Connect with us

Aktuelno

“NLO” iznad Kosova su Starlink sateliti

Milica Radovanovic

Published

on

Među građanima severa Kosova pojavile su se nedoumice o pojavi koju su prethodnih večeri imali prilike da vide na nebu. 

Ukoliko ste večeras oko 20 časova ili prethodnih dana na nebu primetili svetleće objekte koji se kreću u pravilnom razmaku, znajte da je reč o Starlink satelitima koji su ovih dana, između ostalog, vidljivi i iz različitih krajeva Balkana. 

Starlink je naziv za satelitsku mrežu koju kompanija milijardera Ilona Maska – “Space X”, razvija kako bi se prvenstveno obezbedio pristup brzom internetu širom sveta, a posebno u zabačenim i ruralnim krajevima gde je pristup internetu ograničen ili u potpunosti nedostupan.

“Sa učinkom koji daleko prevazilazi tradicionalni satelitski internet i sa globalnom mrežom koja nije vezana ograničenjima zemaljske infrastrukture, Starlink će isporučivati brzi širokopojasni internet na lokacijama na kojima je pristup (internetu) bio nepouzdan, skup ili potpuno nedostupan”, navodi se na sajtu Starlink.

“SpaceX” planira da lansira oko 12000 Starlink satelita, a taj broj bi se mogao popeti i na 40,000. Osamnaestog marta lanisrana je šesta Starlink misija od 60 satelita, te ih sada u zemljinoj orbiti ima više od 350, prenosi Space.com.

Na sledećem linku možete proveriti kada će ovi sateliti biti vidljivi sa lokacije na kojoj se nalazite.

1 Comment

1 Comment

  1. Avatar

    Tara

    April 19, 2020 at 12:43 pm

    👽🖒🖒😄

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno