veku“, kaže Vukašinović.

MTS d.o.o. je do sada kupio dva najveća kablovska operatora na Severu –  VGN iz Kosovske Mitrovice i Impuls iz Leposavića. Ovo su za Crno Beli Svet potvrdili  vlasnici ovih firmi. S druge strane iz firme MTS d.o.o. našoj redakciji još uvek nisu dostavljeni odgovori na pitanja koja smo im uputili 2. marta. Dobili smo obećanja da će odgovor stići nakon što budu izvršene sve neophodne provere ali do objavljivanja ovog članka odgovor nije stigao.

TV Mir nije vidljiva na severu Kosova što je i glavno područje za emitovanje njihovog programa.

„Dodatno se još i dešava to da je provajderu koji nas je snabdevao internetom, pa smo se svuda u svetu emitovali preko tog interneta šaljući linkove za striming, prekinut ugovor dva meseca pred istek roka, ugovor koji je potpisan ranije pre nego što je MTS d.o.o. preuzeo ove aktivnosti, što je dovelo do toga da smo potpuno uskraćeni za transport signala bilo gde u svetu“, objašnjava Radosavljević.

I pored svega televizija ne prestaje sa radom. Zaposleni svakog dana dolaze na posao i na različite načine se dovijaju kako bi vesti objavili na sajt i zatim ih podelili preko Fejsbuka.

Novinar Filip Radivojević kaže da su do nedavno, dok nisu ostali bez interneta funkcionisali sasvim normalno.

„To što se nismo videli kod korisnika, to je već drugi problem, na to nismo mogli da utičemo, ali nedavno isključeni smo i sa interneta i onda je samo pravljenje vesti otežano, ne možemo da funkcionišemo, da radimo. Idemo po kafanama da tražimo internet kako bismo mogli da spremimo vesti, i  koliko toliko da emitujemo informativni program. Krajnje je nerazumljivo da u 21. veku ne možete da obavljate svoj posao normalno jer to nekome smeta, zato što radite objektivno, zato što radite za nezavisnu televiziju“, ističe on.

Vukašinović, koja u ovoj televiziji radi već 15 godina, najteže pada to što, kako kaže, zna da njihovi gledaoci ne mogu da ih prate.

„Posebno mi je teško kada sretnem ljude, a ne znam kako da im objasnim ovu zavrzlamu koja se događa u vezi sa isključenjem televizije i interneta, zato što je zaista komplikovano objasniti šta se zapravo događa, na šta i dalje ne dobijamo odgovor od nadležnih“.

Zašto je televizija Mir, za razliku od drugih lokalnih televizija isključena iz kablovskog sistema iz TV Mir tvrde da još uvek nisu dobili objašnjenje od firme MTS d.o.o. Trenutna komunikacija tehničkog rukovodstva u MTS-u i Radosavljevića, kako tvrdi, svodi se na zakazivanje sastanka.

„Zašto su isključili RTV Mir, kada i sve druge televizije, pogotovo lokalne kao što su Puls, Herc, Most, Dankos, Kiss, zašto su njih zadržali u mreži kada dostavljamo signal na isti način, istim uređajima, istim principom?“

„Stalno se odugovlači, navodi se da je to zbog nekih drugih problema, a ne postoji nikakva obaveza na osnovu koje bi oni mogli da izvrše isključenje“ – kaže Radosavljević.

Naglašava da je do isključenja došlo bez ikakvog prethodnog upozorenja, obaveštenja, najave, a smatra da iza toga stoje „čisto politički razlozi“.

 „Postoje nezavisni mediji i oni koji su poslušni mediji. TV Mir je nezavisan medij, i finansijski i programski, tako da je informativan program i politički program na TV Mir nešto sasvim drugo i nešto što sasvim ne odgovara ni strukturama u MTS-u koje su došle iz Beograda da uspostave monopol na Severu, niti odgovara Srpskoj listi koja ovde upravlja, niti odgovara vodećoj partiji u Srbiji – SNS-u“, objašnjava.

Vlasnik televizije ističe da je već u komunikaciji sa advokatima kako bi podneo tužbu sudu, ali dodaje da čitav postupak pred sudom i postupak za nadokandu nastale štete može da traje i više od dve godine, što predstavlja u krajnjem ishodu samo moralnu satisfakciju, jer će to „doći prekasno“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno