Krizni štab: Građani da “ne slušaju gradske priče”

U većinski srpskim sredinama na Kosovu do danas nije zabeležen nijedan slučaj zaraze korona virusom. Tri uzorka koja su juče poslata na testiranje iz Kosovske Mitrovice, takođe su negativni. Eventualno zaraženi ovim virusom, sa težom kliničkom slikom, biće transportovani u regionalne bolničke centre u Srbiji – najnovije su informacije u vezi sa Covid-19 u regionu severa Kosova.

Tokom današnjeg dana nije bilo čak ni lica za koja se sumnja da su potencijalno zaraženi korona virusom, objasnio je epidemiolog Aleksandar Antonijević iz mitrovičkog Zavoda za javno zdravlje, na konferenciji za medije kriznog štaba Privremenog organa Kosovske Mitrovice.

„Nemamo pacijenata sa težom kliničkom slikom, nemamo hospitalizovanih pacijenata, situacija je mirna, pratimo i dalje… Sve ide u prilog tome da je situacija odlična i da su se sve mere koje smo do sada preduzeli pokazale kao dobre,“ kazao je Antonijević.  

„Što se više budemo pridržavali tih pravila, brže ćemo izaći iz ove krize“ – zaključio je Antonijević.

On je objasnio da uslova za lečenje eventualno zaraženih pacijenata ima, da su pripremljene izolacione jedinice. Ipak, prema uputstvima koje su dobili, potvrđeni slučajevi sa težom kliničkom slikom biće transportovani u druge bolničke centre u Srbiji.

„Mi gravitiramo ka Nišu i Kragujevcu, a pored njih su još i Beograd i Novi Sad“, naveo je.

NAPOMENA: Zbog tehničkih problema konferencija nije snimljena u celosti i nedostaje nekoliko minuta video snimka ali se najvažnije informacije nalaze u videu.

Dodatne mere iz privremenog opštinskog organa

Do sutra u 17 časova očekuje se dostava prvih 1000 komada maski koje je proizvela fabrika “Javor” u Zubinom Potoku, trenutno se radi i na evidentiranju penzionera sa minimalnim primanjima (15.103 din.) kako bi sa Udruženjem privrednika ovim licima omogućili dostavljanje pomoći u osnovnim životnim namirnicama, volonteri Kriznog štaba moći će da podignu penzije umesto najstarijih građana i dostave im na kućnu adresu – informacije su koje je javnosti preneo predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

U toku je i dezinfekcija stambenih zgrada, uz prethodno započetu dezinfekciju komercijalnih objekata, dodao je Spirić.

Od početka izbijanja pandemije korona virusa, u Kosovskoj Mitrovici su mogle u više navrata da se čuju dezinformacije o slučajevima zarežnih virusom, kao i konkretnim imenima.
Građani su, iz tog razloga, pozvani da „ne slušaju gradske priče“ i ne učestvuju u širenju dezinformacija.
“Ne smemo ni na koji način prejudicirati, davati svoje zaključke, osuđivati, jer bolest je svačija, može svakog da zadesi. Sreća je što trenutno nemamo nijednog zaraženog, ali nemojmo gradskim pričama, rekla-kazala, da se stvaraju neke druge stvari i da osuđujemo” – kazao je Spirić.

Dodao je i da se trenutno u saradnji sa predstavnicima Pošte, Komercijalne banke i Poštanske štedionice radi na omogućavanju isplate penzija, koje bi volonteri Kriznog štaba Privremenog organa dostavljali penzionerima.

Penzioneri uputstva mogu da dobiju na broj 028 425 455 (Pošta) i 028 423 395 (Komercijalna banka).

Spirić urednici CBS-a: Nemate senzaciju

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica danas je u više navrata reagovao na pokušaje novinarke i urednice CBS-a Sanje Sovrlić da postavi pitanja.

Na samom početku, nakon izlaganja epidemiologa iz lokalne kancelarije Javnog zavoda, koji je takođe učestvovao na konferenciji, Spirić je reagovao opaskom: “Bez pitanja, idemo dalje. ‘ajmo sledeći’. Dobili ste šta ste trebali od informacija. Idemo dalje.”

Ipak, kada je završio sa svojim izlaganjem, Spirić je novinarki i urednici CBS-a potom poručio: “A sada izvolite gospođo Sanja.”

Pošto je urednica CBS-a postavila pitanja epidemilogu, Spirić je ponovo komentarisao: “Nemate senzaciju da biste objavili ‘imamo zaražnih’”. Na kraju konferencije, nakon još jednog njenog pitanja, Spirić je poručio da se današnja konferencija ticala “isključivo” dnevnog izveštaja u vezi sa stanjem sa covid-19, nakon čega je i prekinuta.

Novinari su pokušali da dobiju odgovore i na pitanja o funkcionisanju prelaza Jarinje i Brnjak, prelasku ambulantnih vozila preko ovih prelaza, te o slanju građana u karantin u Prištinu. Međutim, konferencija je završena bez odgovora na ova pitanja.

Od 10 do 16 časova ograničeno kretanje, policijski čas važi od 20:00

Iz Kosovske policije danas je stiglo i pojašnjenje u vezi sa merom zabrane kretanja koju je pre dva dana uvela kosovska Vlada. Ono važi u dva perioda od 10 do 16 časova i od 20 do 6 časova.


Poručnik Branislav Radocić, u izjavi za CBS, objasnio je da je u periodu od 10 do 16 časova na snazi zabrana kretanja, međutim, to se ne odnosi na zdravstvene i medicinske potrebe i usluge, apotekarske usluge, kupovinu i prodaju u prehrambenim objektima, prodavnicama, pekarama, marketima i drugim prodajnim objektima.

Istovremeno je apelovao na građane da se pridržavaju uputstava koja se tiču nošenja maski i rukavica, propisane međusobne udaljenosti u objektima i van njih, izbegavanje korišćenja automobila i bezrazložno kretanje po gradu u ovom vremenskom intervalu. Potpuna zabrana, kao i ranije važi za kafiće, restorane, noćne klubove.

Leave a Reply

Your email address will not be published.