“Samo tražimo krov nad glavom”

Poslednji sprat jedne od dve zgrade takozvanog Samačkog bloka u Kosovskoj Mitrovici izgoreo je 2017. godine. Privremeni opštinski organ renovirao je krov ove zgrade sa 5,8 miliona dinara koje je izdvojila Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Objekat je u vlasništvu Trepče, te opštinski organ odgovornost za dalje radove prebacuje upravo na Trepču. Novih radov nema, te su tako teški uslovi za život u ovoj zgradi postali još teži. Stanari danima protestuju, pokušavajći da se izbore za bolje uslove života.

Osim privremenom opštinskom organu, obraćali su se Predsedniku Srbije i Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Kako su obe zgrade Samačkog bloka izgrađene ubrzo nakon Drugog svetskog rata, uslovi za život su i u drugoj zgradi teški, te i ovi stanari zahtevaju da im bude rešeno stambeno pitanje.

Od njih nismo uspeli da dobijemo odgovor da li će i kako još da pomognu stanarima Samačkog bloka.

Iz privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica je u ranijem odgovoru za medije navedeno da lokalna samouprava nema nadležnost da putem inspekcijskog nadzora naloži mere za rekonstrukciju zgrade koja je gorela 2017. – u drugoj fazi, jer to zavisi od vlasnika objekta RMHК ‘Trepča’, te da se radi o problemu u odnosu stanodavca i vlasnika zgrade, odnosno Trepče i zakupaca – stanara.

Kako je jedan od ranijih zahteva stanara obe zgrade bio da im se dodele stanovi koji su u izgradnji, iz opštine su tvrdili da je takav zahtev neosnovan, jer se stanovi prave iz “namenskih sredstava Кancelarije za КiM”, navodeći i da za stanove mogu da konkurišu svi ako ispunjavaju uslove konkursa.

Ovaj članak je izrađen u okviru projekta “Koliko su lokalne samouprave otvorene za građane” koji sprovode CBS i Omonia uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS). Stavovi izneti u članku su isključiva odgovornost autora i ni na koji način ne odražavaju stavove KFOS-a.

1 thought on ““Samo tražimo krov nad glavom”

Leave a Reply

Your email address will not be published.