Zajednica srpskih opština: Pobeda bez trofeja

Foto: Tanjug, Zoran Žestić

ZSO je obaveza Prištine – jedan je od naslova koji je osvanuo u medijima u danima za nama. Bila je to još jedna žustra reakcija Srpske liste u vidu pisanog saopštenja. Strašno su se razljutili prvaci Srpske napredne stranke na Kosovu posle komentara, potencijalnog koalicionog partnera, Aljbina Kurtija. ZSO je mrtva, poručio je on.

Ništa iznenađujuće – ko je iole pratio medijske naslove, jer su Kurti i njegova stranka od početka postizanja sporazuma o ZSO bili najveći protivnici, kako su isticali, Republike Srpske na Kosovu. Ipak, medijskom naslovu “ZSO je obaveza Prištine” nedostaje drugi deo – “a neispunjeno obećanje Srpske liste”.

Gotovo šest godina od Prvog Briselskog sporazuma, umesto ključno pitanje za regulisanje budućih odnosa Beograda i Prištine, kako je to propisano sporazumima, ZSO postala “mrtvo slovo na papiru”.

Ipak je omiljena tema za medijske prepirke dve strane, koje, sudeći po izjavama, medijskim natpisima i nezvaničnim informacijama, zapravo rade na – nekada neprihvatljivom rešenju za Zapad i potpuno suprotno postignutim sporazumima – razgraničenju.

Sporazum kojim je dogovoreno formiranje ZSO postignut je 2013. godine. Šest od 15 tačaka Prvog sporazuma o principima regulisanja normalizacije odnosa Beograda i Prištine tiče se ovog sporazuma. Ozbiljnih pomaka u smeru formiranja nije, međutim, bilo sve do 2015. godine.

Čestitam narode!

Avgusta iste godine fantastične vesti za Srbe sa Kosova stigle su iz Brisela, bar sudeći po izjavi tadašnjeg srpskog premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Postignut je dodatni sporazum o ZSO i ne samo to, ZSO je i formirana, tvrdio je.

“Mislim da naš narod ima razlog za zadovoljstvo, večeras se uspostavlja Zajednica srpskih opština!” – rekao je tada Aleksandar Vučić.

Svog predsednika, potpredsednika, svoju skupštinu, savet, grb i svoju zastavu – nabrajao je uspehe u vezi sa ZSO, zaključivši:

“Ja čestitam našem narodu na Kosovu i Metohiji na tome.”

Pravni okvir ZSO

Кada je u pitanju pravni okvir buduće ZSO u sporazumu postignutom 2015. navodi se da će ona da bude uspostavljena “kao što je predviđeno Prvim sporazumom, Zakonom o ratifikaciji Prvog sporazuma i zakonima Кosova”, kao i da će Vlada Кosova da usvoji uredbu koja će se “neposredno primenjivati i koju će razmotriti Ustavni sud” Кosova.

“Na osnovu Prvog sporazuma koji priznaje njen poseban karakter, Vlada Кosova će usvojiti uredbu koja će se neposredno primenjivati i koju će razmotriti Ustavni sud,” navodi se takođe u ovom sporazumu.

Ceo sporazum pročitajte na zvaničnoj Internet stranici Кancelarije za Кosovo i Metohiju.

Štaviše, Srbija je tog avgusta, kako je saopštio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, pobedila i sa 5:0.

Nažalost, već u mesecima koji su usledili, ispostavilo se da je čestitka stigla prerano, a sportska pobeda bila, izgleda, u korist druge strane.

Sretenjsko čekanje

“Nećemo da čekamo večno” – precizirao je Marko Đurić.

Kakav ponos za srpski narod na Kosovu! Dok se Sever Kosova prilagođava integraciji u kosovski sistem, obećano je da će na dan obeležavanja Prvog srpskog ustanka i donošenja prvog srpskog ustava, dobiti instituciju koja će da štiti njihova prava.

Tadašnja kosovska predsednica Atifete Jahjaga Ustavnom sudu Kosova dostavlja sporazum na ocenu ustavnosti, suspendujući ga istovremeno do odluke ovog suda. Suspenzija nije dugo trajala, ali Srpska lista je imala rezervni plan. Samostalno formiranje ZSO na Sretenje naredne godine!

Vreme leti, februar 2017. i Sretenje smo brzo dočekali. Ali ne i ZSO. Štaviše, Sretenje je praktično proteklo bez objašnjenja zašto do formiranja ZSO nije ni došlo.

Samo Srpska lista može da se izbori i uđe u klinč za ZSO!

Ali, već u narednim mesecima od Srpske liste nova obećanja.

“Jedino Srpska lista ima podršku Beograda, može da sačuva i ojača srpske institucije i izbori se za formiranje Zajednice srpskih opština”

“Jedino je Srpska lista voljna i sposobna da uđe u politički klinč sa protivnicima Zajednice srpskih opština i da se za nju izbori”.

Obećanje od 100%

Bila su to predizborna obećanja Srpske liste. A njen prvi čovek, Goran Rakić, dao je septembra, takođe 2017, dodatno obećanje i to ono od 100 odsto:

“Mogu 100% da obećam i da garantujem da će Zajednica srpskih opština biti formirana u sledećem periodu, vrlo brzo.”

Prateći dosadašnje epiloge niza najava, uz poznavanje sadašnje situacije, čitaoče, možeš da zaključis kakav je bio epilog i stopostotnog obećanja. Nije se obistinilo.

Čekaćemo! Ali nećemo dočekati

Na sreću po Srbe na Kosovu, stigla su nova obećanja, na nesreću po Prištinu, krajem marta 2018. – ultimatum!

“Ukoliko Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju Zajednice srpskih opština, srpske opštine i institucije će same početi formiranje Zajednice, njenih tela i institucija” – zaključili su predstavnici srpskih opstina na Kosovu tada i to na zajedničkom skupu.

Dan pred istek roka, aprila, uoči pet godina od potpisivanja Prvog briselskog sporazuma, srpski predstavnici poručuju da su “valjda malo i naučili”:

“Mnogi su očekivali da mi danas krenemo onako kako Srbi često rade, prvo srcem pa mozgom. Malo smo obrnuli, valjda smo malo i naučili, pa ćemo polako da krenemo mozgom, da nas niko ne bi sutra optužio da idemo u jednostrane poteze.”

Odlučili su da sačekaju, jer su dobili obećanja, iako su, kako su iz Kancelarije za KiM, naveli, “brojali svaki Božji dan kako bi konačno i Srbima na Kosovu i Metohiji svanulo”.

“Ako smo čekali ovih pet godina, sačekaćemo i tri i po meseca. Sačekaćemo i ova tri i po meseca i to kažemo na petogodišnjicu” – bila je takođe poruka političkih predstavnika Srba.

Sa druge strane, sećamo se da je formiranje ZSO Aleksandar Vučić čestitao još 2015, ali tri godine kasnije shvata da Beograd “neće dočekati” Statut ZSO.

“Rekli su da će za tri i po meseca izaći sa statutom za ZSO. Sačekaće Srbija tri i po meseca, ali ja vam sada kažem – nećemo ga dočekati”.

Na Statutu se radilo, ali statut nismo dočekali, već nešto drugo – “dve hiljade dana i dve hiljade laži koje svakodnevno slušamo”, kako je to, 10. oktobra 2018, poručio jedan od prvaka Srpske liste, Igor Simić.

Finalnog proizvoda – ZSO – do danas nema.

Beograd i Priština se obostrano otpužuju za ovakvu situaciju. U već višemesečnim navodima o podeli i razgraničenju kao rešenju za Kosovo, stiče se utisak da je zapravo i jednoj i drugoj strani ovakva situacija ono što u potpunosti odgovara.

Danas je 2377. dan kako ZSO nije formirana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.