Connect with us

Istraživanja

„Muški klub“ u ministarstvu Arbana Abrašija

Avatar

Published

on

Piše: Valjon Fana (Valon Fana); tekst je preveden sa albanskog

Celokupno rukovodstvo Demokratskog saveza Kosova (LDK) obećavalo je da će smanjiti broj zamenika ministara u resorima izvršne vlasti na Kosovu. Čak su žestoko kritikovali vladu Ramuša Haradinaja zbog velikog broja zamenika ministara.

Ali sada kada Avdulah Hoti (Avdullah Hoti) iz ove stranke predvodi vladu, u jednom ministarstvu je imenovano čak pet zamenika ministara.

Na primer, u Ministarstvu kulture, omladine i sporta na čelu sa Vljorom Dumoši (Vlora Dumoshi) iz LDK-a, imenovano je pet zamenika ministara.

Ista je situacija i u Ministarstvu privrede i životne sredine na Kosovu, a na čelu sa Bljerimom Kućijem (Blerim Kuçij) iz AAK-a.

Još četvorica su imenovana u Ministarstvo infrastrukture Koosva koje vodi LDK, odnosno Arban Abraši. U ovo ministarstvo nije imenovana nijedna žena.

Ovo je potvrdila i služba za medije ovog ministarstva, u pismenom odgovoru.

„Potvrđujemo da su imena zamenika ministara u Ministarstvu infrastrukture ona koja ste naveli. Internet stranica je u procesu ažuriranja novim informacijama i uskoro će biti završena“, navodi se u odgovoru.

Abrašijevi zamenici u resoru infrastrukture biće njegov stranački kolega Arton Retkoceri, Artan Beriša iz Liberalne egipatske stranke, Hamza Balje iz koalicije VAKAT i Džavit Zarići iz AAK.

Sam Arban Abraši je govorio da jedno ministarstvo ne bi trebalo da ima više od dva zamenika ministra, ali sada kada je deo vlade, nije insistirao na ovom kriterijumu upravljanja.

„Po mogućstvu je potrebna ova reforma u javnoj upravi, jer sam i sam radio. Bar jedan bi trebalo da bude, u nekim (ministarstvima) mogu da imaju i po dva, zbog mnogo odeljenja koja imaju“, izjavio je on u intervjuu za Kallxo.com tokom poslednjih parlamentarnih izbora.

program upravljanja LDK predviđao je ne više od dva zamenika ministra u jednom resoru i ukupno ne više od 12 ministarstava. Ali, sada kada se na čelu vlade nalazi Avduah Hoti, ovo obećanje je neispunjeno. Štaviše, Hoti je do sada imenovao četiri potpredsednika vlade, 16 ministara i preko 40 zamenika ministara, a za manje od mesec dana kako je imenovan na čelo vlade.

Kallxo.com je tokom jučerašnjeg dana izvestio da je u Ministarstvo kulture, omladine i sporta do sada imenovano 5 zamenika ministara, kao i u Ministarstvu privrede i životne sredine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno