“Odustati od krivičnog gonjenja Tatjane Lazarević”

Tatjana Lazarević, urednica KoSSev-a, FOTO: KoSSev

Saopštenje grupe nevladinih organizacija i medija o privođenju urednice KoSSeva, Tatjane Lazarević, prenosimo u celosti. Crno beli svet je jedan od potpisnika ovog saopštenja.

Najoštrije osuđujemo jučerašnje privođenje urednice portala KoSSev, Tatjane Lazarević od strane Policije Kosova zbog navodnog kršenja zabrane kretanja.

Sloboda medija je jedna od tekovina savremene civilizacije, a njen značaj se  posebno ogleda danas, kada je u toku globalne krize izazvane pandemijom COVID-19 neophodno da dobijemo tačne i pravovremene informacije. Otuda smatramo neprihvatljivim da javne institucije, uključujući Policiju Kosova, utiču na sprečavanje novinara za obavljanje svojih aktivnosti na izveštavanju o pandemiji.

Podsećamo da se po odluci Vlade Kosova zabrana kretanja ne odnosi na novinare koji izveštavaju sa terena o situaciji usled širenja koronavirusa.

Pozivamo policijski Inspektorat da što pre utvrdi da li su u ovom slučaju pripadnici Policije Kosova prekršili svoja ovlašćenja, a od tužilaštva zahtevamo da odustane od krivičnog gonjenja Tatjane Lazarević.

Takođe pozivamo Vladu Kosova da insistira na pravilnom sprovođenju svojih odluka, a od međunarodnih institucija i organizacija očekujemo da osude ovaj postupak Policije Kosova.

 

Saopštenje potpisali:

Nova društvena inicijativa – NSI

Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER

Portal Crno beli svet

Lokalna inicijativa LINK

Gračanica Online

Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC

Komunikacija za razvoj društva – CSD

Medija Centar Čaglavica

Centar za socijalne inicijative

Forum za razvoj i multietničku saradnju -FDMC

Alternativno udruženje

Leave a Reply

Your email address will not be published.