Preliminarni rezultati izbora: Vode LDK i Samopredeljenje

Ključne informacije:

  • Izbori su raspisani nakon ostavke premijera Kosova Ramuša Haradinaja koja je usledila zbog poziva na saslušanje u Specijalnom sudu za sločine OVK u Hagu.
  • Vanredni parlamentarni izbori za Skupštinu Kosova su sedmi po redu nakon okončanja sukoba 1999. godine.
  • Broj registrovanih birača na Kosovu je 1.972.466 dok Kosovo ima 1.8 miliona stanovnika.
  • Glasači biraju 120 poslanika u Skupštini Kosova.
  • Učešće na izborima je u Centralnoj izbornoj komisiji prijavilo 25 političkih subjekata među kojima su 4 iz redova srpske zajednice.

Preliminarni rezultati i izlaznost

Demokratska liga Kosova osvojila je 30% glasova, kao i Samoopredeljenje, Demokratska partija Kosova 22,28%, Alijansa za budućnost Kosova i PSD – 10,58%, Nisma i AKR – 4,41, a ostali 2,20% – prvi su preliminarni podaci koje su objavili kosovski mediji.

Najveća izlaznost zabeležena je, prema podacima CIK-a u trenutku objavljivanja vesti, u srpskim sredinama na Kosovu. Opština sa najvećim procentom izlaznosti na Kosovu je opština Zubin Potok – 57,34%, što je nešto veći procenat izlaznosti nego što je to slučaj u Prištini. U opštinama na Severu, za Zubinim Potokom slede – Zvečan sa 51,63%, Leposavić sa – 46,84% i Severna Mitrovica sa – 42,99%.

Prema 40,80 odsto obrađenih glasova od strane CIK-a, najveći broj glasova osvojila je Demokratska liga Kosova – 64.521, sledi pokret Samoopredeljenje sa – 59.492 i Demokratska partija Kosova sa 57.717 glasova.

Srpska lista, prema istim podacima, osvojila je 13.994 glasova, Partija Kosovskih Srba – 255, Koalicija Sloboda – 135, a Samostalna liberalna stranka – 405 glasova.

Srpski predsdenik, Aleksandar Vučić, u međuvremenu je saopštio javnosti iz Beograda da je Srpska lista osvojila svih deset zagarantovanih mesta u kosovskoj skupštini.

Pogledajte kako su proslavili pobedu:

Posted by Crno Beli Svet – CBS on Sunday, October 6, 2019

CIK još uvek obrađuje rezultate sa biračkih mesta. Informacije pratite na ovom LINKU.

Kako je protekao izborni dan

Izborni dan je protekao mirno, bez incidenata, nepravilnosti jesu zabeležene.

Građanima je rano ujutru, iako je u toku bila izborna tišina, na brojeve telefona MTS Doo uputio SMS poruku sadržaja “Srbija zove da daš svoj glas. Glasajte za Srpsku listu, broj 135”. Ista poruka na brojeve telefona stigla je korisnicima i nešto posle 14 časova.

SMS poruke koje su dobili korisnici kompanije MTS Doo

U Severnoj Mitrovici je ponovo zabeleženo kolektivno glasanje, a građane, zaposlene u državnim institucijama predovidili su predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, potpredsednik ove liste i poslanik kosovske skupštine u prošlom sazivu, Igor Simić, njegova koleginica Miljana Nikolić, načelnica školske uprave, Jasmina Dedić, kao i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

Interno raseljeni su stigli autobusima.

Nepravilnosti su zabeležene i na biračkom mestima u Severnoj Mitrovici, zbog čega su dva člana izborne komisije privedena.

“Najveći incident desio se u učionici broj 12, u školi Sveti Sava, pre 9 časova, gde je žena došla da glasa sa ekstraktom, na kojem nije bilo njene fotografije. Onda je sa srpskom ličnom kartom pokušala da dokaže da je to ona. Ispsred partije LDK je direktno Centralnoj izbornoj komisiji prijavljena ta greška. CIK je kontakitrao tužioca, tužilac – policiju. Tako da je priveden predsedavajući U.Ž. i kontrolor na tom biračkom mestu T.V. ,” objasnio je za Crno beli svet Dušan Radaković iz Demokratije na delu.

