Connect with us

Aktuelno

Ukradene sajle sa Via Ferrate u Zubinom Potoku, Outdoor In obustavio turističke akcije i promociju Ibarskog Kolašina

Published

on

Featured Video Play Icon

Sa turističke atrakcije „Via Ferrata Berim“ u Zubinom Potoku demontirana je i ukradena sigurnosna sajla u dužini od 250 metara. Usled krađe sajle „Via Ferrata Berim“ više nije bezbedna za korišćenje, te je organizacija „Outdoor In“ koja rukovodi feratom obustavila sve turističke akcije i aktivnosti na promociji Ibarskog Kolašina dok policija ne pronađe počinioce ovog krivičnog dela, saopštili su iz ove organizacije.

„U pitanju je krađa 5 sekvenci sajle od 50 metara. Dve sekvence su ukradene na početku Via Ferrate, i tri na završnom grebenu kojim se izlazi na vrh Berima. Ukupno je odnešeno 250 metara sajle. Štetu procenjujemo na oko 2,000 evra, što uključuje nabavku, dopremanje i instalaciju sajli i pratećeg materijala“, objasnio je za CBS Dragiša Mijačić iz “Outdoor In”-a.

Za skidanje jedne sekvence sajle potrebno najmanje dva do tri sata posla, dodaje Mijačić.

„Pored toga, jedna sekvenca je teška oko 50 kilograma. Nije jednostavno odneti sajlu sa tih nepristupačnih terena. Nemoguće je da to niko nije video“, objašnjava on.

Iz Outdoor In-a su poručili i da je ovom krađom narušen njihov glavni princip rada – bezbednost turista, čime su „prinuđeni da obustave sve turističke akcije i aktivnosti na promociji Ibarskog Kolašina dok policija ne pronađe počinioce ovog krivičnog dela“.

“Odluka Outdoor In-a je da obustavi sve aktivnosti na organizaciji turističkih tura i promociji Ibarskog Kolašina i Severa Kosova. Vreme je da policija i nadležne institucije pokažu odgovornost, pre svega da pokažu da im je stalo da reše ovaj slučaj i povećaju bezbednost na turističkim destinacijama. Ako im nije stalo da se potrude da povećaju bezbednost, onda ne želimo više da radimo jer ne želimo da turiste izlažemo neprijatnostima i opasnosti”, objašnjava dalje Mijačić.

 

“Outdoor In” je krađu prijavio Kosovskoj policiji, odnosno stanici ove policije u Zubinom Potoku.

Redakcija CBS-a kontaktirala je portparola KP-a za region Sever, koji je naveo da još nije dobio inforamcije o ovom slučaju.

Komentar smo zatražili i od gradonačelnika opštine Zubin Potok, Srđana Vulovića, koji je zatražio da mu pošaljemo SMS poruku, što smo i učinili. Do objavljivanja ovog teksta Vulović nam nije dostavio komentare u vezi sa krađom na Via Ferrati i eventualnim uticajem na turizam u ovoj opštini.

 

Iz “Outdoor In”-a su podsetili javnost i da je zahvaljujući radu na razvoju turizma u okviru ove inicijative, Ibarski Kolašin za kratko vreme postao poznata destinacija za avanturistički turizam i aktivni odmor. O tome, kako navode, najbolje svedoči to što je najpoznatiji svetski izdavač turističkih vodiča „Lonely Planet“ uvrstio Ibarski Kolašin u 10 najboljih „skrivenih“ destinacija na Zapadnom Balkanu.

Dodaju da mnogobrojni svetski i domaći mediji često izveštavaju o Ibarskom Kolašinu kao novoj destinaciji koja nudi atraktivne turističke sadržaje, ali da se najeći uspeh ogleda u sve većem broju turista koji dolaze u Ibarski Kolašin i na taj način ekonomski doprinose razvoju opštine Zubin Potok.

„Outdoor In je pokrenut pre svega sa ciljem da pošalje svetu jednu drugačiju sliku Ibarskog Kolašina i Severa Kosova, različitu od one koju često možemo videti u medijima. To je bio veliki izazov i mislili smo da smo uspeli u tome. Međutim, bezakonje je toliko veliko da sami ne možemo da se nosimo s a tim problemom. Od 2015. godine stalno smo na meti krađa i vandala, o čemu nismo hteli da obaveštavamo javnost. Ovo sad je kap koja je prelila čašu našeg nezadovoljstva, otuda i odluka da sve obustavimo dok policija ne pokaže odgovornost i efikasnost u radu“, zaključio je Mijačić.

Pročitajte još:

Vodiči na Berimu: Vode vas kroz avanturu i brinu o vašoj bezbednosti

Žene na “čeličnom putu” Ibarskog Kolašina

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno