Posle jedne decenije na sudu, žena dobila suđenje za imovinu koju je nasledila od supruga

0
236
views

Tekst je preveden sa albanskog i nije lektorisan

10 godina je trebalo sudu da bi potvrdili da Elhame Maqedonci je naslednica jedne imovine svog sada pokojnog supruga.

1995, godine, suprug Elhame Maqedoncija, sada pokojni Halil, kupio je jednu imovinu od 500m2 u Katastarsku zonu Matiqan, od Xhafera Obiliqija.

Ali probleme za Elhamu Maqedonciju počeli su kad njen suprug, Halil, preminuo u 1999, godini.

Osim Halila, sada već pokojni bio je i Xhafer Obiliq, od kojeg je i kupio imovinu.

Supruga Xhafera Obiliqa, Nafize Obiliq, prema spisima predmeta koje poseduje KALLXO.com istu imovinu prodala je Gazmendu Rahimiju 2006, godine.

Nafiza Obiliq uspela je da to uradi pošto posle smrti njenog supruga sa odluku o nasledstvu prebacila je imovinu na svom imenu u svojstvu nasledstva.

Da je nasleđena imovina od svog pokojnog supruga kupljena od jedne treće stranke, Elhama Maqedoci je saznala tek 2008, godine.

Tako je, Elhama Maqedonci rešila da tuži Nazifu Obiliq, zajedno sa Gazmendom Rahimijem.

Posle jedne decenije sudskih postupaka, Osnovni sud u Prištini, je u potpunosti potvrdio zahtev na tužbu Elhame Maqedocije, i u tom slučaju je takođe dokazano da je ista vlasnica  nepokretne imovine ovog spora.

“Nakon obaveštenja bliskih osoba tužioca u 2008. godini, tužitelj (Elhame Maqedonci) informisana je da tuženi Gazmend Rahimi, kupio je od Nazifu Obiliq istu nepokretnu imovinu koja je već bila prodata njzinom suprugu od takođe pokojnog supruga Nazife Obiliqa”, navedeno je u presudi.

Takođe, preko ove presude doznaje se da kupoprodajni ugovor nepokretne imovine skopljen između tuženih Nazifu i Gazmenda  je nevažeći, tako je Sud poništio sve pravne radnje koje su preduzete na njegovoj osnovi.

Takođe, prvostepeni sud je potvrdio da je ovaj ugovor sklopljen sa nepoverenjem, jer oboje nisu znali da je ova nekretnina nekada bila prodata Elhaminom suprugu.

Ovom sporu oko imovine trebalo je 10 godina da bi dobio jedan epilog, iako ova odluka još nije dobila snažnog oblika.

Advokat Maqedoncije, Adrian Gjoshi, zadovoljan je prvostepenom odlukom, nazivajući je zakonitom i pravednom odlukom.

“Odluka prvostepenog suda je zakonita i pravedna odluka koja takođe pokazuje da se radi o pravičnoj upravi građanskog pravosuđa. Nadamo se da će ovu prvostepenu presudu potvrditi Apelacioni sud”, rekao je Gjoshi za KALLXO.com.

U Apelacionom sudu je uložio žalbu privremeni zastupniku Nafize Obiliqa, advokat Emrush Kastrati, koji je tražio da odbaci zahtev Elhame Makedoncije ili poništi prvostepenu odluku i vrati predmet na ponovno suđenje.

Advokat Adrian Gjoshi je takođe odgovorio na žalbu, koja je tražila da se potvrdi prvostepena presuda, koja je samo utvrdila da imovina pripada njegovoj klijentkinji Elhame

Ako bi imovina bila registrovana u ime dvojice supružnika, verovatno se ne bi suočili sa svim ovim parnicama.

Imovinski problemi nakon smrti supruga takođe su strvoreni i za Shyhretu Berishu  i Shukriju Berishu, slučajeve za koje je KALLXO.com prijavljivalo u kontinuitetu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here