Otkazi u Leposaviću: Političko ili zakonsko delovanje?

1
2334
views
Zgrada opštine Leposavić, Foto: Sanja Sovrlić

Poslednjih dana više građana se javno oglasilo da su bez prethodnog obrazloženja dobili otkaz od strane opštine Leposavić. Iz opštine objašnjavaju da pojedini otpušteni nisu obavljali posao, te da je u par slučajeva došlo do greške koja će biti ispravljena.

„Pojavili su se neki fantomi, duhovi – ne znam kako da ih prekrstim – u opštini Leposavić! Bez ikakvog obrazloženja – bilo usmeno ili pismeno da nam dostave nadležne opštinske službe – 1. marta, kad sam hteo da podignem zarađenu platu, saznao sam da više nisam na platnom spisku”.

Ovako je započeo svoju objavu na Fejsbuku Aleksandar Barać iz Leposavića u ponedeljak 11. marta. Na ovoj društvenoj mreži je, takođe, naveo da je na konkursu za posao primljen tokom mandata prethodnog gradonačelnika Leposavića, Dragana Jablanovića, te da je od decembra 2016-te godine radio na poslovima obezbeđenja u zgradi Centra za socijalni rad.

U svojoj objavi na Fejsbuku Barać dalje objašnjava tok događaja: „Posle toga, sadašnja vlast nas je za dobrobit opštine, kako su rekli, rasporedila u JKP 24- Novembar, koje radi po srpskom sistemu, isto na poslovima obezbeđenja voznog parka i uprave. Na tom radnom mestu sam radio do 28. februara ove godine, gde jasno postoji i dokumentovano je – u firmi po datumima – kad sam radio po smenama. Ja sam moju platu od februara meseca zasužio, to jest, zaradio, nisam sedeo kući kao većina sa raznih konkursa.“

Leposavić, Foto: Sanja Sovrlić

Barać tvrdi da je avgusta prošle i februara ove godine dobijao informacije da se nalazi na spisku za otkaz zbog, kako navodi, svojih aktivnosti na društvenim mrežama (Fejsbuk i Instagram).

„Pošto nisam verovao tim pričama, jer ne znam kako sam ja lično mogao da ugrozim trenutnu nacionalnu, državnu, ili lokalnu politiku, i pošto mi nije jasno koji sam član zakona, pravilnika ili čega već prekršio, da bih na taj način dobio otkaz, obratio sam se nadležnim službama – direktoru finansija, pravnoj službi i gradonačelniku – da saznam zašto nisam primio platu i da mi to usmeno. ili pisano obrazlože“, objašnjava dalje Barać.

„Rečeno nam je da su oni u ostavci, po kosovskom sistemu, i da ne sarađuju sa Prištinom od uvođenja taksi, da nam trenutno nikako ne mogu pomoći, te da su i oni iznenađeni“, dodao je.

Barać je javno zatražio da se njemu, kao i ostaloj četvorici koji su ostali bez posla, pisanim putem obrazloži zbog čega su ostali uskraćeni za mesečna primanja, dodavši da će „odgovarajuće pravne institucije i zakoni doneti odluku ko je u pravu – mi ili oni“.

Zoran Todić: Dačović odbio radno angažovanje

„Jedno lice je odbilo da bude radno angažovano u javnom komunalnom preduzeću, mislim da se radi o Dačoviću. Ne može lice da sedi kući, prima platu, a da ne obavlja nikakve radne obaveze.

Dačović je meni u oči rekao: ‘meni ne pada na pamet’ – da bude radno angažovan. I onda to dodatno komplikuje stvari, jer ona lica koja odlaze (na posao) rade. Jednostavno, ne postiže se efekat radne angažovanosti ako neko prima platu i sedi kući i javno kaže da neće da radi. Onda to loše i negativno utiče i na one koji rade.“

Siniša Dačović: Prebacivanjem na drugo radno mesto hteli da nas ponize

„Ovim rečima želim da se obratim široj javnosti povodom otkaza koji su se desili u opštini Leposavić. Dragi moji, želim da vam predočim šta se desilio, dakle, bio sam zaposlen po kosovskom sistemu, gde sam konkurisao po važećem konkursu u opštini i ispunjavao sve  uslove.

Dobio sam zaposlenje po kosovskom sistemu na ‘NEODREĐENO VREME’. Kada je došla na vlast Srpska lista, pozvani smo bili i rasporedjeni u JKP 24. Novembar, po srpskom sistemu, gde nismo imali nikakve ugovore, gde niko za nas nije odgovarao, usled povrede na radu ili nešto drugo. Jednom rečju, time su hteli da nas iskoriste, ponize i sada isteraju.

Dakle, sada, aktuelni gradonačelnik opštine Leposavić ne razmišlja o mojoj egzistenciji i što sam ovako mlad ostao bez oca, već me isterao sa posla, jer u vreme zapošljavanja nisam bio član Srpske liste, pa time mislim da je na političkoj osnovi, a ne razmišljajući o svojim sugrađanima i njihovim porodicama. Želim na kraju svog obraćanja da naglasim – ako neko uticajan vidi ovaj članak, a u mogućnosti je da ispravi ovu odluku i vrati me na posao i time mi vrati osnovna primanja za život, bio bih veoma zahvalan,” naveo je Dačović u pisanoj izjavi za CBS.

Na sličan problem se žalio Ivan Tomić, takođe građanin opštine Leposavić, tokom debate organizovane u Media centru u Čaglavici, 6. marta.

