Razgraničenje po Vulinu: Od zaustavljanja “Velike Albanije” do hitnog “otkidanja” od Albanaca

0
573
views
Aleksandar Vulin/Foto: MOD

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin dospeo je ponovo u fokus javnosti. Ovoga puta ne zbog uniforme koju preferira umesto odela, ne ni zbog služenja vojnog roka, niti zbog poruka u nekom od strasnih govora ili darežljive tetke iz Kanade, već zbog razgraničenja.

Ideja – koju zastupa i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić – do danas iz državnog vrha javnosti nije razjašnjena, ali je ideja čije je zagovaranje započeo Aleksandar Vulin.

Srpski ministar se prvi put izjasnio o razgraničenju u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu – februara prošle godine. Tadašnja njegova poruka – da na Kosovu i Metohiji mora da “započne proces zaustavljanja Velike Albanije” i da mora da se uspostavi “trajno razgraničenje” između Srba i Albanaca – bila je iznenađujuća.

Ipak, Vulin je nastavio sa svojim porukama o ovoj ideji, navodeći da je to njegov lični stav. Više meseci kasnije – avgusta 2018. – ispostavilo se da je za razgraničenje i sam Predsednik Srbije, a upravo je avgust – mesec tokom kojeg se Aleksandar Vulin u više navrata u javnosti izjašnjavao da je za ovo rešenje kosovskog pitanja.

Ali njegova najnovija poruka od vikenda je najeksplicitnija. U intervjuu za Večernje novosti ministar je za “razgraničavanje” što je pre moguće. Osim toga, iskoristio je termin koji do sada u javnosti nije koristio, oslovivši Albance “Šiptarima” i pominjući “otkidanje” od njih, kao i to da je “Velika Albanija tu”.

Šta je tačno poručivao ministar vojni pročitajte u nastavku:

Prethodni tekstReper iz Osojana: Ovde…šta? Poštenje je blam
Sledeći tekst
Ana Marija Ivković
U civilnom sektoru od 2009. godine. Novinarstvo zavolela i naučila u redakcji KoSSev portala u kojoj je radila od njenog osnivanja, februara 2014. - do oktobra 2018. Politika i njeni akteri, briselski proces, život običnih ljudi, kultura, umetnost - teme su o kojima rado piše. Diplomirala socijalni rad i socijalnu politiku na Univerzitetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here