Jednom od privedenih je, kako je potvrđeno iz kosovskog tužilaštva, određen i 48-osmočasovni pritvor.

“Bilo je nekoliko prijava u opštini Zubin Potok gde je tužiteljka dva puta izlazila da vidi o čemu se radi, odnosno da li je neko glasao dva puta.

Međutim, anonimne prijave su bile neuspešne. Pred kraj glasanja, oko 17:30-18:00, imali smo jedan incident u opšini Leposavić u selu Vračevo gde je predstavnica Partije kosovkih Srba napao predsedavajuću ispred partije Vakat u tom selu.

I nakon toga su obe dale izjavu tužiocu, zaduženom za Leposavić. Vratile su se da zatvore biračko mesto. Nakon zatvaranja biračkih mesta i prebrojavanja glasova, moraće ponovo izjavu da daju tužiocu, odnosno da je dovrše”, rekao je Radaković.

On je dodao da je bilo i neuspešnih pokušaja glasanja UNMIK ličnom kartom, neuspešnih pokušaja da se glasa dva puta, kao i nekoliko porodičnih glasanja.

Da je glasanje moguće jedino kosovskim ličnim dokumentima prethodno je početkom septembra odlučila Centralna izborna Komisija. Uputstvo o dokumentima koja su validna za glasanje je bilo istaknuto i na biračkom mestu u Tehničkoj školi u Severnoj Mitrovici, što je zabeležila i naša ekipa.

Tehnička škola, Severna Mitrovica

Međutim, kako su birački spiskovi po kojima se danas glasalo posebno za Sever Kosova sastavljani još 2013. kada je proces integracije tek započeo, postoji mogućnost da lica koja su se tada i danas nalazila na biračkom spisku ne poseduju kosovska lična dokumenta.

Ipak, iz posmatračke misije Evropske unije navode da su građani nakon odluke CIK-a imali dovoljno vremena da podnesu zahtev za dobijanje dokumenata.

“Birači koji su na biračkom spisku, a ne poseduju kosovske lične karte, neće moći da glasaju sa srpskom ličnom kartom, jer, tako nalaže zakon,” kazala je šefica misije, Viola fon Kramon-Taubadel.

Viola fon Kramon-Taubadel , šefica Posmatračke misije EU

“Tražili smo slučajeve u kojima glasači nisu bili u mogućnosti da dobiju kosovske lične karte, naši posmatrači su veoma pažljivo posmatrali ovaj proces i do sada nismo videli značajniji broj žalbi. Upravo zbog toga smo rekli da ukoliko postoje problemi dobijanja ličnih karti, onda bi trebalo ti ljudi da ulože žalbe, što bismo mi istražili,” navela je dalje, dodajući da je na Severu Kosova procentualno veća izlaznost nego u Prištini.

Naglasila je da će, ukoliko postoje slučajevi da glasači nisu mogli da izvade ličnu kartu, to “istražiti i zabeležiti u izveštaju”.

“Izborni dan teče glatko, i nema naznaka da postoje problemi ili nepravilnosti,” zaključila je.

Zvanični rezultati se još uvek čekaju, ali jedina srpska stranka koju podržava zvanični Beograd – Srpska lista, očekuje da će da dobije svih deset mandata u kosovskoj skupštini.

Predizborna kampanja protekla je uz tvrdnje opozicionih srpskih partija o pretnjama glasačima i navodnim otpuštanjima zbog podržavanja političkih subjekata iz redova srpske zajednice koji nisu deo Srpske liste.

Sa druge strane, kandidati iz redova srpske zajednice, tokom predizborne kampanje, nisu svojim glasačima izneli konkretne programe i planove za učešće u radu kosovskog parlamenta, kao ni šta će biti njihovi koraci u zaštiti interesa građanja. Najveća politička partija među Srbima Srpska lista je obećavala očuvanje veza sa Srbijom, te im je i glavni slogan kampanje bio „Kad Srbija zove“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.