Ulica bez obeležja koju saradnici Olivera Ivanovića ne prihvataju

Foto: Crno beli svet

Na današnji dan 2018. godine Skupština opštine Severna Mitrovica je donela odluku da se Nemanjina ulica u naselju Bošnjačka mahala preimenuje u ulicu Olivera Ivanovića.

Godinu dana kasnije, ulica još uvek nema obeležja ubijenog lidera SDP-a, a iz njegove građanske inicijative ponavljaju nezadovoljstvo što njegovo ime ne nosi Sutjeska – ulica u kojoj je ubijen.

Lider Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. godine ispred stranačkih prostorija u Sutjeskoj ulici.

“Ulica Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici biće najlepša i o njoj neće odlučivati nikakvi forumi, jer su narod i srpska država odlučili” – ovo je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, poručio sa govornice u Kosovskoj Mitrovici septembra 2018., desetak dana nakon usvajanja odluke Skupštine opštine o preimenovanju ulice.

Oliver Ivanović dobiće ulicu u Kosovskoj Mitrovici, kao što i zaslužuje”, rekao je jula 2018. direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Predlog Građanske inicijative SDP Skupštini opštine Severna Mitrovica da Sutjeska ulica, ona u kojoj je Ivanović ubijen, ponese njegovo ime nije usvojen, da bi 29. avgusta prošle godine bio usvojen predlog Srpske liste da to bude Nemanjina ulica u naselju Bošnjačka mahala.

„Ovu ulicu predlažem, jer će se u njoj nalaziti zgrada naše opštine, čija je izgradnja pri kraju, a u njoj se već nalazi sedište Telekoma, Upravnog okruga i tako dalje”, odluku Skupštine je, tada, na ovaj način, objasnio odbornik SO Severna Mitrovica iz redova Srpske liste, Nemanja Biševac.

Odbornica Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda” Ksenija Božović podsetila je tada da „Oliver Ivanović kao građanin, kao političar i kao otac koji je živeo u Kosovskoj Mitrovici, nije poginuo u ulici Nemanjinoj, nego je nastradao u ulici Sutjeska“.

„U ime Građanske inicijative SDP, u ime porodice Ivanović, u ime građana koji su podržali peticiju Građanske inicijative za preimenovanje ulice Sutjeska u ulicu Olivera Ivanovića, zahvaljujemo vam se i ne prihvatamo to. A vi ste pokazali vaš moralni čin. Hvala“, rekla je Božović nakon usvajanja predloga Srpske liste avgusta prošle godine.

„U vezi sa ovim predlogom, samo bih vas podsetio da sam već četiri puta predložio da se ulica Sutjeska preimenuje u ulicu Olivera Ivanovića i taj predlog je mnogo stariji vremenski od predloga gospodina Biševca. I te kako stoji predlog, jer je iznet pre četiri sednice. Ja očekujem da se ova Skupština izjasni prvo o tom predlogu,“ rekao je tada odbornik SDP-a, Marko Jakšić.

Pročitajte još: Godina dvostruke istrage bez odgovora na pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića

Ulica Nemanjina, za koju je doneta skupštinska odluka o preimenovanju u ulicu Olivera Ivanovića, počinje iza zgrade mts D.O.O. u Bošnjačkoj mahali i spaja se sa ulicom koja vodi ka istočnom mostu, kod administrativne kancelarije Severna Mitrovica. Reč je o ulici koja ne spada u glavne u gradu, ali ni u samom naselju Bošnjačka mahala. Za sada nema obeležja Olivera Ivanovića i još uvek je nepoznato da li će se i kada obeležja pojaviti.

Predsednik SO Severna Mitrovica, Dejan Gurešić, kaže za CBS da je prošlogodišnja odluka Skupštine predata opštinskoj upravi, te da se čekaju dalji koraci nadležnih ministarstava iz Prištine.

“Poslata je i Ministarstvu lokalne samourave, kao i svaka odluka koja se predaje Skupštini. Opština je preuzela sledeće korake. Da li su oni potvrdili tu odluku, ne znam”, kaže Gurešić u telefonskoj izjavi za naš portal.

“Mislim da postoji neki problem. Opstina Južna Mitrovica je preimenovala sve ove ulice nekim imenima nama nepoznatim, pa je tu nastao neki problem. Oni su sebi dali za pravo, pre uspostavljanja opštine Severna Mitrovica, da preimenuju sve ulice”, dodaje on. Do objavljivanja ovog članka nismo uspeli da dobijemo odgovor iz Ministarstva administracije i lokalne samouprave da li je skupštinska odluka odobrena.

Ksenija Božović iz GI SDP podseća da je predlog ove inicijative da trg ili ulica Sutjeska dobije ime po ubijenom Ivanoviću četiri puta odbijan, te da je to poslednji put bilo sedmog jula 2018. godine. Nakon toga je, kako kaže, na osmoj redovnoj sednici doneta odluka da to bude Nemanjina ulica. Ona je ponovila neslaganje sa prošlogodišnjom odlukom Skupštine istučući da, ni godinu dana kasnije, GI SDP ovako nešto ne prihvata.

“Na toj istoj sednici mi smo reagovali i rekli smo da mi ne prihvatamo da ta ulica nosi ime Olivera Ivanovića i da je to što su uradili toliko ružno. Konstatovali smo da svojim postupcima dokazuju da im Oliver Ivanović i mrtav smeta”, kaže Božović za CBS.

“Mi ćemo nastaviti da tražimo da dobije naziv ulice u kojoj je stradao. On je zaslužio mnogo više. Podsećamo one koji su obećali da će dobiti najlepšu ulicu u gradu i nadamo se da će to vrlo brzo pretvoriti u delo”, dodaje ona.

Božović je podsetila i da su iz GI SDP, uz zahtev za preimenovanje ulice, priložili i peticiju sa 1760 potpisa građana.

“To je bila najteža sednica Skupštine od kada je osnovana Severna Mitrovica… Tada su spomenuli da je falsifikovan potpis njegove sestre. Jedna vrlo mučna sednica. Čime su se oni bavili… I ko su oni da proveravaju bilo čiji potpis?”, istakla je Božović.

Kako izgleda ulica za koju je SO prihvatila predlog Srpske liste da ponese ime ubijenog Olivera Ivanovića pogledajte u našoj foto galeriji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.