NVO i mediji: Obavestiti javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i neselektivno obaveštavati medije

FOTO: Health.mil

Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivali su Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na Severu Kosova, da neselektivno obaveštava medije.

Naglašavaju da je zabrinjavajuće da „usled porasta broja zaraženih na teritoriji opštine Gračanica, kao i građana sa povišenom temperaturom koji se svakodnevno javljaju lekarima na Infektivnom odeljenju Klinike u Lapljem Selu, nadležni ne govori ništa ili selektivno biraju medije kojima će dati šture informacije“.

„Uprava KBC-a i njihovi lekari su potpuno zatvoreni prema određenim medijima. U situaciji, viskog rizika po javno zdravlje, obaveza kriznih štabova podrazumeva svakodnevno izveštavanje javnosti o trenutnoj epidemiolškoj situaciji, uključujući i preporuke mera u cilju zaštite stanovništva od korona virusa. Osim pružanja zdravstvenih usluga, nadležni u KBC-u Priština sa sedištem u Gračanici kao i njihove kolege u Mitrovici, Štrpcu, Kosovskom Pomoravlju i Pećkom okrugu dužni su da putem sredstava informisanja obaveštavaju građane o epidemiološkoj situaciji, pa je u tom slučaju saradnja sa svim medijima, bez razlike, izuzetno važna“, navodi se u saopštenju za javnost.

S drug strane ističu da krizni štabovi na Severu Kosova, „prave selekciju medija koje će da obaveštavaju o informacijama u vezi sa pandemojom“.

Potpisinici saopštenja zahtevaju od nadležnih institucija, , pre svega Kriznog štaba opštine Gračanica, „da bez daljeg odlaganja, otpočne sa dnevnim informisanjem gradjana, organizovanjem redovnih konferencija za štampu ili putem saopštenja, informiše širu javnost o toku epidemiološke situacije kao i preduzetim zaštitinim merama koje, izmedju ostalog, imaju za cilj da otklone spekulacije o broju i stanju zaraženih u većinski srpskim sredinama“.

Pored toga zahtevaju od kriznih štabova na severu Kosova „neselektivan pristup prema svim medijskim redakcijama“.

Potpisnici saopštenja: Aktiv, Alternativno udruženje, Centar za zastupanje demokratske culture – ACDC, Crno-beli svet, Centar za prava manjinskih zajednica, Centar za razvoj zajednica, Centar za socijalne inicijative, Gračanica Online, Forum za razvoj i multietničku saradnju – FDMC, Humani centar Mitrovica, InTER, Kossev, Komunikacija za razvoj društva – CSD, New Press Production, Nova društvena incjativa – NSI, RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Goraždevac , RTV Mir

Leave a Reply

Your email address will not be published.