„Ako su gradonačelnici podneli ostavke, po kom osnovu oni sada mogu da isteraju nekog na ulicu ili da ga ostave bez parčeta hleba? Kao član i simpatizer Partije kosovskih Srba pitam. Ako neko nije u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i ne podržava ih, može li da živi normalno u Leposaviću? Sa svih strana su pritisci. Ako imaju problem sa mnom, neka ga sa mnom i reše, a ne sa porodicama“, rekao je Tomić.

„Ja kažem sada, pošto nemam posla u Leposaviću – da razmišljam da odem. Šta je svrha svega, šta je cilj? Da se iselimo? Mi nemamo problem sa Albancima, mi imamo problem sa našom vlašću. Znam da će ovo da me košta, jer ko god ima snage i bude protiv njih, oni ga sputavaju“, dodao je Tomić.

Dok je Tomić otpušten tokom prošle godine, Aleksandar Barać, Aleksandar Vulović, Marko Mijailović i Siniša Dačović bez posla su ostali tokom ove godine.

Leposavić, Foto: Sanja Sovrlić

Gradonačelnik opštine Leposavić u ostavci Zoran Todić tvrdi da Mijailović, Dačović i Tomić nisu dolazili na posao, te da su zbog toga dobili otkaz, dok je, prema njegovim rečima, u slučaju Baraća i Vulovića u pitanju greška koja će biti ispravljena.

„Na jednom kolegijumu su se neka lica žalila da pojedinci i dalje primaju platu, a da ne daju nikakav doprinos našem društvu, našoj lokalnoj zajednici. Tako da smo mi bili prinuđeni da postupimo u skladu sa Zakonom o radu,“ rekao je Todić.

On navodi, da je u slučaju Tomića, koji je bio zaposlen na radnom mestu u oblasti obrazovanja, primenjen Zakon o radu.

„Nakon nedolaska više dana na posao, primenjen je član 70 (1.6) Zakona o radu, gde poslodavac može da raskine ugovor o radu sa zaposlenim bez prethodno predviđenog upozorenja otkazom“, kaže Todić.

„Što se tiče Mijailovića, pojedina lica su zloupotrebljavala spiskove na način da su se potpisivali u njegovo ime. A svi znamo da taj naš sugrađanin ne živi u Leposaviću već u Beogradu. Tako da je to razlog za njegov otkaz“, dodaje Todić.

Kada je u pitanju Aleksandar Vulović, gradonačelnik u ostavci tvrdi da je u pitanju greška, jer otkaz nije trebalo da dobije on, već osoba koja ima iste inicijale.

„To ćemo lako ispraviti. Postoji problem u prevodu, ova rešenja se nose u službu gde rade samo Albanci koji su očigledno napravili previd u jednom ili dva slova“, kaže Todić.

Od tvrdi da je greška napravljena i kada je u pitanju Aleksandar Barać koji je inicijalno bio angažovan u departmanu zdravstva (po kosovskom sistemu), a kasnije prebačen na poslovima u Javnom komunalnom preduzeću „24. Novembar“ Leposavić (po srpskom sistemu).

Todić dodaje da svi oni koji smatraju da su oštećeni mogu da traže svoja prava i zaštitu kod nadležnih institucija.

„U slučaju Tomića, mislim da se on i obraćao Nezavisnoj komisiji za žalbe, i dobio je negativan odgovor“, dodaje Todić.

Todić: Konkurs nije bio u skladu sa zakonom

„Skupština opštine Leposavić je negodovala na nepravilnosti u zapošljavanju još 2015. godine. Kada je po prvi put objavljen konkurs obratili smo se Ministarstvu za lokalnu samoupravu, a oni Ministarstvu javne uprave, odakle smo dobili jasna uputstva šta sve treba da prethodi raspisivanju bilo kakvog javnog konkursa”, kaže gradonačelnik opštine Leposavić u ostavci.

Todić podseća da je za raspisivanje javnog konkursa potrebna odluka Skupštine opštine o sistematizaciji i organizaciji opštinske administracije, obezbeđivanje novca u budžetu za radna mesta, kao i saglasnost nadležnih službi pomenutih ministarstava.
 
„Kada su u pitanju ova lica, oni su zaposleni na osnovu političkog delovanja bivšeg opštinskog rukovodstva, bez neophodnih dokumenata koji su propisani zakonom. Pred kraj mandata tadašnjeg rukovodstva, koliko je meni poznato 1. septembra 2017. godine, svim tim zaposlenima dodeljeni su nekakvi ugovori o radu na neodređeno vreme koji su prihvaćeni od strane institucija u Prištini. Tom prilikom je korišćen pečat opštine Leposavić iako u to vreme nije postojala skupštinska odluka kako će pečat izgledati, naravno na osnovu zakona o pečatima“, ističe Todić.

Na pitanje da li to znači da neregularnost samog konkursa nije ključni razlog za otkaze, Todić odgovara potvrdno i dodaje: „U ovom slučaju razlog za otkaz je neizvršavanje radnih obaveza koje jasno definiše Zakon o radu. Ponavljam, u članu 70. Zakona o radu jasno se definiše kada lice koje je zaposleno može da dobije otkaz. U ovom slučaju razlog za otkaz je nedolazak i nejavljanje na radno mesto, neopravdano odsustvo više dana sa posla.“ 

1 KOMENTAR

  1. Covek koji je jedva zavrsio srednju skolu komenatrise zakon i jos ga primenjuje?? Vidimo da je to apstraktno za tebe covece, i sam vidis da se bavis tracevima i stavi se na mesto koje ti pripada! Montiraj kablovsku kao i do sada!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here