Connect with us

Aktuelno

#PasoŠinavatri

Verka Jovanović

Published

on

Priča se da se u svetu poznatijih polako usvaja izreka „ma, to ti je kao srpski pasoš“, kada se govori o stvarima koje je baš, baš lako dobiti. Recimo, od poznatih koji, koliko je poznato javnosti, nisu živeli u Srbiji, za sugrađane smo dobili glumce Stivena Sigala i Rejfa Fajnsa, a sada i  gospođu Jingluk Šinavatru, bivšu premijerku Tajlanda, u toj zemlji svrgnutu s vlasti i osuđenu za korupciju. Ovo je verovatno i jedini put da se ovo troje našlo na istom spisku.

I dok prva dvojica već poseduju pasoše SAD-a i Velike Britanije, koje će pri putovanjima verovatno upotrebiti mnogo češće negoli srpski, gospođi Šinavatri je upala sekira u med. Tajlandski pasoš se ove godine na svetskoj rang listi pasoša našao na 110. mestu, dok pasoš Srbije zauzima znatno bolju poziciju, tj. 72. mesto.

Gospođa Šinavatra sada može turistički da putuje šengenskom zonom bez problema i bez vize, ne treba joj viza ni za Izrael, Ukrajinu, niti za bilo koju zemlju sa kojom Srbija ima sporazum o ukidanju viza. Za nju srpski pasoš znači veću slobodu kretanja i utočište ako je (ne daj bože) neko bude gonio iz nekih razloga. Sve što treba jednoj Tajlanđanki koja se bavi(la) korupcijom.

Ipak, postoji jedan problem. Ako je gospođa Šinavatra silno želela srpski pasoš upravo da bi posetila južnu pokrajinu Srbije, onda joj zvezde ipak nisu bile naklonjene. U tom slučaju je njena sreća omanula, a radosna okolnost koja ju je zadesila okasnila je svega dan ili dva, jer od pre par dana se – avaj! – više ne može na Kosovo sa srpskim pasošem.

Šinavatra će nekako i prevazići ovu situaciju, ipak ona ima i tajlandski pasoš, koji nije potpuno bezvredan. Ali mnogo drugih državljana Srbije se našlo u istom škripcu, ponajviše oni koji žive u dijaspori i od dokumenata Republike Srbije poseduju samo pasoš. Sa druge strane, državljanima Srbije koji žive na Kosovu Srbija daje manje prava od onih koja srpskim pasošem uživa gospođa Šinavatra.

Pitanje da li je i na koji način političarka sa Tajlanda zaslužila srpski pasoš i dalje lebdi u vazduhu. Možda ćemo nekada i saznati odgovor. A možda nas odgovor ne bi toliko ni zanimao da nas ne tišti to što su državljani Srbije koji žive na Kosovu lišeni prava na kretanje koja njihovi sugrađani Miloica iz Leskovca, Mileva iz Trstenika i Šinavatra sa Tajlanda imaju.

Tišti nas to što Republika Srbija diskriminiše sopstvene građane, dok vlast pasoše deli i šakom i kapom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno