Connect with us

Istraživanja

Neistine LDK-a o vladi sa 12 ministarstava

Avatar

Published

on

Tekst je preveden sa albanskog
„Vlada Kosova imaće 12 ministarstava, svako od njih će imati samo po 2 zamenika ministra. Sve funkcije nacionalnih koordinatora i drugih tela formiranih u međuvremenu biće ugašene prvog dana rada nove vlade”, stoji u programu upravljanja Demokratskog saveza Kosova (LDK). Demokratski savez Kosova nije ispunio obećanje o formiranju manje vlade, koje su naveli u programu za izbore 6. oktobra 2019. godine. LDK je obećao da će voditi vladu sa samo 12 ministarstava, ali je kandidat ove stranke danas izglasan za premijera sa, ipak, poprilično velikim kabinetom. Hotijeva Vlada sastavljena je od 4 zamenika premijera i 16 ministara, dok nije poznat broj zamenika ministara koje će imati.
Poslanici Skupštine Kosova glasali su danas za novu Vladu Kosova koju čini koalicija stranaka LDK-AAK-NISMA-Srpska lista, a koju predvodi Avdulah Hoti (Avdullah Hoti). Hotijevu vladu čine 4 zamenika premijera i 16 ministara.
Za novu vladu glasao je 61 poslanik, 24 je bilo protiv, a 1 uzdržan. U glasanju je učestvovalo 86 poslanika.
LDK se na izborima 6. oktobra 2019. kandidovao sa obećanjem da će imati 12 ministarstava. Dok Hotijeva vlada ima 4 ministra više, ukupno 16.
„Vlada Kosova imaće 12 ministarstava, svako od njih će imati po samo 2 zamenika ministra. Sve funkcije nacionalnih koordinatora i drugih tela stvorenih u međuvremenu biće ugašene prvog dana rada nove vlade”, stoji u programu upravljanja LDK-a.
Inicijalno su iz LDK-a naveli da su se saglasili sa ostalim koalicionim strankama, AAK-om, Socijaldemokratskom inicijativom i manjinama – da broj ministarstava bude 15, koliko ih je bilo i u Kurtijevoj vladi.
Predsednik LDK-a Isa Mustafa je nakon sastanka predsedništva stranke, 23. aprila, rekao da su se složili da zadrže 15 ministarstava.
„U principu, mogu vam reći da smo se u razgovorima sa Alijansom, Nismom, ali i sa manjinama, dogovorili da zadržimo ova ministarstva, da zadržimo 15 ministarstava“, rekao je na konferenciji za novinare.
Mustafa je dodao da uopšte nisu zainteresovani da imaju više ministarstava nego što ih je bilo.
Međutim, nekoliko dana kasnije, iz LDK-a su naveli da je odlučeno da se doda još jedno ministarstvo.
Premijer iz redova LDK-a, Avdulah Hoti, saopštio je 1. maja da će nova vlada, sa njim na čelu, imati 16 ministarstava.
Po rečima Hotija, do promena će doći u Ministarstvu privrede.
„Ja sam, u svojstvu mandatara, poslednjih dana sklopio sporazume, imaćemo 16 ministarstava. Još uvek nismo imenovali kabinet iz reda LDK-a. Napravili smo reviziju ministarstava, u onom za privredu smo načinili neke promene“, izjavio je Hoti pred novinarima, u blizini sedišta njegove stranke.
Promena broja ministarstava bila je prva neistina koalicije LVV-LDK. Obe stranke koje su sklopile koaliciju nakon izbora 6. oktobra u kontinuitetu su izjavljivale da će broj ministarstava u njihovoj vladi biti 12.
Takve izjave davao je i predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, a iz LDK-a – Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) i Avdulah Hoti.
Međutim, u potpisanom sporazumu o vladajućoj koaliciji, ove dve stranke su se složile da Kurtijeva vlada ima 15 ministarstava.
Vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem stupila je na dužnost 3. februara 2020. godine, a nakon višemesečnih pregovora sa LDK-om o programu upravljanja i broju ministarstava i imenima ministara.
Međutim, Kurtijeva vlada nije dugo potrajala pošto je pala nakon 50 dana vlasti; 25. marta 2020. usvojen je predlog za izglasavanje nepoverenja koji je pokrenuo LDK.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno