Za Vaskrs u studentskom domu bez svojih porodica

Oko 30-40 građana severa Kosova će hrišćanski praznik Vaskrs dočekati u studentskom domu u Kosovskoj Mitrovici. Oni se nalaze u izolaciji nakon što je potvrđeno da su pozitivni na koronavirus. U domu su smešteni pacijanti koji imaju lakše ili uopšte nemaju simptome. Najteže im pada to što su odvojeni od svojih porodica, kažu za Crno beli svet Miloš Janićijević iz Zvečana i Slađan Vučović iz Kosovske Mitrovice.

“To što nismo sa svojim porodicama, što smo odvojeni od njih, eto to nam svima ponaosob pada teško ali šta je tu je”, kaže tridesetogodišnji Miloš Janićijević.

“Pada mi teško što sam odvojen od moje porodice, sad idu praznici, Uskrs… to je najbolje da se provede sa svojom dečicom. Najviše mi nedostaje moja porodica: dve ćerkice, žena, sestra, majka, tata…”, kaže Slađan Vučović.

Praznik će dočekati sa svojim cimerima i docimerima u mitrovačkom studentskom domu. “Za Vaskrs planiramo svi da se okupimo ovde u domu, svakom će porodica da donese nešto, tako da ćemo imati nešto da se poslužimo”, kaže Miloš.

Objašnjavaju da im porodice neophodne potrepštine dostavljaju do ulaza kako bi bio izbegnut fizički kontakt. “Gledamo se samo sa terase i to je to”, kaže Slađan.

Upitan o tome kako je posumnjao da može biti pozitivan na koronavirus Miloš objašnjava:

“Dobio sam temperaturu u popodnevnim časovima, bila je sreda, 8-og ovog meseca. Javio sam se uveče na kontrolu u Kovid centar. Pregledali su me, radili analize, poslušali pluća i to sve što treba. Sutra su me testirali i u subotu je stigao test da sam pozitivan. Nisam imao druge simptome, temperatura mi se iste noći spustila i više se nije navraćala.”

Kaže da ga pozitivan nalaz nije uplašio, te da je jedino bila teška činjenica da mora da se odvoji od porodice.

“Javili su mi da spakujem lične stvari i da će doći sanitet po mene. Sanitetom smo otišli na pregled u kovid ambulantu, zatim na infektivno da mi urade kompletne analize krvi i snimak pluća. Kad smo to završili konstatovali su da nemam teže simptome i prebacili me sanitetom u dom i od tada sam ovde”, kaže Miloš.

Slađan objašnjava da nije imao nikakve simptome koji bi ukazivali na kovid 19  te da se ni do danas, šest dana kasnije, nisu pojavili.

“Moj kolega je bio zaražen i ja sam bio u kontaktu sa njim, mene su prijavili, testirali me i bio sam pozitivan. Nisam imao nikakve simptome, i dan danas, evo me u domu i nikakve simptome nemam. Trinaestog aprila sam se testirao, četrnaestog uveče mi je stigao test – bio sam pozitivan”, objašnjava Slađan za CBS.

Kažu da se, trenutno, u studentskom domu nalazi između 30 i 40 pacijenata te da se situacija svakodnevno menja u zavisnosti od prijema ili otpusta pacijenata.

“Četrnaestog dana od prijema u dom testiraćemo se, znači, 13-ti i 14-ti dan, rade nam dva testa. Ukoliko dva testa budu negativna, to traje dan i po ili dva, sve zavisi kada stižu rezultati, puštaju nas kući”, objašnjava Miloš.

“Imamo vizitu ujutru i uveče, dolaze nam doktori, pregledaju nas, mere nam temperaturu, mere saturaciju”, dodaje.

Obojica kažu da su zadovoljni uslovima u domu, te da im je, osim soba, ustupljen na korišćenje studentski klub sa TV-om, stonim tenisom, bilijarom i sličnim društvenim igrama.

“Imamo doručak, ručak i večeru, hrana je super, uslovi su super, sobe se čiste svakog dana”, kaže Miloš.

Ukupan broj obolelih na severu Kosova, zaključno sa 18-tim aprilom, je 76 i to: 9 u Leposaviću, 17 u Zubinom Potoku, 19 u Zvečanu i 31 u Severnoj Mitrovici.

Među izlečenim pacijentima četvoro je iz Zvečana a sedmoro iz Severne Mitrovice. Dvoje građana severa Kosova je preminulo – jedan iz Leposavića i jedan iz Severne Mitrovice.

Žena iz Dobrotina više nije deo statistike obolelih u srpskim sredinama na Kosovu jer je direktor KBC Priština u Gračanici Bratislav Lazić potvrdio da ona, ipak, nikada nije obolela od Kovid 19.

Prema podacima “Kosova Health na Kosovu je identifikovano 510 slučajeva, 93 se oporavilo dok je njih 12 umrlo od posledica infekcije Kovid 19.

Broj zaraženih u Srbiji, prema podacima covid19.rs za 18. april, je 5994, njih 634 je izlečeno a 117 je preminulo dok je broj testiranih 36028.

Leave a Reply

Your email address will not be published.