Predsedniče Vučiću izvinite za Kosovo

Danas je dan slobode medija. Neposredno pre novinarskog praznika mediji koji rade na srpskom jeziku na Kosovu su bili prozivani od najvišeg državnog vrha. Počelo je tvrdnjom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su stranci osnovali medije na Kosovu od Kosovske Mitrovice do Leposavića, Gračanice, te da “organizuju medijsku agenturnu mrežu, posebno na Severu Kosova”.

Nastavio je i u intevjuu objavljenom na Faz.net tvrdeći da zapadne zemlje pokušavaju da “kupe svaku osobu ponaosob na severu”. “Jednom nalažu da osnuje nevladinu organizaciju protiv mene, a drugima se finansira medijski rad protiv mene”, rekao je predsednik u intervjuu za nemački medij.

Nakon što su usledile reakcije novinara i udruženja, predsednik je rekao da nije reč o napadu na medije već na strane službe uputivši izvinjenje medijima na Kosovu. Dan nakon njegovog izvinjenja na Fejsbuk stranici “Beograd je NAŠ grad” je osvanula slika sa logoom portala KoSSev uz opis da se radi o portalu koji sprovodi “albansku propagandu”.

Istog dana na You Tube-u se pojavio i video snimak Vladimira Đukanovića, člana glavnog odbora SNS-a, koji tvrdi da su predsednikove reči tačne te da su se novinari koji su reagovali u njima “prepoznali”. Ovom izjavom je samo nastavio ono što je predsednik započeo – etiketiranje novinara sa Kosova bez argumenata.

Jedna od optužbi u predsednikovim izjavama se odnosila na kriminalizaciju severa Kosova, za koju su, izgleda, odgovorni mediji. Izvinite što su mediji bili skupljači informacija o desetinama zapaljenih automobila, među kojima su i oni u vlasništvu medija ali i političkih neistomišljenika Srpske liste i Srpske napredne stranke.

Svakako su toj kriminalizaciji doprineli govoreći o ubistvima koja su se dešavala na severu Kosova, te o onom prošlogodišnjem, ubistvu Olivera Ivanovića. Kriminalizovali su sever tako što su podsećali na prljavu kampanju koja je vođena protiv Ivanovića, ukazujući na spot kojim je okarakterisan kao izdajnik. Isti onaj spot koji je emitovan na TV Pink i TV Most.

Izvinite što na predstojećim lokalnim izborima  na severu Kosova nema protivkandidata Srpskoj listi pa morate da tražite nove “neprijatelje”.

Posebno su mediji krivi što su ispunjavali elementarne standarde poštovanja novinarskog balansa, koji podrazumeva da se čuje i “druga strana”. Prošlo je puno vremena od perioda kada je aktuelni predsednik bio na poziciji ministra informisanja pa je možda tu oblast zaboravio. S toga, mediji duguju izvinjenje samo zato što rade svoj posao.

Izvinjenje je potrebno i zato što se (u skladu sa pomenutim balansom), u medijima na Kosovu, čuju različiti stavovi o konačnom rešenju.

Mediji duguju izvinjenje i zato što, izgleda, nisu dovoljno objasnili slivanje miliona na sever Kosova. Predsednik je u pravu. Milioni evra, dolara i dinara su stigli na sever. Ali ne u medije već na drugu adresu. Od 2013. do 2016. godine na sever Kosova se slilo više od 32 miliona evra od čega je najveći deo novca otišao u lokalne samoprave na čijem čelu su članovi Srpske liste, odnosno SNS-a.

Samo 2015. godine je, iz Vlade Kosova, stiglo 15.000.000 (petnaest miliona evra), za kapitalne projekte u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Kroz dve grant šeme za sever Kosova Evropska unija je, nakon 2013. godine, uložila više od 3,5 miliona evra za pomenute četiri opštine. Milioni su, na iste adrese, stigli i iz Fonda za razvoj severa Kosova – više od 7,5 miliona evra. Dodatne milione evra, odnosno milijarde dinara za Kosovo ste, predsedniče, i sami najavili krajem prošle godine.

Ukoliko predsednik nije upoznat sa ovim brojkama, kao ni rezultatima tih miliona, može se obratiti svojim partnerima unutar Srpske liste koji će, verujem, cifre radije podeliti sa njim nego sa medijima. Ali svakako mediji duguju izvinjenje što nisu sakupili dovoljno informacija o rezultatima koji su postignuti ovim novcem.

Mediji su krivi i što svedoče o dešavanjima na Kosovu, nasilnim procesima koji se dešavaju nakon 2013. godine. Krivi su i zato što gledaju partiju šaha između Beograda i Prištine, tokom koje je šahovska tabla na severu Kosova a građani koji tu žive samo pijuni koji lako budu pojedeni u ovoj igri.

Izvinite predsedniče i što mediji na Kosovu prikazuju i neku drugu sliku Srba sa Kosova. Dostojanstvenih, hrabrih, obrazovanih. Sliku onih koji nisu samo živalj na ognjištu, niti plave tačke, već ljudi sa imenima i prezimenima, koji misle svojom glavom, razvijaju kulturu, umetnost, ekonomiju, sport. Ako postoji podela  na “dobre” i “loše” Srbe  verujte nam da su oni u prvoj kategoriji.

Predsedniče Vučiću, na kraju, izvinite što morate da rešite Kosovo. Iako ne znamo ko je to od Vas tražio i da li ste nekome obećali. Ako je tako onda nije u redu ne ispuniti obećanje. No ne brinite, neće Vam biti prvi put.

Leave a Reply

Your email address will not be published.