“Predsednik Vučić nacrtao mete medijima na Kosovu”

FOTO: Ana Marija Ivković; Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Kosovskoj Mitrovici 20. januara 2018. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u dva navrata govorio o medijima na Kosovu. Tokom boravka u Pekingu, je rekao da su “direktno plaćeni spolja” kako bi “srušili jedinstvo srpskog naroda”.

Medijski radnici u redakcijama na srpskom jeziku na Kosovu tvrde da nemaju saznanja na koga je predsednik mislio te da se ovi mediji ne uklapaju u profil o kojem je predsednik govorio.

https://www.facebook.com/telegraf.rs/videos/354137918549147/

“Pokušavaju da potkupe deo naših ljudi, organizuju medijsku agenturnu mrežu, posebno na Severu Kosova”, ustvrdio je predsednik Vučić tokom jučerašnjeg obraćanja iz Pekinga.

Dodao je da u tu svrhu stižu milioni evra: “To vam postaju glavni snabdevači informacija i u centralnoj Srbiji i u mnogim drugim mestima, direktno plaćeni spolja, samo da bi srušili jedinstvo srpskog naroda na Severu i u drugim delovima Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Slične tvrdnje predsednik je izneo i dan ranije.

https://www.facebook.com/telegraf.rs/videos/2073076969651999/

“Džabe vam je 10 medija koje ste napravili od Kosovske Mitrovice do Leposavića, Gračanice i svih mogućih. Džabe vam je milione dolara koje ste u to uložili, neće Srbi”, rekao je predsednik.

“Srbi znaju za šta su, Srbi znaju koju zastavu podržavaju i koju državu vole. Srbi na Kosovu imaju svoj crveno-plavo-beli barjak, crveno-plavo-belu zastavu, nemaju drugu”, dodao je.

„Prema svemu onome što znam o radu medija na srpskom jeziku na Kosovu, uključujući i nas, u njima ne bih prepoznala ništa od predsednikovih navoda, osim u segmentu da srpske redakcije koriste međunarodne fondove; pa ni tu sigurno ne bih prepoznala cifru ’milioni dolara’, ne bar da ja znam“, rekla je za Insajder Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev.

Uopšte ne vidim na koji način se mediji na Kosovu uklapaju u profil agenturnog delovanja da bi drugim državama mogli da daju operativne, obaveštajne ili druge podatke, kazala je urednica portala Crno beli svet, Sanja Sovrlić za N1.

“Mediji jesu snabdevači informacijama, to je i osnovna uloga medija, što bi predsednik, kao nekadašnji ministar informisanja, trebalo da zna. Tako da, da nije medija na Kosovu javnost u Beogradu mnogo toga ne bi znala – kako izgleda život na Kosovu. Mi svedočimo o životu Srba na Kosovu, njihovim problemima i svemu onome što se dešava,” dodala je Sovrlić.

“Informacije koje mi prikupimo idu u javnost, tako da uopšte ne znam na koji način smo mi korisni nekakvim službama ukoliko oni ne moraju ništa ni da rade, već samo mogu da gledaju TV, čitaju medije i informišu se, tako da tu ne vidim nikakvu logiku i vezu“, istakla je ona.

“Možda Predsednik ima neke informacije koje mi nemamo, možda je neko nekom mediju dao milione evra, ili dolara za tu namenu. Međutim, mislim da bi predsednik u tom slučaju morao da odgovori ko, kad i kome je za tu namenu dao milione dolara,” kazao je za N1 predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić.

“Dakle, ako Predsednik nešto zna ili neka to kaže javno, ako neće javno, može da pozove predstavnike srpskih medija, da nam to kaže u oči. Može i na poligraf da nas vodi ako hoće, pošto je to sad popularno,” dodao je.

“Ako je neko uradio nešto protivzakonito, postoje mehanizmi kako se to rešava, postoji sud, tužilaštvo. Postoji mnogo načina kako sve to može i mora da se reši, a Predsednik je, po meni, izabrao najgori – etiketiranje, bez pružanja dokaza,” zaključio je Ničić.

“Svakako su ove izjave opasne i bojim se da su uvod u predizbornu kampanju,” navela je dalje Sovrlić, dodajući da ovakve izjave srpskog predsednika pokazuju i da će u predizbornoj kampanji za kosovske lokalne izbore na Severu na meti da budu nezavisni mediji i mediji uopšte.

„Ovaj napad dolazi usred praktično nepostojeće predizborne kampanje Srpske liste, koju podržava SNS i predsednik Vučić. Oni za ove izbore nemaju svog protivkandidata i užasavam se pomisli da će medije, kako ovo do sada izgleda, staviti kao ‘protivkandidata’ za bespoštednu i brutalnu kampanju kakve su inače do sada vođene“, navela je Tatjana Lazarević.

