Srbi podeljeni na kosovskim izborima – Beograd favorizuje jednu listu

FOTO: Crno beli svet - CBS

Srpski političari na Kosovu su podeljeniji nego ikad do sada. Za deset, od mogućih 120 poslaničkih mesta, koja su rezervisana za Srbe u Parlamentu Kosova, na izborima 11. juna će se takmičiti pet izbornih lista. Istovremeno, mogućnost da bira predstavnike će imati oko 40.000 Srba.

Sukob između Partije kosovskih Srba (PKS) i Srpske liste je ono što u najvećoj meri obeležava ovogodišnju predizbornu kampanju, kao i borba za podršku iz Beograda.

Srpska lista ima najviše kandidata – 20 – među kojima je 12 muškaraca i osam žena. Listu predvodi Slavko Simić, a glavni oponenti su im iz Partije kosovskih Srba, čiji je lider Aleksandar Jablanović koji je nekada bio deo ove liste. No, ove godine sukob između njih dvojice odvlači pažnju od životnih pitanja bitnih za Srbe na Kosovu.

Sukob dveju opcija je kulminirao 4. juna, kada su se članovi ove dve stranke sukobili tokom lepljenja plakata u centru opštine Leposavić. Jablanović je tom prilikom priveden zbog posedovanja vatrenog oružja. Istovremeno, Srpska lista tvrdi da je Jablanović pretio oružjem, što Partija kosovskih Srba negira tvrdeći da njihov lider nikome nije pretio te da je upravo Srpska izrežirala incident.

Dan nakon incidenta, izjavu medijima dao je i zamenik direktora kosovske policije za Sever Besim Hoti. On je rekao da je Jablanović pušten nakon saslušanja. “Policija ne uzima izjave od osoba u alkoholisanom stanju”, rekao je. “Nakon trežnjenja, uzeta je izjava od Jablanovića i on je tokom noći pušten iz pritvora”, rekao je Hoti dodajući da se istraga oko ovog incidenta nastavlja.

Nakon saslušanja i uzimanja izjava, Jablanović je pušten iz pritvora i narednog dana je sazvao konferenciju za štampu. Dok je medijima govorio svoju stranu priče, ispred prostorija u kojima je održavana konferencija je organizovan protest Srpske liste, predvođen njenim liderom Simićem. Tom prilikom je pretučen aktivista Partije kosovskih Srba Milan Radojević i dobio lakše telesne povrede.

Uloga Beograda

Ovo je samo jedna od ilustracija haotične predizborne kampanje. Podeljenost među Srbima je izraženija neko ikada, čemu doprinosi zvanični Beograd podržavajući jednu listu i govoreći da ostali kandidati rade protiv interesa Srbije i da su pod kontrolom Albanaca.

„Kupuju nam ljude da bi mogli formirati kosovsku vojsku. Jednu grupu kontroliše Ramuš Haradinaj, jednu Hašim Tači, a jednu kontroliše jedna ambasada. Važno je samo uzeti Srpskoj listi što više poslanika kako bi oni na svaki mogući način mogli da donesu odluku o demarkaciji sa Crnom Gorom i stvaranju kosovske vojske. To je suština“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pored takmičenja u tome ko ima podršku Beograda, srpske političke partije na Kosovu u kampanji govore i o opstanku institucija Srbije na Kosovu i formiranju Vojske Kosova.

„Možda će se sutra desiti da vašem detetu, rođaku, komšiji neko navuče uniformu kosovske vojske koju bi da prave, gurne mu pušku u ruke i onda ga drugom puškom tera da ide na sever Kosova ili negde drugde. Naša je obaveza da im kažemo ‘ne’, jer protekle tri godine vojsku nisu formirali samo zbog nas, a i neće je formirati“, poručio je na predizbornom skupu u Gračanici kandidat ove liste za poslanika, Branimir Stojanović.

Nedobijanje podrške Beograda dovelo je i do toga da ove sedmice lider Progresivne partije Aleksandar Grujuć povuče svoju kandidaturu. “Potpuno verujemo u Srbiju i njene legitimno izabrane predstavnike”, stoji u saopštenju Progresivne partije Kosova. “Ubeđeni smo da će Srbija biti efikasnija u zaštiti interesa srpske zajednice na Kosovu.”

Aleksandar Jablanović smatra da nije dobro što Beograd favorizuje samo jednu listu. On, takođe, tvrdi da postoje pritisci na kandidate, što je, prema njemu bio razlog zbog kog su Goran Milićević i Zlatko Sekulić sa njegove liste povukli svoje kandidature krajem maja. Istovremeno je i Aktivna građanska inicijativa u maju raskinula koaliciju sa Jablanovićem.

Aktivna građanska inicijativa je ogranak partije Aktivna Srbija koju je Dušan Janjić, politički analitičar, donedavno aktivista civilnog sektora, osnovao u Srbiji, a koji su se registrovali i za izbore na Kosovu.

No, ovo nije jedino odustajanje od učešća na izborima. Jedan od onih koji su povukli svoju kandidaturu je pripadnik goranske grupe Rejhan Zurapi koji je bio na listi Progresivno demokratske partije Nenada Rašića.

„Goranci nikada nisu išli protiv Srbije i stoga ja kao Goranac mogu da podržim samo onu političku opciju koja nije suprotstavljena vitalnim interesima srpskog naroda i države Srbije“, navedeno je u saopštenju koje je Zurapi poslao medijima 26. maja.

Zvanični odgovor

O eventualnim pritiscima tokom predizborne kampanje su se oglasili i predstavnici međunarodnih organizacija, kao i Centralna izborna komisija.

“Kosovski kandidati imaju osnovno, demokratsko pravo da vode kampanju na osnovu svojih najviših ideala za budućnost ovog društva i moraju biti u stanju to činiti bez zastrašivanja i pretnji“, navedeno je u zajedničkom saopštenju američke ambasade i misije OEBS na Kosovu.

U utorak, 6. Juna, ambasade zemalja Kvinte – grupa koja uključuje SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku i Italiju – takođe su izrazili zabrinutost zbog “niza zabrinjavajućih izveštaja o pokušajima da se utiče na rezultate izbora  na Kosovu putem pretnji i zastrašivanja”. Ambasade su pozvale lokalne vlasti da istraže ove pretnje, dodajući da su takve akcije “potpuno neprihvatljive”.

Šefica Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova pozvala je političke predstavnike koji učestvuju na vanrednim izborima da se uzdrže od pritisaka i ne koriste uvredljiv jezik tokom kampanje, dok je predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka upozorila da političke partije koje se tokom predizborne kampanje ne pridržavaju pravila i zakonskih odredbi mogu biti novčano kažnjene.

Glasanje u nedelju će biti tek drugi put da se izbori za Parlament Kosova održavaju na severu Kosova gde žive većinom Srbi. Oni su prvi put na lokalnim izborima po kosovskim zakonima glasali 2013. godine, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa između premijera Srbije i Kosova. Godinu nakon toga, sprovedeni su i izbori za Parlament Kosova.

Za organizovanje izbornog procesa na severu Kosova podršku će dati i misija OEBS. “Mi smo tražili od OEBS-a da pruži samo savet za opštinske komisije i tehničku podršku za biračke odbore. Na severu imamo nove službenike koji nikada nisu organizovali izbore“, izjavila je ranije za BIRN Valjdete Daka, predsednica CIK-a.

Osim pomenutih lista, na izborima za poslaničke klupe rezervisane za srpsku zajednicu u Parlamentu Kosova će se takmičiti i Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića, Progresivna demokratska partija Nenada Rašića, Građanska inicijativa za prosperitet Kosova Slaviše Petkovića i Napredna snaga Kosova Aleksandra Grujića.

Tekst je izvorno objavljen na sajtu Kosovo 2.0

Leave a Reply

Your email address will not be published.