Connect with us

Aktuelno

Ograničene nadležnosti i prevod otežavaju rad Apelacionog tužilaštva

Published

on

Najveće poteškoće u radu Apelacionog tužilaštva Kosova je to što su ograničene njegove nadležnosti i što se bavi isključivo davanjem mišljenja po žalbama. Problem prevoda predmeta i nedostatak prevodilaca takođe usporava efikasnost u radu pravosudnog sistema. O tome je za CBS govorila Argita Bulatović tužiteljka u Apelacionom tužilaštvu.

„Kada se odbaci krivična prijava, mi nemamo informaciju koje su krivične prijave odbačene, protiv koga su odbačene, za koja krivična dela, znači, nemamo tu informaciju i ja tu ne mogu nikako da intervenišem, jer, čim se odbaci krivična prijava, postupak je završen, nema više postupka“, kaže Bulatović.

Ona kaže da u nekim drugim apelacionim tužilaštvima postoje veće nadležnosti u smislu preispitivinja krivične prijave, ukoliko je odbačena, te da apelacioni tužilac može da naloži pravac u kojem treba sprovesti istragu kako bi se donela, eventualno, neka druga odluka, dok takva praksa na Kosovu ne postoji.

Smatra da se jedna od slabosti rada pravosuđa, odnosi, pre sega, na način pisanja optužnice, što posebno dolazi do izražaja kada je priznanje krivice u pitanju.

„Međutim, oni koji priznaju krivicu odmah, da  su učinili to krivino delo onako kako je napisano, nebitno ni da li je dobro napisano ili nije dobro napisano krivično delo u izreci optužnice, to isto prelazi kao izreka presude i vi nemate mogućnosti da utvrdite da li je stvarno govorio istinu ili nije govorio istinu“, kaže Bulatović.

Ona je ukazala i na problem jezika koji utiče na efikasnost pravosudnog sistema na Kosovu.

„Kako vršim prevod, pa, da vam kažem, imamo prevodioca koji sedi pored mene, simultano prevodi, čita i odmah prevodi, a ja beležim ono što on prevede, beležim ono što mi je najbitnije da bi bila žalba ili presuda sveobuhvatna, da bih mogla da sastavim mišljenje. I to radim nauštrb mog  vremena, jer ja ispunim normu, 30, 31, 32, 33 maksimum, a kad bih radila sve srpski, ja bih imala i 50  predmeta“, objašnjava Bulatović.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video snimku.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno