Sportska hala u Mitrovici – ulaganja i rokovi

0
194
views

Mitrovčani su dugo čekali na sportsku halu u kojoj je prva utakmica odigrana početkom oktobra. Sredstva za izgradnju hale izdvojena su još 2015, a zašto se kasnilo u završetku radova predstavnici lokalne samouprave nisu nijednom saopštili javnosti. Ipak, jesu čestitali novi objekat i to u dva navrata. Oba puta u jeku predizborne kampanje.

Piše: Jelena Simić

“Od danas imate svoj dom” – bila je poruka kandidata Srpske liste za gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, 16. maja, tokom predizborne kampanje.

Prva utakmica u ovoj hali odigrana je tek oktobra. Pre utakmice, ponovo u toku predizborne kampanje, ali sada za nedavno održane kosovske parlamentarne izbore, u hali se našao predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

Javnosti je preneo da se preko Ustanove za sport godišnje izdvoji blizu 15 miliona dinara za rad 23 sportska kluba, a mediji da se prva utakmica očekuje za desetak dana. Što se i dogodilo.

Šta se događalo u petomesečnoj pauzi između maja i oktobra?

Halu smo obišli septembarskog popodneva, ne znajući još uvek da će prva utakmica da se igra mesec dana kasnije.

Tada smo zatekli nekolicinu radnika.

“Ovde smo svakog dana od ujutru do pet popodne,” ljubazno je odgovorio jedan od njih, ne želeći da se predstavlja.

Od dva ulaza u halu, funkcionisao je samo jedan, prilaz je bio nesređen, deo pločica još uvek nepostavljen, paleta sa džakovima građevinskog materijala bila je tik ispred samog ulaza u halu.

Spoljašnjost hale sepmtembra
Spoljašnjost hale sepmtembra

Iako su sportisti još sredinom maja dobili svoj “dom”, ova hala je osvetljenje dobila tek početkom septembra. “Modernim osvetljenjem” se na Fejsbuk stranici Opštine Severna Mitrovici pohvalio i sam gradonačelnik, Goran Rakić.

Jedan od radnika nas je tada uputio u unutrašnjost hale, kroz nesređene hodnike i još uvek nefunkcionalne svlačionice.

Ipak, sama sala sa koševima i golovima delovala je uređeno, na tribinama su bile istaknute srpske zastave, u kojima su bile i stolice na tribinama.

Tada od gradonačelnika Severne Mitrovice nismo uspeli da dobijemo odgovor na niz pitanja koja su se ticala korišćenja i izgradnje hale.

Osim što lokalna samouprava nije pojasnila zašto je hala otvorena maja, a utakmice se igrale tek od oktobra, javnost je ostala uskraćena i za informacije o tome zašto se kasnilo u završetku radova na izgradnji hale.

Sredstva, rokovi, obećanja…

Sredstva za izgradnju sportske hale u Severnoj Mitrovici prvobitno su dodeljena iz Fonda za razvoj Severa i to krajem 2015. godine. Vrednost projekta je tada iznosio gotovo milion evra, odnosno 907.900 evra.

Fond za razvoj opština na severu Kosova je osnovan kao rezultat dijaloga Beograda i Prištine. Na osnovu zaključaka donesenih na sastanku carinske radne grupe 17. januara 2013. godine u Briselu, ustanovljeno je da će prihodi prikupljeni na prelazima 1 na Jarinju i 31 na prelazu Brnjak, formirati osnovni izvor prohoda za Razvojni fond.

Do kraja avgusta 2016. godine u Fondu je prikupljeno više od 9,4 miliona evra, a do tada je Upravni odbor odobrio 22 različita projekta ukupne vrednosti od približno 7,5 miliona evra – podaci su istraživanja “Da li živimo bolje?”.

Do kraja 2018. godine u ovaj Fond je prikupljeno više od 15,5 miliona evra, od čega je približno 11 miliona dodeljeno opštinama na severu kroz finansiranje određenih infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Početak radova na izgradnji hale zvanično je počeo septembra 2016, kada je iz kabineta gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, najavljen završetak radova do kraja 2017.

Ovaj rok, međutim, nije ispoštovan.

Javnost je ostala bez informacija zašto hala nije završena do kraja 2017. kako je to i obećano.

Deo objašnjenja stigao je od Kancelarije revizora u izveštaju revizije opštine Severna Mitrovica za 2018. godinu.
Za drugu fazu izgradnje sportske hale ugovor je potpisan 04.12.2018. u iznosu od 325,351€.
“… dinamičkim planom je planirano da se radovi završe u roku od 90 kalendarskih dana. Tokom poseta na terenu dana 15.04.2019 primetili smo da je došlo do kašnjenja u izvođenju radova. Ovo kašnjenje je prouzrokovano vremenskim uslovima i EO (ekonomski operator/izvođač radova, prim. red.) zatražio je produženje roka za izvođenje radova, koji je menadžment opštine odobrio” – jedan je od nalaza revizora.

Za drugu fazu ovog projekta izgradnje sportske hale, opština Severna Mitrovica je u decembru potpisala ugovor sa građevinskom firmom P.T.P. ” RAD ” iz Zvečana.
Prema informacija dostupnim na veb stranici javne nabavke, ova firma najčešće dobija tendere od opštine Severna Mitrovica.
Prema podacima kosovske agencije za registraciju biznisa, primarna delatnost ovog preduzeća je izgradnja stambenih i nestambenih objekata.

Usledila je nova najava otvaranja hale – 1. oktobar 2018. – i to ponovo od strane opštinskih predstavnika.

“Sportska hala će, kako sada stvari stoje, biti završena već početkom oktobra. Mi se nadamo da ćemo 1. oktobra imati zvanično otvaranje sportske hale. Sportska hala se gradi po evropskim standardima i mislim da ćemo moći stvoriti uslove za organizovanje takmičenja evropskog i svetskog tipa” – kazala je tadašnja šefica administracije u opštini Severna Mitrovica, Adriana Hodžić.

I ovaj rok nije ispoštovan. Štaviše, godinu dana kasnije ponovo dolazi do transfera novca.

Tako je na sednici SO Severna Mitrovica krajem aprila 2019. usvojena odluka o prenosu sredstava iz Razvojnog fonda za Sever iz kojeg se finansira i projekat izgradnje sportske hale.

“Za objekat hale sportova, takođe iz prvog transfera, prenosi se 406 evra i dodatni iznos od preko 226.305 evra,” kazao je tada direktor direkcije za zdravstvo i socijalna pitanja u opštinskoj administraciji, Vladimir Jakšić.

Fondom za razvoj Severa presedava Upravni odbor koji čine – Specijalni predstavnik EU na Kosovu kao predsedavajući, ministar finansija Kosova ispred kosovskih vlasti i predstavnik srpske zajednice četiri opštine.

Član ovog odbora ispred srpske zajednice od marta 2018. godine je Ljubomir Marić.
Upitan o realizaciji projekta i kako teku radovi na istom, Marić nije želeo da komentariše.

“Sve informacije o radu samog Fonda i projektima koji se sprovode, možete da pronađete na zvaničnom sajtu kancelarije Evropske unije na Kosovu. Posle svakog sastanka oni izdaju saopštenja”, naveo je tada Marić.

Iz kancelarije Evropske unije na Kosovu precizirali su da je iz Fonda za razvoj Severa za projekat izgradnje Sportske hale ukupno 1,233.333 evra.

Nešto više od dve nedelje kasnije Goran Rakić sportistima je čestitao novi dom.

Prva utakmica ne samo da nije odigrana posle čestitke, već se na nju čekalo do oktobra.

“Nakon dve decenije igranja na gostujućim terenima, sportisti iz Severne Mitrovice dobili su priliku da u svom gradu dočekaju rivale i budu domaćini u pravom smislu te reči” – bila je jedna od rečenica lokalnih medija o prvoj odigranoj utakmici.

Ovo nije prvi put da se u Kosovskoj Mitrovici gradi sportska hala.
Izgradnja prvobitne, u blizini gradskog hrama, započeta je 2005. godine, u vreme vlade Vojislava Koštunice. Izvođač radova bila je privatna firma ˝MBA Miljković˝, u saradnji sa JP ˝Sportski centar˝ – Kosovska Mitrovica, a za tri godine završeno je oko 30% objekta, to jest, skelet zgrade. Zajedno sa odlaskom tadašnje vlasti, stalo se i sa gradnjom, te se skelet objekta i danas nalazi u borovoj šumi iznad grada, pored gradske crkve.

Zašto se sa radovima na ovom projektu kasnilo? Da li je bilo prepreka i izazova u vezi sa sprovođenjem ovog projekta? Ko je bio izvođač radova na pomenutoj hali? Da li je moguće dobiti na uvid tendersku dokumentaciju vezano za ovaj projekat? – samo su neka od pitanja koja ni pisanim, ni telefonskim putem nismo uspeli da dobijemo od gradonačelnika Severne Mitrovice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here