“Predsednik je tom izjavom nacrtao metu skoro svim srpskim medijima na Kosovu, jer je za Srpsku listu glasalo 45.000 ljudi i možda među tim ljudima postoji neko ko će da poveruje u ovu paušalnu izjavu Predsednika i da preuzme stvar u svoje ruke da bi zaštitio Srpsku listu od ‘razaranja’ i ‘urušavanja ugleda’ tako što može, na primer, da ubije nekog od nas, prebije, da nam zapali kuću, automobil,” poručio je Ničić.

On je ocenio da je izjava srpskog predsednika opasna i za njega samog:

“Jer ovu situaciju može da iskoristi i neko ko nije simpatizer Srpske liste, neko kome se ne sviđa rad srpskih medija, a verujem da postoje mnogi ovde koji tako misle i da isto to urade i da posle toga, na primer, okrive Predsednika.”

“Sličan slučaj smo imali i sa Oliverom Ivanovićem, kojem je na sličan način Srpska lista ctala metu i tamo u Beogradu i ovde na Kosovu, pa sada kažu da je to bila politička borba. Kakva politička borba? Nema crtanje mete na čelu nikome, to je opasan posao. I šta ćemo mi ako strada neki vlasnik srpskog medija ili novinar sa Severa Kosova ili iz Gračanice? Hoće li Predsednik da kaže da je to bila politička borba? Kakva politička borba sa medijima?” upitao je on.

“Nema opravdanja kada je u pitanju etiketiranje pojedinaca, bez obzira na to odakle oni dolaze. Predsednik bi trebalo da se vrati argumentovanoj raspravi, a ne diskreditaciji bez argumenata, koja je ranije bila usmerena na političare i crkvene velikodostojnike, a sada na medije,” podvukla je Sovrlić.

https://youtu.be/o5i3EkwjBhg

NUNS zahteva od Vučića povlačenje izjave i izvinjenje novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je nezavisne novinare sa severa Kosova označio kao „medijsku agenturnu mrežu direktno plaćenu spolja koja ruši jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“.

“Ovom defamatorskom i ničim potkrepljenom izjavom, predsednik države se brutalno obrušio na naše koleginice i kolege iz malih redakcija sa severa Kosova i praktično ih označio kao legitimne mete za odstrel”, navedeno je u saopštenju NUNS-a a prenosi dnevni list Danas.

“Ovo nije prvi put da naše koleginice i kolege sa severa Kosova trpe pritiske, u nekoliko navrata bili su na udaru direktnih fizičkih, verbalnih i hakerskih napada”, istaknuto je u saopštenju.

NUNS podseća da je ovakva retorika vrlo opasna pogotovo na Kosovu gde je situacija već godinama unazad na ivici konflikta.

“Podesećamo da je vlast sličnom retorikom napadala i klevetala Olivera Ivanovića, nakon čega je usledilo njegovo svirepo ubistvo.

“Zato zahtevamo da se predsednik Srbije u najkraćem mogućem roku povuče ovu izjavu i uputi izvinjenje novinarkama i novinarima sa severa Kosova koji časno i profesionalno rade svoj posao”, zaključuje se u saopštenju NUNS-a.

NKEU: Najgrublji način napada i etiketiranja nezavisnih medija sa Kosova i Metohije

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU), Radna grupa za pregovaračko Poglavlje 35 i Međusektorska podgrupa za slobodu izražavanja i slobodu medija izražavaju zabrinutost zbog izjave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića tokom posete Pekingu u kojoj se na “najgrublji način napadaju i etiketiraju nezavisni mediji sa Kosova i Metohije koji izveštavaju na srpskom jeziku”.

“Ove proizvoljne ocene negativno utiču na rad nezavisnih medija i narušavaju njihovu bezbednost u kompleksnim okolnostima u kojim oni i inače deluju”, navodi se u saopštenju Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

NKEU: Podsećamo da je Srbija zabeležila pad za 14 mesta na listi medijskih sloboda Reportera bez granica, što je jasna ilustracija pogoršanog stanja slobode medija i slobode govora, kao i ukupnog imidža naše zemlje u Evropi i svetu.

“Od predsednika Republike Srbije očekujemo da šalje poruke ohrabrenja i podrške nezavisnim medijima, naročito onima koji deluju u sredinama gde su građanska prava i bezbednost svakodnevno ugroženi” dodaje se.

Navionalni konvent je podsetio predsednika na izjavu koju je dao tokom Unutrašnjeg dijaloga sa predstavnicima Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 da “nikada nije delio Srbe na dobre i loše” kao i da “od 2012. godine nikoga nije nazivao domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima”.

“Očekujemo da predsednik Republike Srbije deluje u skladu sa svojim izjavama datim na toj sednici”, navedeno je u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.