Od 5:0 do “mrtvačkog eksera” u proces dijaloga

0
332
views
Foto: amarilisonline.com

Dijalog je diskusija između predstavnika strana u konfliktu čiji je cilj njegovo rešavanje i ono je što bi, bar u teoriji, trebalo da vode Beograd i Priština. U praksi to izgleda drugačije.

Banda, teroristi, ratni zločinci – termini su koje su zvaničnici u Beogradu koristili da bi opisali drugu stranu, i to između novih rundi razgovora u Briselu.

Ni Priština nije ostajala dužna kada su u pitanju sagovornici iz Beograda, tako da je rečnik gotovo sve vreme odudarao od očekivanog za kretanje ka pomirenju.

Beogradski zvaničnici su, međutim, svoju kreativnost pokazali i kada su opisivali sam dijalog i njegov proces. Najnoviji i najupečatljiviji opis je onaj glavnog pregovarača u tehničkom dijalogu i najbližeg saradnika Predsednika Srbije, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića.

“Konačni mrtvački ekser u proces dijaloga” – poručio je on u javnom obraćanju nakon što je Priština usvojila Platformu o razgovorima sa Beogradom. Ali, ovo nije bio jedini ekser, odnosno klin, niti jedini opis “diskusije za rešavanje konflikta” koji je Đurić iznosio u javnost.

U godinama za nama korišćeni su razni drugi termini, a osim kreativnosti u vokabularu, zajedničko im je i to što su bili kontradiktorni.

2015: 5:0 za Srbiju

Počnimo od početka. Pre četiri godine Srbija je “pobedila” u jednoj od rundi dijaloga.

“Sportskim rečnikom, Srbija je pobedila sa 5:0. Zajednica srpskih opština će imati svog predsednika, svoju skupštinu, direktne institucionalne veze sa Srbijom i ozbiljna izvršna ovlašćenja u mnogim oblastima. Imamo četiri meseca za izradu Statuta Zajednice srpskih opština, glavni dogovor smo postigli i ja čestitam građanima Kosova i Metohije” rekao je Đurić 2015.

Ova izjava u javnosti je do danas ostala upamćena najviše zbog činjenice da ZSO ni danas, posle 2.149 dana, prema podacima Kancelarije za KiM, nije formirana, za šta Beograd odgovornost vidi isključivo u Prištini i međunarodnoj zajednici.

2016: Klin u mrtvački sanduk dijaloga

Ali naredne godine – 2016, posle slavne pobede u utakmici na briselskom terenu dijaloga, direktor Kancelarije za KiM saopštio je javnosti da je udaren klin u mrtvački sanduk dijaloga. Razlog za udaranje klina je bio kosovski Zakon o Trepči.

“Ovaj pokušaj konfiskacije Trepče je klin u mrtvački sanduk dijaloga Beograda i Prištine,” kazao je tada.

2017: Važno je da razgovaramo sa Albancima

Ovakva terminologija nije nagoveštavala svetlu budućnost procesa dijaloga, štaviše, nagoveštavala je kraj. No, razgovori su nastavljeni, a godinu dana kasnije Direktor Kancelarije za KiM saopštava javnosti da je važno da se sa Albancima razgovora.

“Važno je da s njima razgovaramo i da držimo čvrsto naš interes,” kazao je Đurić 2017.

2018: Dijalog je maraton, istrajati do kraja; pokoravanje Brisela

Sudeći po Đurićevoj izjavi iz naredne godine – 2018, ne samo da je važno da se razgovara, nego je važno i istrajati do kraja, kao u maratonu.

U trkačkoj opremi, iz centra dešavanja briselskog dijaloga, posle istrčanih preko 20 km, poručio je za RTS:

“Važno je imati dobru kondiciju. Sećam se razgovora i koji su umeli da traju po 18-19 sati. Kada se drugoj strani išlo da spavaju, da odmaraju, mi smo imali snage da nastavimo dalje i to je ono što je važno. Zato je ovo maraton, a ne sprint i zato treba da istrajemo do kraja.”

Njemu je, kazao je tada, bila želja da “i na ovaj način pokorimo Brisel”.

2019: Mrtvački ekser u proces dijaloga

Ipak, posle ovog svojevrsnog pokoravanja Brisela, pre samo nekoliko dana udaren je još jedan klin, odnosno ekser u dijalog i to, kako je saopštio sam Đurić, “mrtvački” i “konačni”.

“Sada su ovim, da kažem, zaista neshvatljivim, nerazumljivim, anticivilizacijskim dokumentom, ovom platformom protiv dijaloga udarili i konačni mrtvački ekser u proces dijaloga i pokazali da oni ne žele dijalog,” kazao je Đurić nakon što je zvanična Priština usvojila Platformu o dijalogu sa Beogradom.

Živopisne opise, posle usvajanja prištinske platforme, sa javnošću je podelio i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Džabe ste krečili
“Dragi naši albanski prijatelji, džabe ste krečili, nema ništa od ta posla, nego vi se lepo malo opametite, pa s pametnijom Platformom, pa ćemo onda da nastavimo da razgovaramo” – predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, 9. marta.

Živi svedok prevare
“Albanci su izglasali, a današnji komentar EU je da oni nemaju komentar na to što su izglasali i što su mi rekli i obećali da neće doći ni na dnevni red. Živ sam svedok, mogu na koju god hoćete mašinu da je to tako bilo. Jesu li me prevarili? Jesu. Ali su pre svega sebe prevarili, jer nije Srbija ni tako mala, ni tako slaba kao što misle, nije Srbija šaka zobi da je pozobaju svi zajedno i da misle da Srbiju mogu da slome zato što su mene prevarili i slagali” – predsednk Srbije, Aleksandar Vučić, 8. marta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here