Connect with us

Aktuelno

NVO-i i mediji: Što pre rešiti slučaj krađe sigurnosne sajle na Via Ferrati Berim

Avatar

Published

on

Grupa nevladinih organizacija i medija najoštrije je osudila krađu sigurnosne sajle i uništavanje Via Ferrate Berim. Pozivali su policijsku stanicu u Zubinom Potoku i Policiju Kosova za region sever da što pre pronađu počinioce i doprinesu efikasnom rasvetljavanju ovog slučaja. Od predstavnika opštine Zubin Potok očekuju da se angažuju u rasvetljavanju ovog krivičnog dela. Institutu za teritorijalni i ekonomski razvoj (InTER) i inicijativi Outdor In pružili su podršku u daljem radu, pozvavši ih da ne odustaju od razvoja i promocije turizma na Kosovu.

“Policiju Kosova pozivamo da pokaže odgovornost i efikasnost u svim drugim slučajevima ugrožavanja bezbednosti i uništavanja imovine na javnom prostoru, poput uništavanja staze na Malom Zvečanu, stepeništa u Zubinom Potoku, urbanog mobilijara kao i svih ostalih krivičnih dela,” stoji u saopštenju.

“Od predstavnika opštine Zubin Potok očekujemo da ovakvo ponašanje osude, u skladu sa svojim nadležnostima se i angažuju na rasvetljavanju ovog slučaja, imajući u vidu da je turizam prepoznat i u strateškim dokumentima ove opštine,” naveli su takođe.

Podsetili su i da je Via Ferrata Berim postala prepoznatljiv turistički brend severa Kosova, kao i da su o ovoj atrakciji izveštavali brojni domaći i strani mediji, stavivši sever Kosova na turističku mapu Balkana, ali i čitavog sveta.

Saopštenje su potpisali:

Nova društvena inicijativa NSI

Crno Beli Svet

LINK

CSD

RTV Kim

Gračanica Online

FDMC

Kontakt Plus

ACDC

Media Centar Čaglavica

Centar za socijalne inicijative CSI

NGO Aktiv

Alternativno udruženje

Centar za razvoj zajednica

Organizacija koja rukovodi Via Ferrata-om Berim, Outdoor in, saopštila je juče da je sa ove turističke atrakcije u Zubinom Potoku demontirana i ukradena sigurnosna sajla u dužini od 250 metara.

Ukradeno je 5 sekvenci sajle od 50 metara. Dve sekvence su ukradene na početku Via Ferrate, a tri na završnom grebenu kojim se izlazi na vrh Berima. Šteta se procenjuje na oko 2,000 evra, što uključuje nabavku, dopremanje i instalaciju sajli i pratećeg materijala.

Usled krađe sajle „Via Ferrata Berim“ više nije bezbedna za korišćenje, te je organizacija „Outdoor In“ koja rukovodi feratom obustavila sve turističke akcije i aktivnosti na promociji Ibarskog Kolašina dok policija ne pronađe počinioce ovog krivičnog dela, saopštili su iz ove organizacije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno