Connect with us

Aktuelno

Nacionalizovano pa vraćeno zemljište: 20 godina kasnije saznaju da navodno nisu jedini vlasnici

Published

on

Featured Video Play Icon

Nacionalizacija zemljišta i ponovno vraćanje u posed prvobitnim vlasnicima nisu pomogli tim istim vlasnicima i njihovim naslednicima na Kosovu i Metohiji da ponovo poseduju svoju imovinu. Štaviše, postkonfliktna situacija u kojoj vlada nedostatak informacija kada su u pitanju sudske, komisijske, opštinske odluke prethodnog sistema, koje takođe novi pravni sistem nekada i ne prepoznaje, iskorišćena je kao način da pojedina lica na nelegalan način dođu u posed imovine koja ranije, kako tvrde vlasnici, nikada nije bila u njihovom vlasništvu.

Ivica Đokić iz Gračanice kaže da je njegovoj porodici 1992. godine odlukom opštinske Komisije za vođenje postupka i donošenje rešenja po zahtevu za vraćanje zemljišta u opštini Lipljan vraćeno zemljište u posed nakon nacionalizacije 50-tih godina.

Članovi porodice na čije ime je vraćeno zemljište tada nisu zemljište prebacili na sebe u katastru. Posedujući originalnu dokumentaciju opštinske komisije, naslednici su nastavili da obrađuju zemljište.

Ali, 20 godina od odluke opštinske komisije, pojavila su se dva lica sa tvrdnjama da je deo zemljišta njihov. Tvrdili su i da poseduju dokumentaciju o posedovanju.

“Pojavila su se lica koja su tvrdila da imaju rešenja za tu zemlju. Prethodnih dvadeset godina kada je ta zemlja vraćena, niko se nije pojavljivao iz sela, na primer, da kaže da je to njegova zemlja,” objašnjava Ivica Đokić. Jedno od tih lica je, tvrdi, osoba koja radi u opštinskom katastru.

Đokić dodaje i da od 1992. godine do tvrdnji o tome da nisu jedini vlasnici svog zemljišta nikada nisu dobili bilo koju drugu odluku ni suda, ni opštine, o zemlji koja im je vraćena odlukom opštinske komisije. Veruje da su lica koja tvrde da su vlasnici uspeli da dokažu vlasništvo uz falsifikovanu dokumentaciju.

Naslednici su potom pokušavali da uz dokumentaciju – odluku opštinske komisije, upišu zemljište u katastar na ime vlasnika – svojih članova porodice koji su u međuvremenu preminuli, ali to do sada nisu uspeli.

Ovo je samo deo problema sa kojim se Ivica Đokić susreće. Detaljnije pogledajte u prilogu.


Pogledajte još:

Velimir Krstić u višegodišnjem sudskom procesu: Kad lokalna samouprava preuzme privatnu imovinu

Obilić: Pravo na imovinu?

Pravo na imovinu: Dve decenije borbe za vlasništvo nad uzurpiranim stanom

Pravo na imovinu: Zorica Arsić čeka 10 godina


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno