Connect with us

Članci

Zašto je privedena urednica KoSSev-a?

Avatar

Published

on

Kosovska policija privela je danas, a kasnije i pustila urednicu portala KoSSev Tatjanu Lazarević zbog navodnog “nepoštovanja zabrane kretanja” koja važi u Severnoj Mitrovici. Ostalo je nejasno na koji način je Lazarević prekršila propise s obzirom na to da je u trenutku zaustavljanja, kako tvrde iz ovog portala, imala novinarsku legitimaciji, bila na radnom zadatku i pridržavala se mera zaštite tokom epidemije.

U opštini Severna Mitrovica trenutno važi zabrana kretanja od 12 do 6 časova, međutim, kako je ranije kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo, odluka o zabrani kretanja građana ne odnosi se na novinare koji izveštavaju sa terena o situaciji usled širenja koronavirusa. 

Prvi medij koji je objavio vest o njenom privođenju zbog “nepoštovanja zabrane kretanja” bio je portal Kosovo Online koji je, pored toga, objavio i fotografije sa lica mesta tokom zaustavljanja urednice ovog portala.

“Portal Kosovo Online je objavio fotografije koje je potpisao kao svoje, a koje su na osnovu onoga što se na njima vidi, kako je u međuvremenu potvrdila Lazarević, snimljene neposredno prilikom njenog zaustavljanja od strane interventne jedinice, u trenutku kada ni ona nije znala da će biti privedena. U blizini, kako je u međuvremenu potvrdila Lazarević, nije bilo u tom trenutku drugih osoba osim interventne jedinice, osim ukoliko NN lice nije bilo skriveno, naglasivši da je to put izvan grada i otvoren prostor. Iste fotografije uz tekst objavio je i TV Most”, navode iz KoSSev-a.

Kosovo Online je naveo da je policija Lazarević zaustavila „dok se šetala Malim Zvečanom“. 

Nadležni tužilac otvorio je slučaj protiv Lazarević zbog “nepostupanja po zdravstvenim propisima u doba epidemije”, naveo je za CBS, portparol Kosovske policije za region sever, poručnik Branislav Radović.

“Policijska stanica je obaveštena putem radio veze, da su, dok su obavljali svoju redovnu patrolnu dužnost, u Mikronaselju zaustavili jedno lice u vreme policijskog časa na ulici. Patrola je, iz policijske stanice, izašla na lice mesta i dovela je u policijsku stanicu. Posle uzete izjave od lica, o slučaju je obavešten dežurni tužilac, koji je delo okarekterisao kao ‘krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima u doba epidemije’ i naložio da se slučaj otvori”, rekao je Radović za CBS.

On nije precizirao na koji način je Lazarević prekršila propise, s obzirom na to da su novinari izuzeti iz zabrane kretanja, a, kako je portal KoSSev naveo, ona se u tom trenutku nalazila na radnom zadatku. 

“Urednica našeg portala privedena je tokom zadatka provere situacije u Domu zdravlja u Zvečanu a nakon jutrošnje objavljene vesti o situaciji u bolnici u Gračanici i koje je trebalo da bude deo serije tekstova o funkcionisanju zdravstvenih institucija u srpskim sredinama tokom pandemije koronavirusa”, navedeno je u tekstu ovog portala.

Dodaje se i da je radila na “osmatranju atmosfere u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan tokom mere karantina na snazi”.

U tesktu je istaknuto da je Lazarević kod sebe imala dve novinarske legitimacije koje je “pokazala pripadnicima interventne jedinice koji su je zaustavili i insistirali da pođe u policijsku stanicu, pozvavši patrolu”, te da je nosila rukavice i masku.

“Ovo je još jedan u nizu pritisaka na novinare našeg portala i pokušaj sprečavanja izvršenja novinarskih zadataka. Podsećamo, početkom nedelje, novinaru našeg portala zamereno je to što konferenciju za medije Kriznog štaba prenosimo uživo putem naše Fejsbuk stranice, uz ocenu da imamo ‘previše slobodnog vremena’ i ‘postavljamo kojekakva pitanja’”, zaključuje se u tekstu redakcije KoSSev.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: “Šeholijeve izjave netačne” – Novinarima dovoljna legitimacija za rad tokom zabrane kretanja

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno