“Potrebna nam je pomoć, aktivirajte svoje 3D štampače”

FOTO: LINK

Centar za Inovacije (LINK) u saradnji sa Tehničkom školom iz Kosovske Mitrovice priključio se akciji proizvodnje i doniranja vizira za zdravstvene radnike. Do danas su izradili 15 vizira koje će uskoro isporućiti onima na prvoj liniji borbe protiv korona virusa.

Planiraju da nastave sa proizvodnjom i da je prošire, ali za to im je potrebna pomoć svih vas koji posedujete 3D štampače. LINK će obezbediti potreban materijal, a vaše je da stavite svoje 3D štampače na raspolaganje i date doprinos u ovoj zajedničkoj borbi.

Sve je počelo sa fejsbuk grupom „Vizionari Srbije“ čiji čanovi ovih dana izrađuju zaštitne vizire za medicinsko osoblje uz pomoć 3D štampača širom Srbije.

Marko Rakić iz LINK-a kaže da im je na početku to delovalo previše komplikovano, ali da su ipak odlučili da pokušaju:

„Već, na samom početku naišli smo na prvi problem. Nismo imali onaj providni deo koji služi kao zaštita i kači se na ram koji štampamo na 3D printeru“. Ipak, uspeli su da pronađu rešenje.

U susret im je izašlo rukovodstvo Tehničke škole „Mihailo Petrović Alas“ koji su svoj 3D štampač ali i svoje znanje stavili na raspolaganje.

FOTO: LINK

„Posebnu zahvalnost dugujemo direktoru škole, ali i profesorima, u prvom redu Jugoslavu Simoviću. Oni su ti koji rade na štampačima, mi kao Centar za inovacije smo logistička i tehnička podrška“, navodi Rakić.

Pored Tehničke škole, pomoć im pružaju i administratori grupe Vizionari Srbije, koji im šalju delove za izradu vizira koji nedostaju, ali i nekolicina građana koji su već svoje štampače stavili na raspolaganje.

„Ovo je nešto što smo izgurali  sami, ali sada molimo sve ljude koji imaju 3D štampače da se jave, da nam pišu na našoj Fejsbuk ili Instagram stranici, da pokušamo da uključimo što veći broj ljudi. Mi ćemo se potruditi da vam nabavimo materijal koji nedostaje, filamente i zaštitna stakla i ostalo. Potrebna nam je pomoć, sad je vreme. Aktivirajte svoje 3D štampače“, poručuje Rakić.

Inicijativu za izradu vizira pokrenuo je i Centar za inovacije iz Gračanice.

FOTO: LINK

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.