Studentkinja iz Leposavića ostala u Poljskoj zbog korona virusa

Marija Nastić iz Ibarske Slatine, opština Leposavić, od 24. februara nalazi se u Lođu. Usled zatvaranja aerodroma, ona za sada ne može da se vrati na Kosovo i nema inforamcije dokle će morati da bude u Poljskoj. Iz studentskog doma u Lođu za CBS pisanim putem opisala i situaciju u ovoj zemlji, kao i šta se događalo po izbijanju sada već pandemije ovog virusa zbog čega je i ostala “zaglavljena” u Poljskoj.

Marija Nastić u Lođu

“Čim sam dobila informaciju da se univerzitet u Poljskoj zatvara do daljnjeg, rezervisala sam kartu za povratak u Srbiju, ali, nažalost, dva dana pred let su mi javili da je otkazan, jer se aerodrom zatvara,” objasnila je ona za CBS.

Kaže da je sve vreme svog boravka u Poljskoj u kontaktu sa ambasadom Srbije u Varšavi, te da ih je odmah obavestila o svojoj situaciji.

“Pre par dana su mi poslali mejl gde su od mene tražili moje podatke u cilju pravljenja spiska za evidentiranje državljana Republike Srbije koji su ostali zaglavljeni ovde. I ujedno pratim vesti i dešavanja u našoj zemlji, pa sam videla da su i predsednik i premijerka posavetovali sve studente da se jave ambasadama i da će nam pomoći. Takođe sam poslala mejl i popunila obrazac na sajtu tackapovratka.rs koji takođe služi za evidentiranje nasih državljana,” dodaje.

Fakultet u Lođu

Postoje studenti koji su u identičnoj situaciji kao ona, odnosno kojima je let otkazan, kao i oni koji nisu uspeli da odu pre zatvaranja aerodroma. Ali ima i onih koji uprkos svemu ipak žele da ostanu u Lođu, kaže.

Studentski dom u Lođu

Na pitanje da opiše situaciju u ovom gradu, odgovara da je za sada sve u redu i da se sprovode mere protiv širenja COVID-19:

Marija Nastić u glavnoj ulici u Lođu gde se inače građani okupljaju, a nakon zatvaranja kafića i ostalih lokala

“Univerzitet, aerodrom i granice su zatvorene. Tržni centri i kafići takođe. Ostalo sve radi, ali sa skraćenom radnim vremenom u odnosu na ranije. Prodavnice rade i još uvek ima svega da se kupi.”

Ipak, preporuka iz kancelarije za Erasmus studente je da izlaske svedu na minimum, odnosno samo u slučaju odlaska do prodavnice po namirnice, apoteke i slično:

“Tako da sam u domu i iskreno se nadam da će nam pomoć iz naše zemlje sto pre stići!”

Mediji su prethodnih dana izvestili i o slučaju državljana Srbije koji su bili zarobljeni na aerodromima i zemljama širom sveta.

U Srbiji je do trenutka objaljivanja ove vesti registrovano 171 slučaj zaraženih korona virusom, a na Kosovu 30.

Leave a Reply

Your email address will not be published.